Sezaryen Doğum Hangi Haftada Olmalıdır?

Sezaryen Doğum Hangi Haftada Olmalıdır?

Normal doğumun komplikasyonları nedeniyle birçok anne ve bebeğin çeşitli sağlık problemleri yaşamaları, hatta ölmeleri, yıllar öncesinde sık karşılaşılan bir durumdu. Ancak ultrason cihazı ve sezaryen doğum ile problemli gebeliklere rağmen, bebeğin ve annenin hayati tehlikesi söz konusu olmadan doğum gerçekleştirilebilmektedir.

Üstelik sezaryen doğumda anestezi kullanılmasıyla annenin acı hissetmemesi de avantaja dönüşmüştür. Hatta zamanla acısız doğumun cazibesi ile sezaryen daha çok tercih edilen bir doğum şekli olmaya başlamıştır.

Burada anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli şey, sezaryen gerçekten gerekli midir, bebek için dezavantajı var mıdır ve sezaryen hangi haftada olmalı?

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, keyfi olmayıp gerekli durumlarda tercih edilmesi gereken bir doğum şeklidir. Sezaryen doğum esasen bir ameliyattır. Bu ameliyatta karnın alt kısmı 8-10cm kesilerek rahime ulaşılır. Bebek rahimden güvenle çıkarıldıktan sonra kesi yerleri, vücutta kendiliğinden kaybolan özel iplerle dikilir.

Tüm bu işlemler ortalama 25dk ile 60dk arası sürer. Sezaryenin acısız bir doğum şekli olmasından dolayı, gerekli olmayan durumlarda bile tercih edilen bir doğum şekli haline gelmiştir. Evet anestezi var, acı yok, sizin için uygun; peki bebeğiniz için uygun bir doğum şekli mi?

Doğru zamanda yapılmayan operasyonlar hem bebek için hem de anne adayı için beraberinde birçok problem getirebilir. Dolayısıyla sezaryen haftası belirlenirken doğru karar verebilmek önemlidir.

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?

Sezaryen, gerekli görüldüğünde tercih edilen bir doğum şeklidir. Bu durumda sezaryen için belirli bir haftanın olması beklenemez, çünkü gerekliliğin ne zaman olacağını bilemeyiz. Peki, ideal olarak sezaryende bebekler kaç haftalık doğar?

Aksi bir durum yoksa 39. hafta sezaryen için en uygun haftadır.

Ancak bebekte bir sorun varsa, çoğul gebelik söz konusuysa ya da gebeliğe bağlı olarak annede yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi problemler varsa 39. haftayı beklemeden, hatta 36. haftada bile sezaryen ile doğum yapılabilir.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Hem ebeveynlerin hem de doktorların arzusu tabii ki bebeğin zamanında doğmasıdır, ancak bazı durumlarda normal doğum yapmak riskli olduğundan sezaryen doğum tercih edilmektedir. Peki bu gerekli durumlar nelerdir? İşte doktorların sezaryeni, normal doğuma tercih ettikleri durumlar.

Çoklu Gebelik: İkiz, üçüz gibi çoklu gebeliklerde bebeğin doğum kanalında sıkışma ya da ters gelme olasılığı yüksek olduğundan sezaryen tercih edilebilir.

Önceki Doğumun Sezaryen Olması: Normal doğum annenin çok güçlü ıkınmalar ve itiş gücü ile bebeği vajinadan dünyaya getirmesidir. Yani normal doğumun gerçekleşebilmesi için annenin çok fazla ıkınması ve bedenini zorlaması gerekir.

Bu zorlanma bir önceki doğumunu sezaryen yapan anne adaylarının, önceki dikişlerinin zorlanmasına ve eski kesi yerlerinde açılmalar olmasına sebep olabilir. Bu nedenle önceki doğumu sezaryen olanlarda, sonraki doğumlarda da sezaryen doğum tercih edilir; ancak gelişen tıp teknikleri ile yapılan operasyonlar sayesinde artık daha önceki doğumunuz sezaryen olsa bile normal doğum yapabilirsiniz.

Bebeğin İri Olması: Bebeğiniz normalden büyük ise doğum kanalına giremez ve doğum esnasında sıkışabilir.

Doğum Kanalının Dar ya da Tıkalı Olması: Anne adayının çatı muayenesi sonrası doğum kanalının ters ya da tıkalı olduğu saptanmışsa üzgünüz; daha en baştan normal doğum yapma şansınızı kaybettiniz demektir.

Bebeğin Ters Gelmesi: Doğum haftasına yaklaşmanıza rağmen bebeğiniz yan ya da başı yukarı pozisyonda ise doktorunuz büyük olasılıkla sezaryen doğum tercih edecektir.

