okul-oncesi-egitici-oyunlar-ve-oyuncaklar

Okul Öncesi Eğitici Oyunlar ve Oyuncaklar

Çocukların beslenme ve uyku ihtiyaçları kadar oyun oynama ihtiyaçları da vardır. Bu öyle bir ihtiyaçtır ki çocuklar, tüm yaşamlarını etkileyecek şeyleri bunun sayesinde öğrenirler. Çocuklar bir şeyleri zihinlerine yazmadan önce defalarca tekrarlarlar. Bu sayede gelecekte onların karakterini oluşturacak sosyal, zihinsel, fiziksel ve duygusal tüm ihtiyaçlarını en çok keyif aldıkları yol ile giderirler.

Sadece fiziksel bir eğlence değil, aynı zamanda çocukların tüm zihinsel, sosyal ve duygusal durumlarını destekleyen bir ihtiyaçtır. Günümüzde eğlenceli ve eğitici etkinliklerin değerini anlayan aileler artık çocuklarını tek başına bırakmak yerine, onlarla birlikte hem keyifli vakit geçirir hem de çocuklarının eğitimlerine destek olurlar.

Siz de özellikle okul öncesi eğitici oyunlar ve oyuncaklar sayesinde çocuğunuzun gelişimine olumlu yönde katkı sağlayabilirsiniz.

Oyunun Çocuğunuza Katacakları Saymakla Bi̇tmez

  • En önemli getirisi, ebeveynler ve çocuk arasındaki bağı güçlendirmesidir. Daha doğduğu andan itibaren sizi tanıyan bebeğiniz ile iletişim kurmanızın bir diğer aracıdır. Aranızdaki bağ güçlenirken, bir yandan bebeğinizin gelişimini de gözlemlemek size keyif verir.
  • Çocuklar sadece eğlenmek için oynamazlar. Gün içinde yaşadıkları zorlukları, keyifli anları, merak ettiklerini eğlence haline getirerek anlamaya çalışırlar. Bu sayede gerçek hayatta baş edemedikleri durumları bir yandan size göstermeye çalışırlar. Yani okul öncesi oyunlar bir nevi gerçek hayatın provası niteliğindedir.
  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi karşılaştığı durumların üstesinden gelmeyi, sosyal ilişkileri, bedenini nasıl kullanması gerektiğini öğrenirler. İnce ve kaba motor becerisi kazanan çocuğunuzun zihinsel gelişimi de desteklenir.
  • Çocuğunuza öğretmek istediğiniz çoğu şeyi oyun sayesinde öğretebilirsiniz. Sizi dinlemek istemediği ya da huzursuz olduğu bir anda ortamı keyifli hale getirerek hem daha fazla üzülmesini engeller hem de aranızdaki iletişimi daha kolay sağlarsınız.
  • Yetişkinler haricinde çocukların da birbirleri ile iletişim kurma aracıdır. Hali hazırda oturup konuşmayı bilmeyen çocukların ortak dildir.
  • Eğitici aktiviteler sayesinde çocuğunuzun karakteri oluşurken, hayal gücü de olumlu yönde etkilenir. Onun kurduğu bir dünyada vakit geçirmenin ne kadar zevkli olduğunu tüm ebeveynler bilir. Ellerindeki kısıtlı imkanlarla bile sonsuz sayıda oyun kuran çocukların hayal gücü desteklenir. Bu sayede kendini özgür hisseden çocuk bir şeylerin kontrolünü eline almanın mutluluğunu yaşarken; sorumluluk almanın, zor durumlarla başa çıkmanın yollarını da öğrenir.
  • Ayrıca çocukların enerjilerini ve zihinlerini boşaltmalarının en iyi yoludur.Dilerseniz Çocuk ve Oyun, Oyunun Önemi konulu videomuzu izleyebilirsiniz;
    YouTube video

Oyun Oynarken Di̇kkat Etmeni̇z Gerekenler 

Bir ebeveynin eğitici oyunlar hakkında bilmesi gereken en önemli nokta, çocuğa bir şey öğretmek için değil keyifli vakit geçirmek için oynanması gerektiğidir. Çocuğu sürekli odasına gönderip önüne oyuncakları yığarak vakit geçirmesini sağlamak bir ebeveynin yapacağı en büyük hatalardan biridir.

Tabii ki kendi kendine oynadığı zamanlar da olacaktır; fakat onla birlikte oynamak, onun talimatlarına uymak, eğlenirken onu sıkmadan bir şeyler öğrenmesini sağlamak çocuğunuzun gelişimine daha çok katkı sağlar. Bu yüzden ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar vardır:

  • En önemlisi çocuğunuzun güvenliğine uygun ortam sağlamanız. Evde çocuklara uygun olmayan eşyalar kaldırılmalı, dışarıda rahatlıkla gezebileceği bir alan seçilmelidir. Mümkünse arabaların geçmediği, çocuğunuzun özgürce koşturabileceği alanları seçerseniz, onu sürekli uyarmak zorunda kalmazsınız. Bu, çocuğunuzu sadece güvenli alanlarda tutun demek değildir. Yeri geldiğinde markette, pazarda, yol kenarında, araçların olduğu bölgelerde de vakit geçireceksiniz. Böyle zamanlarda yine oyunu kullanarak çocuğunuza dışarıda dikkat etmesi gereken konuları öğretebilirsiniz.
  • Doğum yaptığınız andan itibaren en sık duyduğunuz şeylerden biri de çocuğunuzu kendi başına oynamasına alıştırmanız gerektiğidir. Ancak aksine, çocuğunuzla oynayın. O talep ettikçe ilginizi asla esirgemeyin.
  • Çocuğunuz ile sürekli konuşmayı ihmal etmeyin. Bu hem onunla ilgilendiğinizi gösterir hem de dil gelişimi olumlu yönde etkilenir.
  • Kuruduğu oyuna müdahale etmeden katılın. O istemedikçe değişimler yapmayın. Onun yönlendirmesine güvenerek bir yandan sizi yönlendirmesine izin verin.
  • Sorularına bıkmadan cevap vermeye çalışın. En meraklı oldukları dönemlerde size aynı şeyleri tekrar tekrar soracak, anlattıracaklardır. Özellikle yeni yeni konuşmaya başladıkları dönemde bir kitap getirip aynı nesneleri ya da hayvanları bıkmadan size soracaklardır. Onlarla düzgün bir dil ile konuşarak, merak ettikleri her şeyi anlatmaya çalışın.
  • Yaz kış dinlemeden sadece kapalı ortamda değil, açık havada da vakit geçirin. Farklı nesneleri ve canlıları görmeleri, dokunmaları ve hissetmeleri çocuğunuzun her yönden gelişimi için önemlidir. Bir karganın ötüşünü dinlemesi, bir yaprağa dokunması, mahalle içindeki yollarda yürümesi, parkta açık havada koşturması, arabaların tekerleklerini ve geminin suyun üzerinde süzülmesini izlemesi onu çok heyecanlandıracak ve mutlu edecektir.

Çocuğunuzun Yaşına Uygun Okul Öncesi̇ Oyun Etki̇nli̇kleri̇ Ve Oyuncak Seçi̇mi̇

cocugunuzun-yasina-uygun-okul-oncesi-oyun-etkinlikleri
Çocuk sahibi olmanın belki de en zevkli yanı onunla vakit geçirmektir. Peki onunla vakit geçirmenin en iyi yolu olan eğitici oyuncaklar ve oyunları seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir?

  • Çocuğunuz hem fiziksel hem de zihinsel gelişim sürecindeyken sizin ilginize ihtiyaç duyar. Özellikle okul öncesi dönemde size çok bağımlı olan çocuğunuz ile birebir vakit geçirmeniz çok önemlidir. Sizin onunla birebir ilgilenmeniz çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Fiziksel gelişimini sağlayacak her türlü etkinlik yapabilirsiniz. Merdiven çıkma-inme, zıplama, alçak bir yerden atlama, koltuğa tırmanma, top oynama gibi… Çocuğunuzun güvenliğini sağladığınız sürece korkmadan bu tarz etkinliklere teşvik edin.
  • Konuşmanın yapı taşları oluşurken bol bol konuşmanız, her yaptığınızı dillendirmeniz dil gelişimi açısından çok önemlidir.
  • Oyunları hikayeleştirmeyi deneyin. Evinizde olan materyallerle bir etkinlik oluşturarak onun da katılmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle kitap, telefon ya da kuklalarla yapacağınız hayali konuşmalar, dil gelişiminin yanında ikili ilişkileri anlaması açısından da faydalıdır.
  • Müziğin ve kitabın önemi her yaşta insan için tartışılmazdır. Çocuk şarkılarının yanında gün içinde farklı tarzda müzikler dinleyerek, birlikte söylemeye çalışarak ve dans ederek kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Kitaplarla gün içinde haşır neşir olarak yeni kelimeler öğrenmesini sağlarken hayal gücünü de geliştirirsiniz.
  • Onu kendi kendine yemesine, kişisel temizliğini öğrenmesine, kendi kıyafetlerini kendisinin seçmesine teşvik edici etkinlikler kurabilirsiniz. Örneğin her akşam yatmadan önce tekerleme eşliğinde diş fırçalama, fasulyelerini sayarak yeme gibi.
  • Onların yaşına uygun boyama kalemleri ile hayal dünyasını renklendirebilirsiniz.
  • Bebeğiniz yürümeye ve bir odadan diğerine eşya taşımaya başladığında sık sık ondan bir şeyler getirip götürmesini isteyebilirsiniz.
  • Soğuk-Sıcak, Sert-Yumuşak, Kuru-Islak gibi temel kavramları öğretici etkinlikler yapabilirsiniz.

Okul öncesi dönemde çocuğunuza alabileceğiniz eğitici oyuncaklar şu şekildedir;

Okul öncesi eğitici oyunlar ve oyuncaklar seçerken kendinizi sınırlamayın. Çocuğunuza uygun olacak elinizdeki tüm materyaller ile güzel vakit geçireceğiniz aktiviteler kurabilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuza fırsat vermeyi ve onun yönlendirmelerine uymayı ihmal etmeyin. Önceliğiniz ona bir şeyler öğretmek değil, keyifli vakit geçirmek olsun.

Sizin en sevdiğiniz okul öncesi oyun etkinlikleri nelerdir, bizimle yorum kısmında paylaşmak ister misiniz?

“Ev içi 20 Oyun Önerisi” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
https://www.bebek.com/ev-ici-20-oyun-onerisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuk Gelişiminde Tiyatronun Önemi

Üvey Anne Baba ile Büyüyen Çocuklar

Çocuklara Su Tasarrufunu Öğretmek | 22 Mart Dünya Su Günü