sut-izni-ne-kadardir

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Özellikle ilk aylarda anne sütü almaları gelişimleri açısından oldukça önemlidir.

Çalışan annelerin evlatları ile vakit geçirmeleri, çalışma ortamından dolayı kısıtlanabilir. Çalışan anneler, bebeklerini genellikle büyükannelere ya da bakıcılara emanet eder.

Süt izni sayesinde anneler bebeklerini emzirme için kritik süre olan ilk 6 ayda emzirip tekrar iş yerine dönme imkânı sağlar. 

Süt izni süresi ne kadar fazla olursa bebeğe o kadar iyi beslenme sağlanır. Ama bu süre yasal olarak kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir.

Kanunlara göre annelik izni denilen bu izin doğumdan önce ve sonra alınarak ikisinin toplamı şeklinde hesaplanır.

Süt İzni Ne Kadardır?

Annelik izni doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftadır. Bu süre ikiz anneleri için 18 hafta şeklinde belirlenmiştir. 

  • Annelere yavrularını beslemeleri için 1,5 saat izin tanınmaktadır. Bu süreyi dilediğiniz zaman diliminde kullanabilirsiniz. Zaten hangi saatlerde bu süreyi kullanacağınız bebeğinizi tanıdıkça daha anlaşılır hâle gelecektir. Süt izni süresi kurumlara göre de değişiklik gösterebilir. 

Çalıştığınız kurumun kamu kurumu ve özel sektör olması durumuna göre süt izninin hangi şekilde ve kaçar saat kullanıldığına detaylıca bakalım. 

Kamuda Süt İzni

  • Kamuda çalışan anneler için iznin ilk 6 ayını günlük 3 saat olarak kullanma hakkı vardır.
  • 6 aylık süreden sonra günlük 1,5 saat kullanabilirsiniz.
  • İlk 6 ay 3 saat, sonraki 6 aylık süre içerisinde çalışma günleri kapsamında izin sürelerinizi kullanabilirsiniz.
  • Memurlarda analık izni süresinde yarım gün kullanma hakkı yasal olarak belirlemiştir. Memur olan anneler dilekçe ile talepte bulunup, yarım gün izin kullanabilirler.

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Özel Sektörde Süt İzni

  • Özel sektörde çalışan anneler için, emzirme süresi günlük 1,5 saattir.
  • Çocuk 1 yaşına gelene kadar gün içerisinde belirlediğiniz zaman diliminde, 1,5 saatlik izninizi kullanma hakkına sahipsiniz.

Süt İznini Toplu Kullanma 

Birçok anne izin hakkını gün içerisinde belli saatlerde değil de toplu olarak kullanmayı talep eder.

Evin çalışılan kuruma uzak olması, bebeğin bakımını üstlenen kişinin uygunluğu ve daha birçok sebep toplu izin talebine sebep olur. Peki toplu süt izni kullanma nasıl gerçekleşir.  

  • İzni toplu şekilde kullanmak yasalar bakımından onay gören bir şey değildir. Fakat yasal olarak bakıldığında kullanılabilir ya da kullanılamaz gibi bir ibare söz konusu değildir. 
  • İş yerinin anneye sağladığı imkânlar çerçevesinde, toplu olarak kullanılabilir. Bunu bazı kurumlar, işyeri evine çok uzak anneler için uygun görmüş veya süt sağma izni vermiştir. Bu durumda toplu izin kuruma bağlı olarak onaylanan bir şeydir. Yasalarda söz konusu değildir. Dilerseniz haftalık, aylık olarak izni kullanma talebinde de bulunabilirsiniz.
  • Toplu kullanıma izin veren iş yeriniz için ayrıca hesap yapmanız gerekmiyor. Çünkü sistemlerde otomatik olarak çalışma günleriniz ve izin saatleriniz hesaplanmakta. izin sürelerini merak edip hesaplama yolu ile kontrol edebilirsiniz.

sut-iznini-toplu-kullanma

Süt izni hesaplama

Minik bir bebeğin beslenme ihtiyacını karşılayan temel kaynak sizseniz süt izninin süresi, ne zaman başlayacağı ve ne kadar olacağı konularıyla ilgili soruların yanıtları sizin için önemlidir. 

