Sağlığın Temeli İlk 3 Yaş

Sağlığın Temeli İlk 3 Yaşta Atılıyor!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Bahar, sağlıklı beslenmenin altın kurallarını sizlerle paylaşmaya devam ediyor. Bu bölümde bebeğinizin sağlıklı beslenmesinin genel ilkelerini ve örnek menü bulacaksınız.

Bebeğinizin Sağlıklı Beslenmesi İçin Genel İlkeler Ne Olmalıdır?

Bebeğinizin sağlıklı beslnemesi için genel ilkeleri sizler için maddelendirdik.

13 aylık olduktan sonra çocuğun ayrı bir tabağı olmalı, neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir. Siz, çocuğunuza tüketeceğini bildiğinizin daha altında yemek vermeli ve daha fazla yemek istemeyi çocuğunuza bırakmalısınız. Onları “Temiz Tabak Kulübü”ne üye yapmak için uğraşmaktan vazgeçin.

  • Çocuklara olabildiğince erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir.
  • Bu dönemde de çocuklar günde dört- altı öğün beslenmeli, temel besin gruplarından süt ve sütlü gıdalar; et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller; sebze ve meyveler; unlu ve nişastalı besinler yeterli ve dengeli verilmelidir.
  • Ülkemizde en sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemeğin suyuna ekmek bandırılarak beslemektir. Hiç bir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır.
  • Her gün et ve baklagillerden bir ikisi beslenme listesinde bulunmalıdır. İsterseniz bu gıdaları sebze yemekleriyle karıştırarak da verebilirsiniz böylece yemek istemediği bir gıda olsa bile diğer tatların arasına karışacaktır.
  • Her gün bir yumurta yedirmeye çalışılmalı ancak her gün et tüketen çocuğa gün aşırı yumurta verilmesi daha uygundur.
  • Çocuklara her gün yarım litre süt verilmelidir. Süt her şekilde verilebilir. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. 25 gram peynirde de 200 gram sütteki kadar kalsiyum vardır.
  • Günde bir ya da iki kez sebze verilmeli hatta besin değerini arttırmak için içine baklagil ve protein kaynakları eklenmelidir. Meyve günde bir – iki kez yenmelidir. Fazladan bir öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Meyve suları da meyvenin yerine geçebilir.
  • Günde bir iki kez nişastalı besinler ve üç dilim ekmek beslenme listesinde mutlaka bulunmalıdır.
  • Her çeşit şekerleme, pasta, kek, dondurma sık sık verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Çocuk tatlılarla mümkün olduğunca geç yaşlarda tanıştırılmalıdır. Öğünler arasında çocuğa şekerleme vermek iştahı azaltarak yetersiz beslenmeye yol açtığı gibi diş çürüklerinin de önde gelen nedenidir.
  • Çay ve kahve verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeniyle sinirliliğe yol açtığından bu içecekleri çocuklara hiç tattırmamak en iyisidir.
  • Sıcak havalarda su kaybı artmaktadır. Düzenli bir metabolik aktivite için mutlaka kaybolan sıvıyı yeniden yerine koymalıyız. Her 1 kcal enerji için 1 ml sıvı önerilmektedir. Bu yüzden 1-3 yaş çocukların ortalama alacakları sıvı toplamı 1000-1500 cc olmalıdır.
  • Dondurma, çocuklar için vazgeçilmez bir tatlıdır. Besin değeri olarak da diğer tatlılar arasında ayrı bir yeri vardır. 100 gr. dondurmanın besin değerleri:193 kalori, 4,5 g protein, 148 mg kalsiyum, 0,1 mg demir dir. Çocuğunuza rahatlıkla belli ölçülerde dondurma verebilirsiniz. 1-3 yaş çocuk beslenmesinde en önemli besin öğeleri protein, kalsiyum, enerji ve demirdir. 1 su bardağı süt yerine 100 g dondurma tüketilebilir. 1 top dondurmada yaklaşık 40-45 kaloridir ve 35 mg kalsiyum içerir. Özellikle kilo alamayan çocuklar ikindi öğünlerinde fıstık, badem, çikolata parçacıklı olanları tüketirse iyi enerji kaynağı sağlamış olurlar. Yalnız dikkat edilmesi gereken önemli bir konu hazır dondurmaların satın alınırken mutlaka etiketlerinin okunması, tarihi geçmiş olanların tüketilmemesidir.
  • Hazır meyve suyu, normal kola, gazoz besleyici değeri olmadığı için çocuklara önerilmemektedir. Mümkün olduğunca çocuklara bu içecekler verilmemelidir. Bu gıdalarla tanışmaları mümkün olduğunca geç yaşlara atılmalıdır. Çocuğunuz çok zorlarsa sulandırarak da bu içecekleri verebilirsiniz. Ancak bu içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran içilmesini teşvik etmek önerilmelidir.

1-3 Yaş Oyun Çağı Çocukları İçin Örnek Menü:

Sabah: 1/2 kupa tam süt
1/2 muz
1 dilim peynir
1 dilim ekmek
1/2 kaşık tereyağı
1/2 kaşık pekmez
Ara: 1/2 kupa taze meyve suyu
3-5 tane bebe bisküvisi
Öğlen: 45 gr biftek
1/2 kupa yoğurt
Çorba (1 fincan (küçük) mercimek)
1/3 Kabak
1/3 Havuç
1/3 Pırasa
1 kaşık yağ karştırılarak çorba yapılır..
Ara: 15 gr peynir
3 kraker
Akşam: 1/2 kupa yoğurt
1/4 pirinç+brokoli+1 kaşık yağ+45gr tavuk biftek pişirilir isteğe göre blenderdan geçer.
Ara: ½ kupa süt
Bebe bisküvisi
meyve

Ayşegül Bahar şöyle diyor: “Tekrar ve önemle altını çizmek isterim ki henüz kendi seçimlerini yapması için erken olan bebeğin gelişimi, ebeveynlerinin bilgi ve uygulama biçimine göre şekil alır. Anneler bebeklerinin dengeli beslenmesine büyük önem verir ancak bu önemin de çocuğun mutluluğunu gölgelemesine izin vermemesi gerekmektedir.”

3 yaş bebek beslenmesi konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

3 yaş bebek beslenmesi: https://www.bebek.com/3-yas-bebek-beslenmesi/

Post navigation

Bir yanıt yazın