hamilelikte-olusan-lekeler-kremler

Hamilelikte Oluşan Lekeler/Kremler

Gebelik, anne adayında hem ruhsal hem de fiziksel birçok değişimin gözlemlendiği bir süreçtir. Hamilelik hormonlarının etkisi ile oluşan bu değişimler arasında en çok göz önünde olanlar ise fiziksel değişikliklerdir. Çünkü anne adayının gündelik hayatını doğrudan etkiler.

Kilo alımı, el ve ayaklarda oluşan ödem, mide ve sindirim sorunları ilk akla gelenler olsa da hamilelik lekeleri de en az diğerleri kadar anne adayını etkileyen farklılıklardan biridir. Hatta dikkat edilmediğinde uzun bir süre size eşlik edip, kalıcı hale bile gelebilir.

Peki birçok hamilenin korkulu rüyası olan ciltteki bu lekelenmeler neden olur ve problem nasıl ortadan kalkar? Cilt koyulaşmasını önlemenin yolları var mıdır? İşte merak ettikleriniz ve daha fazlası…

Hamilelik Lekesi Ne Demektir?

Gebelikle birlikte saç ve cilt yapısı hızlı bir değişime uğrar. Kimi zaman hormonların etkisi ile saçlar gürleşip cilt daha parlak ve canlı bir görünüm kazanırken kimi zaman ciltte aşırı kuruma ile yüz, boyun bölgesi ve eller başta olmak üzere koyu renkli lekeler ortaya çıkabilir.

Hamilelik döneminde yüz, el, kol, dekolte bölgesi ve karın bölgesinde meydana gelen koyu lekelere ve renk değişimlerine hamilelik lekesi veya gebelik maskesi adı verilir. Tıpta kloazma olarak da bilinen bu durum, gebelerin %50-75’inde görülür. Koyu tenli, esmer veya buğday tenli kadınlarda çok daha sık rastlanır. Bazı kadınlarda lekelenmelerin oluştuğu bölgeler arasında genital bölge ile koltuk altı bölgesi de bulunabilir.hamilelik-lekesi-ne-demektir

Gebelikte Oluşan Lekelerin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Kadınlar hamile olduklarını öğrendiklerinde günlük yaşamlarında her şeye özen göstermeye başlar. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için bu husus oldukça önemlidir. Cilt sağlığı da bu hususlardan biridir. Ancak bazı durumlarda ne kadar dikkatli davranılmış olursa olsun leke oluşumunun önüne geçilemez.

Peki gebelik maskesinin sebepleri nelerdir?

Hamilelikte ciltte lekelenme yaşanmasının nedenleri için aşağıdakiler sıralanabilir.

  • Artan hormon seviyeleri: Hamilelikte vücutta salgılanan yüksek progesteron ve östrojen hormonu, cildin hassaslaşmasına ve melanin pigmentinin artmasına yol açar. Bu durum vücudun belli bölgelerinde renk koyuluğu oluşmasını tetikler.
  • Güneş etkisi: Gebelik hormonları güneş ile etkileşime girebilir. Bu etkileşim sonucunda cilt yapısı hasar görür ve koyu güneş lekeleri oluşur.
  • Genetik faktörler: Yaş, ten rengi ve diğer genetik faktörler bazı kadınların vücudunda koyu leke oluşma ihtimalini artırabilir.

Hamilelik Lekeleri Ne Zaman Oluşmaya Başlar?

Hamilelik döneminde cildin farklı bölgelerinde meydana gelen pigmentasyon farklılığı, anne adayının cilt yapısına, ten rengine ve hormonal seviyelerine göre değişkenlik gösterir. Gebelik lekeleri, hamileliğin herhangi bir döneminde görülse de genellikle 4. aydan sonra ortaya çıkar.

Gebelik Lekeleri Ne Zaman Geçer?

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de hamilelik boyunca oluşan koyu lekelerin ne zaman geçeceğidir.

Hormonların ve güneşin etkisi sonucu renk değişimine uğrayan ve koyu lekeler oluşan cildin doğumdan sonraki 3-6 aylık süre içerisinde eski haline dönmesi beklenir. Cilt yapısı, genetik faktörler, yaş gibi etkenlere bağlı olarak bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilir.

Bazı kadınlarda ise emzirme dönemi boyunca gebelik maskesinin geçmediği görülür. Ancak genellikle doğumdan sonra koyu lekelerin gün geçtikçe açıldığı gözlenir. Eğer güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalınmış ve cilt hasar görmüşse iyileşme süreci 1 yıla kadar uzar, hatta daha kapsamlı cilt tedavilerine ihtiyaç duyulabilir.

Hamilelikte Oluşan Lekeleri Önlemenin Yolları Nelerdir?

Kadınlar için gebelik, başından sonuna kadar birçok yeni durumun yaşandığı bir dönemdir. Fiziksel görünümünde hızlı bir değişim yaşayan anne adayları bunun üzerine bir de vücutlarında özellikle de el ve yüz bölgelerinde güneş lekesi benzeri koyulaşmalar veya ton farklılıkları görmeye başladıklarında bu durumdan fazlasıyla etkilenmeye başlar ve üzülürler. Fakat günlük rutininize ekleyebileceğiniz basit önlemler ile gebelik maskesinin önüne geçebilmek mümkün.

Aşağıdaki önlemleri alarak hem kloazma oluşumunu hem de mevcut lekelerin çoğalmasını veya daha da koyulaşmasını engelleyebilirsiniz.

  • Pigmentasyon bozukluklarının en önemli sebebi, hormonların güneşin zararlı ışınları ile etkileşime girmesidir. Sabah 11:00 ile öğleden sonra 16:00 saatleri arasında yani güneş ışınlarının en dik geldiği ve en çok zarar verdiği saatlerde korunmasız olarak güneşe çıkmaktan sakının.
  • Hem yaz hem de kış aylarında yüksek koruma faktörlü (Minimum 30 faktör) güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Seçtiğiniz güneş kreminin güvenilir ve gebelikte kullanıma uygun bir ürün olmasına dikkat edin ve doktorunuzdan bu konuda tavsiye almayı unutmayın. 2-3 saatte bir güneş kreminizi yenileyin.
  • Kapalı ortamlarda bulunurken dahi güneş kreminizi uygulayın. Böylece hem camdan geçen güneş ışınları içerisindeki ultraviyole ışınları hem de bilgisayarlardan yayılan yapay ultraviyole ışınlarının zararlarından korunmuş olursunuz.
  • D vitamini banyosu yapmak istiyorsanız saat 11:00’den önce veya 16:00’dan sonra güneşe çıkın.
  • Gebelik döneminde kullandığınız cilt bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edin. Mümkün olduğu kadar doğal içeriğe sahip ve zararlı kimyasal içermeyen ürünleri kullanmaya özen gösterin. Yanlış ürünlerin kullanımı, cildinizde hasara yol açarak leke oluşumunu tetikleyebilir.
  • Gebelikte peeling, lazer gibi cilt soyucu işlemleri ve cilt tabakasını incelten uygulamaları yaptırmaktan kaçının.
  • Dışarıya çıkarken mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanın.
  • Sağlıklı beslenerek ve bol su içerek cilt sağlığınızı ve cildin nem dengesini koruyun. Ayrıca yapılan araştırmalar gebelikte folik asit eksikliğinin gebelik maskesini tetikleyebileceğini gösteriyor.

Dilerseniz Hamilelerde Leke ve Çatlak Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Hamilelikte Oluşan Koyu Lekeler Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik maskesi doğumdan sonra uzun bir süre geçmeyebilir. Özellikle koyu tenli kadınlarda daha koyu lekeler meydana geldiği için bunların düzelme süresi daha da uzayabilir. Bu gibi durumlarda leke tedavisi uygulamalarının neler olduğu merak konusudur.

Gebelikteki cilt lekelerini gidermek için uygulanan bazı tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir.

  • Krem tedavisi: Lekeler için krem uygulaması en sık tercih edilen yöntemdir. Hamilelikte oluşan lekelerin rengini açmak amacıyla bazı renk açıcı kremler kullanılabilir. Aynı zamanda peeling yapan ve cilt soyucu özelliği bulunan bitkisel içerikli kremler de bulunu Fakat tüm krem uygulamaları mutlaka bir dermatoloğa danışılarak yapılmalıdır.
  • Lazer tedavisi: Kalıcı olan ve uzun süre geçmeyen lekeler için lazer tedavisi de yapılabil Bu tedavi ile lekenin bulunduğu yerde birikmiş olan melanin pigmentinin ısı enerjisi ile dağılması sağlanır. Bu tür tedaviler için ise en uygun zaman, emzirme dönemi bittikten sonradır.
  • Diğer uygulamalar: Mezoterapi, PRP ve oksijen terapileri de leke açıcı olarak uygulanabilen diğer yöntemler arasında bulunu

Hamilelik lekeleri için çözüm arayan ve bir an önce bu sorundan kurtulmak isteyen kadınlar hem gebelik döneminde hem de doğumdan sonraki süreçte dikkatli davranmalıdır. Tedavi amacıyla kullanılan bazı ürünler ve kremler ciltte geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmasına yol açabilir. Sabırlı davranılmalı ve mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri: https://www.bebek.com/hamilelik-catlaklari/

Post navigation

Bir yanıt yazın