Doğum Sancılarının Olmaması: 40 haftayı doldurdunuz, vade tamam; ancak hala sancılarınız gelmiyor, rahimde açılma görülmüyor, plasenta suyunda azalma var ve bunun yanında bebeğin kalp atışları istenilen düzeyde değilse doktorunuz sezaryen doğumu tercih edecektir.

Sezaryen ile Bebeğin Zamanından Önce Doğmasının Sakıncaları Nelerdir?

Doktorunuz sezaryene karar verdi ve verilen tarih 39. haftadan çok önce ise bu durum bebeğinizde bazı sağlık sorunlarının görülmesine sebep olabilir. Örneğin, gebeliğin 37. haftasında sezaryene karar verdiniz. Ancak sizin gebelik haftanızı hesaplarken saydığınız 1. hafta, gerçekten döllenmenin gerçekleştiği günü temsil etmemektedir; çünkü gebeliğin ilk günü, son regl tarihinizin ilk günü olarak hesaplanır.

Son regl tarihinizin ilk günü gebe kalmanızın mümkün olmadığını düşünürsek döllenme, reglin 16. günü bile gerçekleşmiş olabilir. Yani gerçek gebelik ile hesaplanan gebelik arasında iki hafta gibi ciddi bir süre farkı olabilir. Bu da 37 haftalık olarak hesaplanan bebeğinizin aslında 35 haftadan bile küçük olabileceği anlamına gelir. Küçük ve zamanından önce doğan bebeklerde aşağıdaki problemler görülebilir;

  • Bebeğiniz için son haftalar beyin gelişimi için önemli bir süreçtir. Kabaca beyin gelişimi gerçekleşen bebeğinizin, son haftalarda beyninin ince dokunuşlarla, bir nakış gibi detayları tamamlanır. Erken sezaryen, bebeğinizin beyin gelişimini tamamlayamamasına sebep olabilir.
  • Bebeğiniz ıslak akciğer sendromu ile doğabilir. Islak akciğer sendromu, zamanından önce doğan bebeklerde, akciğerlerdeki suyun tamamen boşalmamasıdır. Bu sendromla doğan bebeklerin, akciğerlerindeki su çekilene kadar, yaklaşık üç gün boyunca yeni doğan bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı kalması gerekebilir. 

Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin doğum kanalından geçerken akciğerleri sıkışır. Bu sıkışma ciğerlerdeki suyun çıkmasını sağlar. Yani bebeğinizin hem zamanından önce hem de sezaryen doğum ile dünyaya gelmesi, ıslak akciğer sendromuna yakalanma olasılığını artırır.

  • Solunum güçlüğü çekerek dünyaya gelen bebeğin dolaşım sistemi de zorlanır. Bu durum ise zamanla kalpte büyümeye sebep olabilir.
  • Zamanından önce doğan bebeklerde görülen solunum güçlüğü, kandaki oksijen seviyesinin düşük olmasına bağlı olarak kansızlığa sebep olabilir.
  • Bağırsaklar tam gelişmemişse, enfeksiyona karşı duyarlı hale gelebilir.
  • Doğumdan sonra görme ve duyma problemi yaşama olasılığı artar.

Bir insan yavrusunun annesinin karnında ortalama olarak 9 ay 10 gün kalmasının elbette bir sebebi var; çünkü bebek, gelişimini en iyi bu süre içerisinde tamamlamaktadır. 40 haftaya tekabül eden 9 ay 10 günün her günü bebeğinizin gelişimi için değerlidir. Bu nedenle normal doğum yapmanızın riskli olduğu ve sezaryen doğum yapmanızın gerekli görüldüğü bir durumda 39. haftayı beklemek önemlidir.  

Sezaryen hangi haftada olmalı sorusuna cevap ararken, tabii ki bebeğim ne kadar karnımda kalırsa o kadar iyi diye düşünerek, herhangi bir sağlık problemi riski söz konusuyken, sezaryeni 39. haftaya ertelemek için diretmek çok yanlıştır.

Zamanından erken doğurmak nasıl bebek için sorunlara yol açabiliyorsa, bazı durumlarda da doğuma geç kalmak daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu konuda uzman doktorunuza güvenin ve onun tavsiye ettiği tarihin dışına çıkmamaya çalışın. Ayrıca bebeğinizin ve sizin sağlığınız için “Ya bir hafta sonra olsun, eşimin doğum gününe denk gelsin.” ya da “3 gün önce olsun ablasıyla aynı gün doğmuş olur.” gibi keyfi sebepleri doktorunuza sunmayın.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey, konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Bebeğimin Kıyafetlerini Nasıl Dezenfekte Etmeliyim?

Bebeğin Anne Karnında Boyu ve Kilosu