Hamilelikte Zeka Testi

Halk arasında zekâ testi olarak bilinen ve gebelikte yapılan ikili test, üçlü test, dörtlü test gibi testler bebek için doğum öncesi tarama testleridir. Bu testlerin gerçek ismi doğum öncesi tarama testleridir veya down sendromu tarama testleridir. (prenatal tarama testleri) Bu testler bebeğin zekâ düzeyini direkt olarak ölçmez. Anne karnındaki bebeğin zekâ düzeyini ölçümleyen bir test yoktur. Ancak bu testler kromozomal anomaliler ve zekâ geriliği gibi durumları belirlemek adına önemlidir. Bu testler zekâ geriliği yapacak bazı hastalıkların ortaya konmasına yardımcı olur. Test sonuçlarının normal seyretmesi bebeğin zekâsında bir sorun olacağını kesin olarak belirlemez. Öte yandan bu testler aracılığıyla belirlenen kromozomal anomaliler haricinde, bebekte zekâ geriliğine yol açabilecek birçok hastalık vardır.

Zeka testi çeşitleri nelerdir?

Hamilelik döneminin 11 veya 14. haftalarında ikili test yapılır daha sonraki üçlü test ve dörtlü test gebeliğin 16 ve 20. haftaları arasında yapılır. Ayrıca ikili test yapılırken bebeğin ense kalınlığı da ölçülür.

Bugün için, aynı anne adayından hem ikili test, hem de üçlü testin istenmesinin gerekli olmadığı savunulmaktadır. Ense kalınlığı ile birlikte değerlendirilen ikili test (1. üç ay testi) daha başarılı olduğundan ve daha az yanılma payına sahip olduğundan ve de daha erken dönem içerisinde yapıldığından dolayı tercih edilir. İkili test vaktini kaçıran hamilelerin ise, üçlü test yaptırması yeterli olacaktır.

İkiz, üçüz ve diğer çoğul hamileliklerde ikili test, üçlü test, dörtlü test, başarılı sonuç veremediği için uygulanmamaktadır. Bunun yerine bu hamile kadınlara, tarama amacı ile ense kalınlığı (NT) ölçümünün kullanılması yeterli bir yöntem olacaktır.

Her testte olduğu gibi bu testlerde de yanılma olasılığı vardır. Sonuçlar normal gözükse bile bebeğin aslında hasta olma ihtimali olabilir. Tabii ki bu durum ters de olabilir. Yani risk olsa bile doğumdan sonra bebekte herhangi bir problem olmayabilir. Şunu da unutmayınız ki; testlerin doğru gösterme oranı yanlış gösterme oranından daha yüksektir.

Çoğul gebelikler de ise ikili, üçlü, dörtlü testlere başarılı sonuç vermemesinden ötürü başvurulmamaktadır. Çoğunlukla yalnızca ense kalınlığı ölçümü yapılır.

 

Hamilelikte testler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-testler/

Post navigation

Bir yanıt yazın