premature-bebekler-icin-masaj-teknikleri

Prematüre Bebekler için Masaj Teknikleri

Prematüre Bebeklerde Masajın Önemi

Prematüre bebeklere masaj oldukça faydalıdır. Yapılan yeni çalışmalar, masajın prematüre bebeklerin stresini belirgin bir şekilde azaltabileceğini ortaya koymuştur. Prematüre veya erken doğmuş bebekler tam bir 40 haftalık hamilelik döneminden en az üç hafta önce doğarlar. Anne karnında gelişmek için yeterli zamana sahip olmadıkları için, erken doğan bebeklerin çoğu zaman, en küçük stres faktörlerine uyum sağlayamayan olgunlaşmamış sinir sistemleri bulunur.

Prematüre bebek bakımı hassasiyetle takip edilmesi gereken bir konudur. Bu sebeple dış dünyaya adapte olmaya çalışan miniğinize ona kuvvet katacak masaj ile başlayabilirsiniz. Doğum haftası olarak 37. Haftayı tamamlamadan doğmuş olan bebekler prematüre sınıfına girmektedir.

Prematüre bebek yeni dünyasına alışmaya çalışırken siz de onun hayatını kolaylaştırabilir, adaptasyon sürecini hızlı ve sağlıklı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Prematüre bebeklerin bakımı, normal bebek bakımından biraz daha zordur. Onun uyku düzeni, beslenmesi, cilt bakımı çok daha ayrıntılı ve hassas olması gerekir. Doktorundan onay alınmadan vücuduna pek fazla şey süremezsiniz. Bu yüzden kullanacağınız bebek masaj yağının doktorundan onaylı, tamamen doğal ve parfümsüz olması gereklidir.

Bebeğinizin bu dönemi kuvvetli bir şekilde geçirmesi için doktorunuzdan aldığınız onay ile bebeğinizin belli noktalarına dokunarak ona masaj mucizesi ile destek olmalısınız.

Prematüre Bebeklerde Beslenme ve Masaj

Prematüre bebek gelişiminde beslenme en önemli konulardan biridir. Masaj yapılan bebeğin vücudu acıkması gerektiği sinyallerini ona gönderir. Ve iştahsız bir bebek olsa dahi masajın mucizevi gücü her bebeği acıktırdığı gibi prematüre bebeğinizin de karnını acıktıracak ve yemek yemesine yardımcı olacaktır. Masaj yapmak onu çok rahatlatacak ve stresini azaltacaktır. Annesi ile kuvvetli bağlar kurmasına yardımcı olacaktır.

Kas gelişimi ve bebeğin daha rahat uyuması için yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde bebeğin kaslarına birtakım germe hareketleri yapılıyor. Bu sayede daha sonra ortaya çıkabilecek ortopedik sorunlar da azalabiliyor. Dokunarak bebeğe uyarı vermek, beyin gelişimi açısından da olumlu sonuçlar verirken, yapılan masajlar bebeğin gaz gibi sorunlarını da önlüyor.

Yaptığınız masaj hareketleri, aktif olarak eklemlerini çalıştırdığınız için bebeğinizin kemik gelişimine oldukça fayda sağlar. Bu yüzden masaj onun gelişimi açısından önemlidir. İstediğiniz zaman onu kucağınıza alamasanız bile bu şekilde iletişim kurabilir ve aranızda ki bağı güçlendirebilirsiniz sevgili anneler. Ama bunu uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

premature-bebeklerde-beslenme-ve-masaj

Masajı Nasıl Uygularım?

Bebeğinize yavaş ve yumuşak hareketlerle masaj yapmanız gerekmektedir. Masaj yapmadan önce ellerinizi çok iyi dezenfekte etmeniz gerekmektedir. Çünkü Prematüre bebeklerin bağışıklığı diğer bebeklere nazaran daha düşüktür. Bu sebeple hijyen bizim için önemlidir.

Sonrasında ise elinizde yüzük, bileklik gibi aksesuarlar olmamasına dikkat etmeniz gerek. Masaj yaparken belli noktalara dokunmadan yapmanız gerekecektir çünkü bebeğiniz çok hassas. Örneğin boynuna masaj yapmamalıyız çünkü nefes almasını zorlaştırabiliriz. Bebeğiniz dokunmaya hemen tepki verecektir, hapşırarak ya da öksürerek bu sebeple tedirgin olmamalısınız.

Prematüre bebekler kendilerini taşıyamadıkları için kollarını ve bacaklarını hassas bir şekilde oynatmanızda yarar var.

Yenidoğan bebeğinizin cildi zaten çok yumuşaktır, o yüzden ilk zamanlar bir yağ kullanmanıza gerek kalmayacaktır. Bebeğinizi sağlıklı büyütmek için bu masaj tekniklerini her gün uygulayabilirsiniz. Sağlıkla kalın…

“Prematüre Bebeğe Nasıl Masaj Yapılır?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Prematüre Bebeğe Nasıl Masaj Yapılır? : https://www.bebek.com/premature-bebege-nasil-masaj-yapilir/

 

İrem Kalkavan
Uzm. Bebek Masaj Eğitmeni

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğurganlığı Engelleyen 13 Faktör!

Geç Yaşta Annelik Riskli mi?

Hamilelikte Kalp Sağlığı