Hamilelikte Kabızlık

Hamilelik süresince en yaygın şikâyetlerinden biri de kabızlıktır. Özellikle hamileliğin son aylarında ortaya çıkan kabızlık sıkıntısı anne adayları için fazlasıyla rahatsızlık verici olsa da yakınmalar bazı tedbirler ile hafifletilebilir. Günümüzdeki yaşam şartları kabızlık sorununun giderek yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Genel olarak var olan kabızlık sorunu, hamilelik dönemi boyunca bir miktar artış göstermektedir. Bu durum anne adaylarının duygusal değişimleri neticesinde gerçekleştiğinden daha ağır bir problem olarak algılanır. Dolayısıyla kabızlık anne adayları arasındaki en yaygın yakınmalardan biridir. Kabızlığa neden olan hormon değişimi ve rahmin bağırsaklara uyguladığı baskı tedavi gerektirmez. Önceki senelerde bu durum fazlaca abartılmakla birlikte, kabızlığın zehirlenmelere yol açabileceği düşünülmekteydi. Ancak kalın bağırsaklarda emilimin sık olmaması sebebiyle burada uzun zaman kalan dışkının herhangi bir tehlikeli yan etkisinin olmadığı artık biliniyor.

Kabızlık neden olur?

Hamilelik süresi boyunca ortaya çıkan hastalıkların başında makatta çatlak ve hemoroid (basur) yer alıyor. Bu hastalıklara bağlı olarak ağrı, ve üşenme nedeniyle tuvalete çıkmanın ertelenmesi sonucu rektum zamanla genişliyor, ve fazla ıkınma sonucu sinirlerin de zedelenmesiyle kabızlık iyice yer ediyor. Yakınmaları hafifletmenin en uygun çözüm yolu ise anne adaylarının her gün aynı saatte tuvalete çıkmasından geçiyor. Tuvalete çıkarken rektumun boşalmasına sebep olan karın içi basıncının artmasını sağlamak için en uygun pozisyonu belirlemek gerekiyor.

Hamilelik döneminde hormon düzeylerindeki ani değişiminin neden olduğu kabızlığı artıran faktörler arasında hareketten yoksun bir yaşam tarzı, posasız yiyecekler ve yetersiz su tüketimi bulunur. Kabızlığın oluşturduğu rahatsızlıkları azaltmak için beslenme şeklinin değişmesi gerekir. Özellikle lifli, posalı sebze ve meyvelar, zeytinyağlı yemekler ve bol su tüketmek bağırsak hareketliliğini artırıyor. Ayrıca şikâyetleri azaltmak için akşam saatlerinde kayısı kompostosu içilebilir. Sabah vakitlerinde ise yenilen birkaç kuru incir çoğunlukla rahatsızlığı azaltır. Bunların dışında her sabah 1 bardak ılık su içmek de bağırsak hareketlerini artırabilir. Tabii ki tüm bunlardan önce, düzenli tuvalet alışkanlığınızı yeniden kazanmanız gerekiyor.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın