bekarken-kisirlik-nasil-anlasilir

Bekarken Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kısırlık 1 yıl boyunca düzenli ilişki sonrası gebe kalamama durumu olarak tanımlanır. Ancak evlenmeden önce de bireyin kısır olup olmadığı yönünde testler yapılabilir.

Özellikle ailenizde çocuk sahibi olamayan aile büyükleriniz varsa bekarken kısırlık anlaşılabilir mi diye bir düşünceye kapılmanız çok normal. Bu aşamada aklınızda böyle bir soru varsa bu konuda uzman bir hekim ile görüşebilir ve gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

Evlenmeden Önce Yaptırılabilecek Kısırlık Testleri Nelerdir?

Evlilik öncesi kısırlığın tespit edilebilmesi için yapabileceğiniz birçok test bulunur. Ancak kadın ve erkeklere yapılan bu testler birbirinden farklıdır.

Kadınlara Yapılabilecek Testler

  • Kadınlar adet dönemlerinin 2. veya 3. günü hormon testi yaptırabilir. Hormon testinin yapılabilmesi için evli ya da bekar olmanızın hiçbir şeyi değiştir Hormon testinin yanı sıra tiroid fonksiyon testleri, Hepatit B, Hepatit C, toksoplazma ve kızamıkçık gibi serolojik testler de yapılabilir. Genel kan testleri de kısırlığın teşhis edilmesinde kullanılabilir.
  • Bekarken kısırlık testi yaptırmak için ultrasonografiden de faydalanılabilir. Bu uygulama ile rahim ve yumurtalıklar kontrol edilir. Böylece kist ya da ur gibi hamileliğe engel olabilecek problemler ortaya çıkacaktır.
  • Medikal testlerin yanı sıra günlük rutinler ile de kontrol sağlayabilirsiniz. Regl döneminde vücut ısısında bir artış olması beklenir. Bu yumurtlama sürecinin göstergelerinden biridir. Termometre yardımıyla vücut ısınızı kontrol edebilir ve bu sayede fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Kadınların regl günlerinin düzenli olması da hamilelik açısından önemlidir. 2-3 ay gecikmeli regl olunması normal bir durum değildir. Bu sebeple sürekli bu gecikmeleri yaşıyorsanız doktorunuzdan detaylı bir inceleme ve değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz.
  • Regl yaşının geçmesi de kısırlığın erken dönemdeki göstergelerinden biri olabilir. Bu sebeple 9-12 yaşında olup regl olmamış genç kızlar için bir doktor görüşü almak önemlidir. Çünkü kadınların hormonal bozuklukları ne kadar erken tespit edilirse tedavisi de o kadar hızlı ve kolay olur. Bu sayede ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilir.

Erkeklere Yapılabilecek Testler

  • Erkeklere yapılan kısırlık testleri ise oldukça basittir. 3-5 günlük cinsel perhiz sonrası yapılan sperm sayım testi ile sperm sayısı ve hareketlerini öğrenebilirsiniz.
  • Fiziksel bir sorun olup olmadığının kontrolü için doktor muayenesi yeterli olacaktır.

Bu testlerin yanı sıra evlilik öncesi çiftler doğurganlık check-up’ı yaptırabilir. Bu uygulama kişiye özeldir. Check-up ile enfeksiyon ve hormon testleri, bunun yanında sperm analizi yapılır. Bu sayede çiftler ileride sorun yaşayıp yaşamayacakları hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Dilerseniz Kadın ve Erkek İnfertilitesi (Kısırlık) Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Evlilik Öncesi Hangi Kısırlık Testi Yaptırılmaz?

Erkekler için böyle bir test bulunmamakla birlikte kadınlarda rahim için röntgen filmi çekilmez. Kadınların rahim içine bir sıvı verilir ve bu röntgen filmi o şekilde çekilir. Bu sebeple evlilik öncesinde kadınlara bu filmin çekilmesi tavsiye edilmez ve diğer testlere yönlendirilir.