  •  İzninizin hangi tarihte başlayıp hangi tarihte biteceğini belirleyin.
  • Çalıştığınız günlerin toplamını alın.
  • Kamuda çalışan anneler için, ilk 6 ayı 3 saatlik izin ile sonraki 6 ayı 1,5 saatlik izin süreleri ile çarpın. Özel sektörde sadece 1,5 saat ile çarpın.
  • Çıkan sonuçları 7,5 ile çarparak izin süreleri hesabınızı yapabilirsiniz.

Süt izni hesaplamaları gibi hesaplamalar size yanlış bilgiler sunabilir.

Normalde süt izinleri kamuda çalışan anneler için geçerlidir. Bu yüzden hesaplamalarda ilk 3 saat sonra 1,5 saatle hesaplanır. Bu tarz hesaplamalar özel sektörde çalışan anneler için geçerli olmayabilir. Çünkü özel sektörde süt izni süresi yalnızca 1,5 saat olarak belirlenmiştir.

Yasal olarak bu hak çalışan annelere sunulduğu için maaşın eksik verilmesi gibi bir durum mümkün değildir. Bu nedenle işverenin eksik maaş yatırması durumunda yasal olarak şikâyette bulunma hakkına sahipsiniz. 

Süt izni süresi hakkında bilmeniz gerekenler 

  • Günlük verilen 1,5 saatlik izni bebek 1 yaşına gelene kadar kullanabilirsiniz.
  • Yasal olarak, anne iş yerine dilekçe ile başvurur. Bu dilekçe karşılığında verilen onay kâğıdı ile süt iznine sahip olmuş olur.
  • Kanunlarca tanınan bu izin, işveren tarafından verilmezse anne hakkını arayıp tazminat talep edebilir.
  • Anneler dilerse süt izni süresini 1,5 saatlik süreyi işe geç gitme ya da işten erken çıkma olarak kullanabilir.
  • Yasal olarak toplu hâlde kullanılmayan süt iznini, işverenin aylık veya haftalık olacak şeklinde verdiği de görülmektedir.
  • Anneler için yasalarda, annelik izni bittikten sonra 6 ay daha verilmiş bir izin de mevcuttur.
  • Doğumdan sonra da yasalara göre doğumdan sonra 60 gün olacak şartı ile ücretsiz izin kullanılabilir. Ancak bu haktan yararlanan anneler ayrıca süt izninden yararlanamaz.
  • Doğum yapan anneler çocukları okul çağına gelene kadar kısmi süreli çalışabilir diyen bir yasa da mevcuttur. Bu tarz yeni doğum yapmış ve çalışan anneler ile ilgili olan kanunları muhakkak araştırıp öğrenin. 
  • Yarım gün süt izni kullanmak isteyen annelerin dilekçe ile bu izni kullanabilecekleri söylenmekte. Doğum izinlerinin bitmesinden sonra yarım günlük izinlerini kullanabilirler.

İş yerleri evlerine uzak olan annelerin akılları yavrularında kalır. Hiçbir anne yavrusunu bırakıp işe gitmek istemez.

Hele ki süt alması gereken en önemli zamanlarında bebeğine gerekli besini sağlamak isteyen anneler, süt sağma işlemi kullanabilirler.

Bunu sabah işe gitmeden evvel yapıp, evde bebeğinizle ilgilenen kişiye bırakabilirsiniz. Ya da iş yerinde süt izin saatini süt sağma işleminiz için kullanabilirsiniz. 

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Çalışma ve Süt İzni Başvurusu

Doğum yapan annelere hastane tarafından doğum belgesi verilir. Bu belgeler SGK kurumlarına geçirildikten sonra işleme alınır.

İşleme alınan belgeyi işyeriniz onayladığı takdirde çalışma izniniz onaylanmış olur.

