ramzi-teorisi

Ramzi Teorisi

Hamilelik sürecinde heyecanla beklediğiniz en önemli olaylardan biri de cinsiyeti öğrendiğiniz andır. “Bebeğim kız mı olacak yoksa erkek mi?” Haftalarca akılda hep aynı soru…

Merak bu kadar fazla olunca halk arasında de bebek cinsiyeti belirlemede öne atılan rivayetler oldukça çoktur; annenin aşerdiği besinlere göre, karnının şekline göre, dönen yüzüğe göre ve benzeri öne atabileceğimiz birçok yöntem mevcut. Bu yöntemler her ne kadar eskimiş olsa da hâlâ heyecan veren ve umutla yaklaşılan yöntemlerdir.

Günümüzde cinsiyet belirlemede çok sık kullanılan yöntemlerden birisi de Ramzi teorisi. Diğerlerinden farklı olarak bir doktor tarafından ortaya atılmış olması bilimsel yönünün olduğunu gösterse de bunun dışında herhangi bir geçerliliği yoktur.

Ramzi Teorisi Nedir?

Hamileliğin 12. haftası itibari ile ultrason yöntemi ile cinsiyet belirlenebilir. Fakat 12. hafta biraz erken olduğu için yapılan ultrason taramalarında yanılma payları büyüktür. Bebeğiniz henüz kendini göstermek istemeyebilir. En sağlıklısı gebeliğin 16. haftası itibari ile yapılan ultrason taramasıdır.

Ancak bu kadar süre beklemek zor geldiğinde, heyecanınızı biraz olsun yatıştırmak adına, haftaları bekleyemeyip Ramzi teorisinden yararlanmak isteyebilirsiniz. Öyleyse önce teorinin ne olduğuna bir göz atalım.

Ramzi teorisi, Kanadalı Dr. Saad Ramzi İsmail’in geliştirdiği cinsiyet belirleme yöntemidir. Adını, yöntemi ortaya atan doktordan alan bu cinsiyet belirleme araştırması, 10 yıl süren geniş zamanlı bir araştırmadır. Dr. Ramzi 10 yıl boyunca hamilelerin ultrason görüntülerini inceleyerek bu yöntemi öne atmıştır.

Tıpta koryon villus adı verilen plasentanın bulunduğu konuma göre, bebek cinsiyetinin belirlenebileceğini öne sürmüştür. Ramzi teorisine göre;

  • Bebek cinsiyeti 2 boyutlu ultrason yardımıyla gebeliğin 6. haftası itibari ile belirlenebilir.
  • Ramzi, koryon villusun konumunun kromozomlarla ilgili olduğunu açıklamıştır.
  • Teoriye göre, kromozomların farklı yöne gitmesi ile plasentanın hangi durumda olduğu belirlenir. Yani plasentanın bulunduğu konum bebeğin cinsiyetini vermektedir.
  • Plasenta rahmin sağında ise erkek, solunda ise kız bebek olacağı anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki;
  • Plasenta ultrasonda sağ tarafta belirdi ise embriyo XY kromozomlarına sahip olur. Yani bebek erkek olacak demektir.
  • Plasenta sol tarafta beliriyorsa XX kromozomuna sahip olur. Bu da kız bebek anlamına gelir.

Teoriye göre verilen bu bilgilerdir kesin değildir. Doğru bilgiyi size her zaman doktorunuz verecektir.

Ramzi Teorisi Güvenilir midir?

Bebek cinsiyeti belirleme yöntemlerinin hepsinin olasılık verdiğini bir kenara yazalım. Ramzi teorisi her ne kadar bir doktor tarafından keşfedilmiş olsa da bize %100 kesin sonuçlar vermez. Ama Dr. Saad İsmail’e göre, ramzi teorisinin tutarlılık oranı ortalama olarak %97’dir.

Bu oran her ne kadar yüksek olsa da doktorunuz tarafından size sunulan cinsiyet belirleme testlerine güvenmenizde fayda var. Aksi halde beklediğinizden farklı bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Bebeğimin Cinsiyetini Ramzi Teorisiyle Nasıl Belirleyebilirim?

İlk günden itibaren biriktirdiğiniz ultrason görüntülerine göre tahminler yürütmek mümkündür. Hamileliğinizin 6. haftasını geride bıraktıysanız hemen ultrason görüntülerinizi çıkartıp bakabilirsiniz. Resimleri nasıl yorumlayacağınız konusunda bilgi sahibi olmak için aşağıdaki detayları dikkate almanız gerekir.

  • Ramzi teorisine göre plasentanın oluştuğu alana odaklanmak gerekiyor.
  • Ultrason görüntüsünde parlak alanda kalan kısma bakılarak tahminler yürütülmeli.
  • Vajinal ultrasona bakacaksanız fetüsün solda kalması kız bebeğe, sağda kalması erkek bebeğe işaret edecektir.
  • Abdominal ultrason görüntünüze bakıyorsanız, durumu ayna yansıması olarak ele almalı ve hesabı simetrik yapmalısınız. Yani plasenta sağda ise kız solda ise erkek bebek olacak demektir.

bebeğin-cinsiyetini-ramzi-teorisiyle-nasil-belirleyebilirim

Cinsiyet Belirleme Testleri Nelerdir?

Ramzi teorisini bir kenara bırakırsak, doktorların size sunduğu ve sonuçların yüksek oranda doğru olduğu testleri yaptırmak daha faydalı olacaktır. Sizlere kesin sonuçlar sağlayan ultrason yönteminin yanı sıra, isteğe bağlı talep edilen ya da genetik problemlerin yol açabileceği durumların tespiti için yaptıracağınız genetik tarama testlerinin sonuçlarından yararlanarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

  • Ultrason yöntemi

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en doğru yöntem doğru haftada yapılan ultrason taramasıdır. Bazen bebeğin duruşundan kaynaklanan yanlış tahminler olsa bile, hamileliğin ilerleyen zamanlarında kesin sonuç veren bir yöntemdir.

  • Kordosentez yöntemi

Ultrasona göre daha biraz riskli bir yöntem olabilir. Sorunlu hamileliklerde, genetiklerin araştırılmasında da kullanılan bu yöntem cinsiyet belirlemede de kullanılabilmektedir. Kordondan alınan sıvı örnekleri ile kromozomlara bakılarak cinsiyet belirlenir.

  • Koryon villus yöntemi

Anne rahminden ya da anne karnından girilerek örnek alınması sonucu teste sunulan bir işlemdir. Keyfi yapılan bir uygulama değildir, genellikle genetik rahatsızlığı bulunan ebeveynlere ve riskli gebeliklerde yapılır.

Ramzi Teorisi ve Nub Teorisi Aynı mıdır?

Ramzi teorisinin yanında günümüzde de kullanılan ve en çok merak edilen teorilerden biri de nub teorisidir. Ramzi teorisiyle karıştırılan nub, daha bilimsel olup kesin veriler sunabilmektedir.

  • Nub teorisi, 11. haftadan itibaren yapılır. Ramzi teorisi 6. haftadan itibaren yapılmaktadır.
  • Ultrasonda bebeklerin bacaklarının aralarında nub adı verilen bir yer olduğundan bahsedilir. Nub teorisinde bu alanın açısına bakılarak cinsiyet tahmini yapılırken ramzi teorisinde de plasentanın oluşturduğu alana bakarak tahmin yapılır.
  • Doktorun bakıp incelemesi ile belirlenen açı, omurgaya 30 derecelik bir açıyla geliyorsa erkek bebek, 30 derecenin altındaysa kız bebek demektir.

Ramzi ve Nub teorileri birbirine karıştırılmamalıdır. Nub teorisi haftalar ilerledikçe %94 e kadar kesinliği artan bir teoridir. Bilimsel olarak incelendiği için güvenilirliğinin daha fazla olduğu söylenir.

Eskilerden Bugüne Halk Arasında Cinsiyet Belirleme Yöntemleri

Her ne kadar doğruluk payı olmasa da büyüklerimizden bize kalan ufak cinsiyet testlerini evlerimizde yapmaktayız. Bunları yaparken doğruluk payı olmadığını bilmeli, heyecanımıza ve merakımıza yenik düştüğümüz için yaptığımızı unutmamalıyız.

Kız bebeklerde cinsiyet belirlerken:

  • Karnınızın hamilelik boyunca yuvarlak şekilde büyümesi
  • Çirkinleşme hissi ve yüzde şişmenin çok olması
  • Tatlı besinler aşermek

Yukarıdakilere benzer rivayetlere bakılarak kız bebek doğurma olasılığınızın yüksek olduğu söylenir ve doğruluk payı sadece söylenti düzeyindedir.

Erkek bebeklerde cinsiyet belirlenirken:

  • Karnınızın hamilelik süresince sivri bir hâl alması
  • Anne adayının yüzünde güzelleşme görülmesi (her anne güzeldir)
  • Tatlı besinlerden çok ekşi ve acı besinler yeme isteğinin ağır basması

Bu gibi belirtiler varsa erkek bebek doğuracağınız söylenir. Bunlar sadece sizin gebelik sürecinde yaşadığınız doğal değişikliklerdir. Bu nedenle bu bilgilere inanmak yerine doktorunuzun verdiği bilgiler doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Ramzi teorisi her ne kadar bir doktor tarafından geliştirilmiş olsa da bilimsel olarak ele alınan bir test değildir. Çok iyi gözlemlendiği takdirde doğru çıkma olasılığı yüksektir. Fakat size asla kesin bir sonuç vermez. Genelde günümüzde yaygın olarak kullanılan nub teorisiyle karıştırılır. Fakat nub teorisi doktorlar tarafından daha güvenilir bulunan bir teori olmuştur.

Cinsiyetin döllenme ile birlikte, yani bebeğiniz henüz tek bir hücreden oluşan zigot iken belli olduğu ve zamanı geldiğinde öğrenilen bir şey olduğunu unutmayalım. Doktorunuzun yapacağı kontroller ve ultrason görüntülerine bakılarak 16-20 haftalar arasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Bebek cinsiyeti belirlemede en güvenilir bilgileri her zaman doktorunuzdan öğrenerek, heyecanlı bekleyişinizi mutlulukla sonlandırabilirsiniz.

“Bebeğin Cinsiyetini Nasıl Belirleyebilirsiniz?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
https://www.bebek.com/bebegin-cinsiyetini-nasil-belirleyebilirsiniz/

Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması Ne Demektir?

Hamilelikte Tiroid Tembelliği (Hipotiroidi)