kurtaj-nedir-nasil-yapilir

Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Her kadının korkulu rüyası olan istenmeden gebe kalma durumlarında başvurulan kürtaj, kadınların en çok merak ettiği ve soru sordukları durumların başında geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Erdem Biçmen bir kadın için kolay bir karar olan kürtajla ilgili şöyle diyor: “İdeal olan düzgün bir korunma yöntemine başvurmaktır. Ancak bunlara rağmen bir kaza olursa doğurma olasılığını düşünmek ; bu da mümkün değilse güvenilir konusunda uzman olan bir hekime başvurup kürtaj olmaktır.”

Kürtaj Nedir?

Kürtaj herhangi bir nedenle gebe kalan bir kadının rahim içindeki gebeliğini sonlandırma işlemidir.

Hangi Nedenlerle Kürtaj Olunur?

  1. Planlanmadan gebe kalma
  2. Çocuk sayısının yeterli olması, kesinlikle yeni bir çocuk istememe,
  3. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanırken hata yapılması sonucu gebe kalma (doğum kontrol hapının unutulması, spiralin kayması, prezervatifin yırtılması, takvim yöntemini kullanırken yapılan hatalar, emzirme döneminde sütün koruduğu düşünülerek korunma önlemi alınmaması gibi.)
  4. Gebe kalma durumu bilinmeden alınan bebeğe zararlı olabilecek ilaç kullanma, röntgen ışını ve ya radyasyona maruz kalma
  5. Annede doğum yaparsa yaşamını riske sokabilecek hastalıkların olması, kesinlikle gebe kalmasının yasaklandığı hastalık durumları,
  6. Tecavüz veya evlilik dışı oluşan gebelikler
  7. Bebeğin gelişemeyip öldüğü veya ağır genetik bir bozukluğun olduğu haller
  • Kürtaj Nasıl Bir İşlemdir?

Kürtaj konusunda uzman olan deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından usulüne uygun olarak gerçekleştirildiği takdirde son derece kolay ve komplikasyonu az olan bir işlemdir.

Bugünkü modern yöntemlerle ister irice bir plastik enjektör olan carmen cihazı isterse vakum cihazı ile yapılsın rahim kazınmadan vakumlama yöntemiyle rahimi incitmeden kolayca gerçekleştirilebilir

  • Kürtaj Sırasında Acı Duyulur mu?

Genellikle kısa süreli yüzeysel bir genel anestezi uygulanır. Hasta kısa sürede uyuyup işlem bittikten sonra sorunsuz olarak uyanır kürtajı hatırlamaz hiç bir acı hissetmez 15 dakikada kendine gelir kısa bir süre dinlendikten sonra evine yürüyerek gidebilir. Hasta daha önceden normal doğum yapmışsa ve anestezi almak istemiyorsa rahim ağzı lokal anestezi ile uyuşturulabilir bu işlem sırasında hasta kendindedir, doktorla ve yardımcı personelle sohbet edebilir Adet sancısı benzeri bir kaç dakikalık acı hissedebilir.

  • Kürtaj Komplikasyonları Nelerdir?

Konunun uzmanı tarafından usulüne uygun ve titizlikle yapılan kürtajlarda herhangi bir komplikasyon çıkma olasılığı son derece düşüktür.

  • Enfeksiyon gelişmesi: Steril şartlar ve tek kullanımlık malzeme kullanılarak yapılan kürtajlarda bu olasılık son derece düşüktür
  • Parça kalma durumu: Deneyimli bir uzman tarafından yapılan kürtajlarda yine nadir bir olasılıktır, bazen rahim içi miyomlar, polipler nedeniyle belli bir bölgedeki parçalar tam olarak temizlenemeyebilir ve kesilmeyen kanmalarla karşımıza çıkar 2. kere temizlenmesi gerekebilir
  • Rahim delinmesi: Uterus perforasyonu halk arasında rahim delinmesi olarak bilinir ,yasal sınırlar içinde ve nazik yapılan kürtajlarda hemen hemen hiç görülmez
  • Kürtaj olunmasına rağmen gebeliğin devam etmesi: Ultrasonografi eşliğinde yapılan kürtajlarda bu olasılık oldukça nadirdir gebelik kesesinin oluşmasına kadar kürtajın ertelenmesi bu tehlikeyi önler.
  • Kürtaj Olan Biri Yeniden Hamile Kalabilir mi?

Usulüne uygun olarak vakumla deneyimli bir kadın doğum uzmanının yaptığı kürtajdan sonra herhangi bir komplikasyon gelişmemişse ertesi ay bile hamile kalabilirsiniz.

  • İlk Gebeliğinde Kürtaj Olanlar Tekrar Hamile Kalamazlar Diye Bilinir Doğru mu?

Yanlış. Eskiden plastik malzemeler ve vakum yönteminin kullanılmadığı zamanlarda rahimin fazla kazınması ve enfeksiyon gelişmesi olasılığı daha fazlaydı. Bu o zamanlardan kalan yanlış bir inanış. Bugünün modern ve steril yöntemleriyle rahimin kazınmasına gerek yok. İlk gebeliğin kürtajından sonra hamile kalınabilir.

  • Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?

Ülkemizde 10 haftaya kadar gebelikleri kürtajla sonlandırmak yasaldır. 18 yaş üzeri kadınların izne ihtiyacı yoktur. 18 yaş altı veli izni gerekir.

  • Kürtaj Bir Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanılabilir mi?

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir ancak zorunlu ise yapılabilir. Bu nedenle korunma kurallarına sıkıca uyulmalı, istenmeyen gebeliklerden korunmaya çalışılmalıdır.

  • Kürtaj Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

15 gün süreyle cinsel ilişkiye girmeme, deniz havuz yasağı,15 gün ayakta duş almak, doktorunuz tarafında önerilmişse antibiyotikleri düzenli kullanmak,15 gün sonra kürtajınızı yapan doktora kontrole gitmek gibi noktalara dikkat edilmelidir.

  • Kan Uyuşmazlığımız Olan Kişiler Kürtaj Olduğunda Aşı Olmalı mıdır?

Evet kan uyuşmazlığınız varsa geçirdiğiniz her kürtajdan sonra anti- D aşı olmalısınız Bu sonraki gebeliklerinizin sağlıklı olması için ihmal edilmemesi gereken bir konudur.

Hamilelik psikolojisi ile ilgili içerikler için ziyaret edebilirsiniz 

https://www.bebek.com/hamilelik-psikolojisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Grip (Nezle) Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Normal Şeker Değerleri

Anne Karnında Bebek Hareketleri