Hamilelikte Kaygı ve Heyecan

Hamilelikte Kaygı ve Heyecan

Hamilelik anneye her duyguyu çok yoğun yaşatan büyülü bir süreçtir. Mutluluğunuzun yanında baskın bir şekilde heyecanı ve kaygıyı da hissettiren dönemdir. Bu süreçte korkularınız, endişeleriniz içinizde cevabını bulamadığınız sorular olabilir.

Bilmelisiniz ki, bu süreç sadece size özgü değil. Birçok anne sizin gibi benzer dönemlerden geçti ve geçiyor.

Siz de hamilelikte heyecan ve kaygı neden olur? Kaygılarımla nasıl başa çıkarım diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hamilelikte Heyecan ve Kaygı Neden Olur?

Bazı anne adayları gebelik döneminde daha sakin bir dönem geçirdiğini söylerken bazı anneler daha stresli, kaygılı ve heyecanlı bir süreçten geçerler.

Gebelikte kaygı her 100 anneden 10 tanesinde görülen bir durumdur. Hamilelikte hormonların değişimi annede duygusal farklılıklar yaşatır. Değişimle beraber anneler birçok şey için kaygılanabilir.

Kendi hayatına dair sorunları geçmişte yaşanan düşük, bebeğine dair soru işaretleri, iyi bir anne olmaya karşı duyulan kaygı, doğum anına duyulan korku… Bu tarz sebepler kaygılarını tetikleyebilir. Ayrıca birçok anne postpartum (doğum sonrası depresyon) yaşama ihtimalinden dolayı da kaygılanabilir.

Kaygılanmanız ya da heyecanlanmanız oldukça normaldir ama duygularınızın derecesi ve sizde bıraktığı etkisi en önemli noktadır.

Hamilelikte Kaygı Bozukluğu

Daha önce de dediğimiz gibi heyecanın ve kaygının dozu belli bir noktaya kadar normal ve doğaldır. Yeni tattığınız bir süreçtesiniz ve birçok şey sizi kaygılandırabilir.

Kaygılarınız işlevselliğinizi bozmaya başladıysa günlük yaşantınıza etki etmeye başladıysa bu durum kaygı bozukluğunun olabileceği ihtimalini gösterir.

  • Uzun süreli huzursuz ya da sinirli hissediyorsanız,
  • Kendinize ve bebeğinize dair yoğun korkularınız varsa,
  • Korkularınızı kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız,
  • Vücudunuzu çok gergin hissediyorsanız,
  • Dikkat problemleri yaşıyorsanız,
  • Uyku problemleri yaşıyorsanız,

Bu maddeleri kendinizle özdeşleştirebiliyorsanız kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum panik atakları da beraberinde getiriyor olabilir. Yaşadığınız panik atak da sizi olduğunuzdan daha kaygılı hale sokuyor olabilir.

Tabii ki de bu maddelere bakıp kendinizi etiketlendirmeniz doğru olmayacaktır ama şüpheleriniz varsa bir uzmana danışmalısınız. Sürecinizin daha rahat ilerleyebilmesi için de bir doğum psikoloğundan destek alabilirsiniz.

Hangi Annelerde Kaygı Bozukluğu Görülür?

Her annede görülme ihtimali olabilir. Fakat bazı annelerde risk faktörü daha çoktur.

  • Bireyin daha önceki hayatında kaygı bozukluğu yaşamış olması
  • Diğer aile bireylerde panik atak ve/veya kaygı bozukluğu problemleri
  • Daha önce depresyon sürecinden geçmiş olması
  • Travmaları
  • Yüksek dozda stresli bir hayata sahip olması
  • Bazı maddelere karşı bağımlı olması

Bu maddelere sahip anneler diğer annelere göre daha fazla kaygı bozukluğu olasılığına sahiptir. Bu maddelere sahip olmayan annelerde görülmeyeceği veya sahip olan annelerde görüleceği hiçbir kesinlik taşımaz. Bunlar bilinen başlıca ortak sebeplerdir.

Hamilelikte Nasıl Kaygıyla Başa Çıkılır?

Gebelikte yaşanılan kaygı herkeste farklı olduğu gibi başa çıkma yöntemleri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 5 adımda kaygılarınız için neler yapabileceğinizi maddeledik.Hamilelikte Kaygı ve Heyecan

Konuşmak, İletişim Kurmak

Konuşmak, insanlarla duygularınızı paylaşmak en güzel ilaçtır. Sürecinize dahil olanlara, eşinize, annenize, yakın arkadaşlarınıza endişelerinizden bahsedebilirsiniz. Böylece yaşadığınız kaygıları anlayarak size daha anlayışlı yaklaşabilirler.

Ellerinden gelen desteği sağlayabilirler. Çözülebilecek sorunları beraber çözebilir, diğer sorular için neler yapabileceğinize dair birlikte çözüm arayışlarında bulunabilirsiniz.

Vücudunuzu Rahatlatacak Aktiviteler Bulmak

Gebeliğinizde kendinize uygun seveceğiniz bir egzersiz bulabilirsiniz. Yürüyüş yapabilirsiniz, aerobik yapabilirsiniz, yogaya başlayabilirsiniz…

Yaparken kendinizi mutlu hissettiğiniz hareketlerle bir rutin oluşturabilirsiniz. Vücudunuzu harekete geçirmeniz endorfin hormonunuzu harekete geçirir. Buna da ‘’doğal ağrı kesici’’ denir.

Hem sizde hem bebeğinizde olumlu etkiler bırakacaktır. (Yapacağınız aktivitelerde doktorunuzdan onay almayı unutmayın)

Zihninizi Rahatlatacak Aktiviteler Bulmak

Zihninize de iyi gelecek aktiviteler arayabilirsiniz. Vücudunuz aynı şekilde endorfin salgılayarak size iyi gelecektir.

Meditasyon, nefes egzersizleri, masaj terapisi gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Bu aktiviteler için dışarıda zaman bulamıyorsanız evde zaman yaratmaya çalışabilirsiniz.

Telefonunuza meditasyon uygulamaları yükleyerek kendinizi uygun hissettiğiniz anda günlük rutin oluşturabilirsiniz.

İstirahat Etmek

Yeterli derecede uyumak hem sizin hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Gün içerisinde şekerlemeler yapmak, gece güzel bir uyku çekmek size iyi gelebilir.

Doğuma Hazırlık Kurslarına Gitmek

Uygun gördüğünüz bir doğuma hazırlık kursuna gidebilirsiniz. Hamilelik ve lohusalık süreciniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bebeğinize bakımda, emzirmede neler yapmanız gerektiği hakkında uzmanlardan destek alabilirsiniz. Doğum psikologlarından, kadın doğum doktorlarından, emzirme uzmanlarından, birçok uzman kişiden sorularına yanıtlar alabilirsiniz. Ayrıca hamilelik yogası, nefes egzersizi gibi birçok aktiviteyle vücudunuza iyi gelecek aktiviteleri bulabilirsiniz. Bu tarz eğitimler sizi ilerideki sürecinize hazırlayarak var olan süreci daha rahat yürütmenizi sağlayacaktır. Edineceğiniz bilgiler ve edinimler kaygılarınıza iyi gelerek sizde ve bebeğinizde olumlu etki bırakacaktır.

Doğum sürecinde sevinç de hüzün de kaygı da yüksek dozlarda yaşanabilir. Kaygılarınız hayatınızın işlevine engel olmadığı ve önüne geçebildiğiniz süreçte oldukça normaldir. Fakat hayatınızı kaygılarınız ele geçirmiş durumdaysa kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Akışına bırakıp düzelmesini beklemeniz sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyecektir. İlk önceliğiniz doktorunuza sürecinizi anlatıp uygun tedaviyi aramaktan yana olmalıdır.

Kendi ve bebeğinizin sağlığı için en hızlı zamanda yardım almalısınız.

Sevdiklerinizden destek almaktan kaygılarınızı paylaşmaktan çekinmemelisiniz. Stresinizi azaltacak birçok yöntemle de daha rahat bir gebelik süreci yaşayabilirsiniz.

En güzel başlangıç farkındalığı yüksek gelişime açık bir anne olmanızdır.

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

“Hamilelik Psikolojisi” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik Psikolojisi: https://www.bebek.com/hamilelik-psikolojisi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?

Gebelikte Kalp Sıkışması Nedir?