16 hafta boyunca izne ayrılmış olarak görülen anne bu süre içinde işe gitmez ve izinli sayılır. Bu tarz izinlerinizi ve işlemlerinizi sorgulamak için devletin resmî sayfalarından yardım alabilirsiniz.

Yasal olarak süt izninin sadece 1,5 saat olduğunu bilmemiz önemli. Siz yeni doğum yapmış annelerin bu gibi haklarını bilmelerinde her zaman fayda var.

Toplu süt izni kullanmak, yasaların sunduğu bir şey değildir. Fakat işvereniniz ile anlaştığınız takdirde ister hafta olacak şekilde, isterse ay şeklinde kullanma hakkınız var.

Bebeklerin 1 yaşına kadar anne sütü almaları sağlanmalıdır. Yasal olarak 1 yaşına basan bebeğiniz için artık süt izni kullanamazsınız. Süre size yetersi gelecekse, size verilen yıllık izinlerinizden kullanabilirsiniz.

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Süt İzni Kullandığınız Dönemi Desteklemek Adına Anne Sütünü Arttırıcı Besinler

Süt izninden bahsetmişken anne sütünün bebekler için ne kadar önemli olduğundan da bahsetmek uygun olacaktır.

Anne sütünde bulunan vitaminler, minikler için oldukça önemlidir. Hem kemik gelişimi hem vitamin açısından büyük oranda etkilidir.

Bebeklerin 1 yaşına kadar herhangi bir hayvan sütü kullanması uygun görülmez. Çünkü inek sütü gibi hayvansal sütler, alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Anne sütü en az bir yaşına kadar devam ettirilmelidir. 6 aylıktan sonra ek gıdaya geçilse bile anne sütü vermenizde fayda vardır. Alacağınız bazı besinler, anne sütünü artırmada etkilidir;

  • Yulaf 

Besin içeriği olarak enerji verici, bol vitaminli, küçük ama destekleyici bir besin takviyesidir. Demir ve kalsiyum ihtiyacınızı yulaftan sağlayabilirsiniz. Meyveli granolalar da yulaflı ara öğünler için müthiş bir alternatif!

Vitamoms Vitamom’s Yaban Mersini ve Çikolatalı Granola İnceleyin!: https://www.e-bebek.com/vitamoms-vitamoms-yaban-mersini-ve-cikolatali-granola-140-gr-p-vit-1411

  • Sebzeler

Yeşillik başlı başına vitamin kaynağı olan besinlerdir. Hem vücuda gerekli enerjiyi sağlar hem de sütteki besin değerlerini artırıp bebeğe daha değerli bir besin sunar. Yeşillikler harici, patates ve havuç gibi besinler de oldukça etkilidir.

Sebze gibi faydalı besinleri tüketmeniz, vücudunuza fayda sağlamakla birlikte bebeğinize yeterli besin içeriklerini sağlayacaktır.

Anne sütü sadece beslenme ve gelişim üzerinde değil anne ve bebek psikolojisinde de etkilidir. Bebeğinizle en iyi bağı, emme işlemi sırasında kurarsınız.

Sizler ne kadar çok bebeklerinizle vakit geçirir, ne kadar sütünüzden faydalanmasını sağlarsanız, çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında psikolojik olarak kuvvetlenmesini de o kadar iyi sağlamış olursunuz.

Anne sütünü bebeğinize huzurla vermek, onu en iyi şekilde beslemek ve emzirme ile anne-bebek arasındaki bağı daha da güçlendirmek için süt izni ile ilgili haklarınızı bilmek hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir.  

Dilerseniz ” Emzirme Döneminde Sütünüze Destek Olacak Atıştırmalıklar” Konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.

”Emzirme Döneminde Sütünüze Destek Olacak Atıştırmalıklar” Konulu makalemizi incelemek için bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz.

Emzirme Döneminde Sütünüze Destek Olacak Atıştırmalıklar: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-sutunuze-destek-olacak-atistirmaliklar/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

37. Hafta Gebelik

İlk Emzirmeye Nasıl Başlanır? Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Oto Koltuğu Seçme Rehberi