gebelik-doneminde-bobreklere-dikkat

Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

Hamilelik sürecinizde yaşadığınız vajinal kaşıntıları “Hamilelikten kaynaklanıyordur” deyip geçiştirmeyin. Bu durumun kesinlikle doktor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.

Eğer vajinal bir kaşıntı yaşıyorsanız bu kaşıntı öncelikli olarak alerjik bir durum olabilir. Özellikle alerji hikayesi olan anne adaylarında bu durum daha sık rastlanır. Bunun dışında; “Vajinit“ yani vajinal mantar enfeksiyonu da olabilir. Anüs çevresindeki kaşıntılar ise hemeroid ve parazitlere bağlı oluşabilir.

Hamilelikte, hormonal değişikliklere bağlı olarak vulvovajinal mantar görülme oranı, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla görülmektedir.
Enfeksiyonun durumuna göre vajina kızarık ve ödemlidir. Akıntı her durum da gözükmese de oluşan akıntı beyaz ve koyu kıvamdadır.

Hamilelik sırasında vulvovajinal mantar enfeksiyonun tedavisi biraz daha zordur. Çünkü klinik iyileşme daha yavaş, nüks etmesi de daha yüksek ihtimalli olacaktır. Bu tür enfeksiyonlarda mutlaka eş tedavisi de yapılmalıdır.

Gebeliğin erken evresinde dışarıdan cilde uygulanan krem ve pomadlar, şikayetlerin azaltılması için kullanılabilir. Eğer böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız, sıkı sentetik iç çamaşırlarınızdan bir müddet uzak kalmalısınız.

Vajina içine uygulanan krem ve tabletleri gebeliğinizin ilk üç ayında asla kullanmayın. Ancak 14. haftadan sonra doktorunuzun tavsiyesiyle, ağızdan alınan ilaçlar kullanabilirsiniz.

Hafta hafta gebelik sayfamızın olduğunu biliyor muydunuz? Gebeliğinizin haftasını seçin ve size uygun makaleyi okumaya başlayın.

https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/

Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vajinal Kaşıntı Bitkisel Tedavi

Ebegümeci

İki litre suya 100 gram ebegümeci atıp on iki saat bekletin. Daha sonra kaynattığınız suyu süzüp, kaşınan bölgenize sürün. İki kere sabah, iki kere de akşam 20 dakika bekletip yıkayabilirsiniz.

Elma sirkesi

Yarım çay bardağı kadar elma sirkesiyle vajina dışını yıkamak vajinal kaşıntı için etkili bir tedavi yöntemidir. Bunu günde bir kere uygulayabilirsiniz.

Sinameki ve Sirke

Bir çay fincanı kaynatılan sirkeye, bir tatlı kaşığı sinameki ilave edip bir süre beklettikten sonra, kaşıntılı bölgenize sürebilirsiniz. Bunu günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere uygulayabilirsiniz.

Gebelikte Vajinal Akıntı, Kaşıntı ve Enfeksiyondan Korunma

  • Pamuklu iç çamaşırı tercih edin ve günde iki kere çamaşırınızı değiştirin.
  • Çamaşırlarınızı deterjan ile değil sabun tozuyla yıkamaya çalışın.
  • Çalışıyorsanız ve akıntı sizi rahatsız ediyorsa günlük ped kullanabilirsiniz.
  • Tampon kullanırsanız ciddi enfeksiyonlara yol açarsınız.
  • Aşırı şekerli gıdalar, mantar oluşumunu tetikler.
  • Cinsel birlikteliklerinizde korunun.

Gebelikte başınıza gelebilecek tüm enfeksiyonlar ve tedavileri için makalemizi inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelikte-enfeksiyon-risklerine-dikkat/

https://www.bebek.com/hamilelikte-gebelikte-akinti-hakkinda-merak-ettiginiz-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Epizyotomi Dikişi (Vajinal Dikiş) Nedir?

Hamileliğin Son Günlerinde Kusmak

Normal Doğumun Riskleri Nelerdir?