Evlilik Öncesi Kısırlık Testi Yaptırmanın Faydası Var Mıdır?

evlilik-oncesi-kisirlik-testi-yaptirmanin-faydasi-var-midir

İdeal gebelik yaşının, bireyin fiziksel ve psikolojik olgunluğa eriştiği 20-30 yaşlar arasında olduğu kabul edilir. Ancak günümüz şartlarında farklı sebeplerden ötürü evlilik ve çocuk sahibi olma fikri ötelenir. Ekonomik özgürlüğü eline alma düşüncesi, kariyer kaygısı ya da yaşanılan ilişkiden emin olma isteği gibi sebepler bunların başında gelir.

Hatta yaşam ömrünün uzaması bile evlilik ve çocuk sahibi olma fikrini etkileyen unsurlar arasındadır. Ancak yapılan araştırmalar kadınların 35 yaşından sonra gebe kalma ihtimalinin düştüğünü gösteriyor. Bu durum erkekler içinde geçerlidir.

Gebe kalmak için 1 yıllık düzenli bir cinsel ilişkinin var olması normal kabul edilirken 35 yaşın üstü durumlarda bu sürenin 6 ay olması beklenir. Eğer 6 aylık düzenli ve korunmasız ilişki sonrası gebelik durumu gerçekleşmediyse çiftlerin uzman bir doktorla görüşmesi gerekir.

Sosyal sebepler ve ailede kısırlık vakalarına rastlama durumları göz önüne alındığında evlilik öncesi kısırlık testi yaptırılmak geleceğinizle ilgili fikir sahibi olmanız açısından önemlidir. Eğer ileride size sorun yaratabileceğini düşündüğünüz bir sperm sayısı düzeyine sahipseniz spermlerinizi dondurabilir ve çocuk sahibi olmak istediğiniz zaman tedavi olarak bebek sahibi olabilirsiniz.

Ya da kadınlarda kısırlığa sebep olabilecek kistler ya da hormonal düzensizlikler mevcut ise erken yaşta tedaviye başlanabilir hatta zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi denenebilir. Bu tedavi yöntemleri sayesinde ertelediğiniz evlilik ya da çocuk sahibi olma fikrini kontrol altına almış olursunuz.

Kısırlığa Sebep Olan Çevresel Faktörler Nelerdir?

Kısırlık sadece fiziksel, genetik ya da biyolojik kaynaklı değildir. Çevresel faktörlerden de büyük ölçüde etkilenir.

  • Yaşadığınız bölgedeki su ve toprak kirliliği bu faktörlerin başında yer alır. Sanayinin yoğun olduğu bölgelerde çocuk sahibi olma oranlarında ciddi bir düşüş yaşanır. Kişilerin maruz kaldığı havayla karışan kimyasal atıklar ya da ağır metaller doğurganlığı azaltır. Bu sebeple çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin mümkün olduğunca böyle ortamlarda bulunmaması gerekir.
  • Çevresel faktörlerin bir diğeri ise hava kirliliğidir. Sanayinin yoğun olduğu bölgelerde ya da nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşabilir. Yapılan araştırmalar hava kirliliğinin insan metabolizmasına doğrudan etki ederek sistemlerin çalışmasını olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Diğer sistemler gibi üreme sistemi de bu olumsuz etkilerden nasibini alır ve kısırlığın oluşmasına sebep olabilir.
  • Sigara, alkol gibi bağımlılık yapan maddeler, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam ve stres gibi çevresel faktörler de gebeliğin önüne geçer.

Eğer kirli bölgelerde ikamet ediyor, sağlıksız besleniyor, yoğun stres altında yaşıyorsanız ya da aile geçmişinde kısırlık problemi varsa evliliği beklemeden, yani bekarken kısırlık testi yaptırabilirsiniz. Böylece çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız hayatınızı bu testlerin sonucuna göre şekillendirebilirsiniz.

Yaptıracağınız testlerin olumsuz çıkması durumunda panik yapmaya gerek yok. Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde kısırlık için uygulanabilecek pek çok tedavi yöntemi de geliştirilmiştir. Size uygun olan tedaviye vakit kaybetmeden başlarsanız erken tedavi ile yaptığınız uygulamalar gebelik şansınızı artıracak ve ileride sorun yaşamadan çocuk sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Kısırlık Testi Nasıl Yapılır? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Kısırlık Testi Nasıl Yapılır? https://www.bebek.com/kisirlik-testi-nasil-yapilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Geç Yaşta Annelik Riskli mi?

Bebeğin Yerleşmesi Kaç Gün Sürer?

Depresyon Hamileliği Engeller mi?