kordon-kani-nedir-nasil-saklanir

Kordon Kanı Nedir? Nasıl Saklanır?

Gelişen teknoloji ile birlikte bilim alanında oldukça ilerleme kaydedildi. Bu ilerlemelerden en etkili olanlardan biri de belirli hastalıklar için vücudumuzdan alınan kök hücrelerin kullanılmasıdır. Kök hücrelerin çeşitli hastalıklara çare olması hatta güzellik konusunda bile kullanılması kök hücrenin saklanması ile ilgili gerekli işlemleri elzem hale getirdi.

Anne adaylarının doğumdan önce doktoruyla gerekli görüşmelerde bulunup, kordon kanı saklama işlemi ile ilgili taleplerinde belirgin bir artış oldu. Eskiden çöpe atılan ya da kurutulup saklanan, çocuklara gelecek olsun diye gömülen kordon yani göbek bağı artık hastalıklara umut olmak üzere saklanır hale geldi. Öyle ise konu ile ilgili detaylı bilgi edinmekte fayda var.

Kordon Kanı Nedir?

Anne rahmindeki bebeği anneye bağlayan, anne ile bebek arasında besin/besin atığı, karbondioksit/oksijen alışverişi yapılmasını sağlayan, içerisinde üç ayrı damar bulunduran bağa kordon bağı ya da göbek bağı denir. Göbek kordonu ve plasenta arasında kalan kana ise kordon kanı denir. Bu kan plasenta kesildikten sonra kordonla birlikte çöpe gider. Fakat son yıllarda çöp yerine bankalara gitmeye başlayan kan, çok sayıda kök hücre barındıran özel bir sıvıdır. Bebeğin en dinamik, en sağlıklı hücrelerini barındıran sıvıdır. 

Kordon kanı ile ilgili ilk çalışmalar, 1988 yılında başlamıştır.  Uzun yıllar saklanmak istenen kan, özel kurumlarda 10 bin TL civarı bir bedele mal olur. Bu para oldukça yüksek miktarda olduğu için herkesin talepte bulunmadığı bir işlemdir. 

Kordon Kanı Nasıl ve Neden Saklanır?

En iyi kök hücreler kordonda bulunan kandan elde edilir. Bu hücreler, çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılır. Bu nedenle son yıllarda kordon bankası adında bankalar oluşturulmuştur. Bu bankalarda bebeğinizin kök hücrelerini saklayabilir ya da herhangi bir hastalıkta bir bebeğin kök hücreleri size hayat verebilir. Bu yönden oldukça etkili ve ilginç bir yöntemdir. Peki, kordon kanı nasıl saklanır?

  • Önce doktorunuzla konuşup bu konuda anlaşmanız gereklidir. 
  • Bebek doğduktan hemen sonra kordonu kesilir.
  • Kesilen kordondan 10 dakika içerisinde kan alınmalıdır.
  • Alınan kan en az 60 ml olmalıdır.
  • Doktorunuz önceden hazırlanan kan toplama kitine, kordondan akan kanı toplar.
  • Elde edilen kandan ziyade içerisinde bulunan hücreler önemlidir. Bu nedenle laboratuvara gönderilen kanda doku tiplemesi yapılmaktadır.
  • Kök hücrelerin sayısı, kanın pıhtılaşıp pıhtılaşmaması ve hücrelerin durumu yeterliyse saklama işlemine başlanır.
  • Son olarak bankalarda uygun şartlarda sizler için saklanır. 
  • Oda sıcaklığı bu şartlar için idealdir. Buzluk gibi soğuk ve karlı ortamlarda saklanmamalıdır.

Bütün bu adımlardan sonra bebeğinizin size ya da başka insanlara sunduğu kök hücreler, bankada beklemede kalır. Bir diğer en merak edilen konu ise bu kanın neden saklandığı konusudur.

kordon-kani-nasil-ve-neden-saklanir

Alınan kanda çok sayıda kök hücre elde edilir. Öncelikle birçok hastalığa umut olan bu kök hücrelerden bahsetmeliyiz. Kordonda bulunan kanda iki tip kök hücre bulunmaktadır;

  • Mezenkimal kök hücresi

Kanda az sayıda bulunan bu mezenkimal kök hücreler, organlarda yer alan hücrelerin yenilenmesini sağlar. Kordonda çok daha fazla sayıda bulunurlar. Organ yenileme tedavileri ve genetik hastalıklarda kullanılır. Özellikle aile içinde kullanılması pozitif sonuçlar verdiğinden saklandığı takdirde aile içindeki kişilerin en çok kullandığı kök hücredir.

  • Kan kök hücresi

Kan kök hücresi her kordonda çok sayıda bulunan bir hücre çeşididir. İlik kanseri, kan kanseri ve genetik hastalıkların tedavisinde kullanılır. 

Birçok hastalık için saklanan kök hücreler, başkalarına umut olmak için de saklanabilmektedir. Saklama süresinin belli bir sayısı yoktur. Hücrelerin sağlam olması durumunda 30 yıla kadar muhafaza edilebilir. Bir araştırmalarda 23 yıl boyunca saklanan hücrelerin %90 oranında aktifliğini koruduğu ortaya çıkmıştır. Kordon bankası bu yüzden oldukça önemlidir. İki tip kordon bankasından söz edebiliriz:

  • Bir başkasının kök hücrelerini kullanmak “allojenik” adını alır. Size sunulacak belli koşullar altında ve onayınız neticesinde herkese açık olan bankalara kök hücre gönderilir. Bu bankalara gönderilen kan hücrelerini geri almak yasaktır. Sadece aileniz dışında insanlara bağışlamış olduğunuz bir sistemdir.
  • Aile içerisinde kullanım ise “otolog” adını almıştır. Aile bireyleriniz için özel korunan ve saklanan bu banka aileniz ve akrabalarınızdan başkalarının kullanımına açılmaz.

En iyi ve faydalı saklanma nedeni bir başkasının hayatını değiştirmektir. Birilerine umut olmak her zaman en iyi nedenler arasındadır.

Kordondan Kan Alınması için Normal Doğum Şart mıdır?

Bu işlemin yapılabilmesi için doğum yapmak dışında bir şart yoktur. Normal doğum ya da sezaryen sırasında kordondan kan alınabilir. O nedenle ister normal ister sezaryen doğum yapın doktorunuzla anlaştığınız ve istenen koşullara uyduğunuz müddetçe bebeğinizin kök hücrelerini saklama imkânınız vardır.

Kordon kanı saklamak isteyen ebeveynler için öncelikle konu hakkında bilgi almak önemlidir. Kök hücreler, kanser hastalıklarına ve organ zayıflığı hastalıklarına umut olmasından dolayı bankalarda saklanmaya başlandı. Bu konuda dikkat çekilmesi gerekilen en önemli nokta,  kanın daha çok başkalarına yaramasıdır. Uzmanlara göre ailenizde sadece genetik hastalıklara ve hücre yenileme gibi kanserli hastalıklara yardımcı olan bu kan, diğer insanlarda daha geniş bir fayda sağlamaktadır.

Bu sebeple bağış yapmak daha iyi olacaktır. Ülkemizde henüz çok talep almayan bu işlem son yıllarda artış göstermiştir. Bebeğinizin kök hücreleri ailenize ya da daha önemlisi başkalarının hayatlarına umut olabilir.

Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması Ne Demektir? : https://www.bebek.com/bebegin-boynuna-kordon-dolanmasi-ne-demektir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Uni Baby ile Bebeğinizin Cildine Özel İlgi

Bebekler Nasıl Görür?

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan)