Hamilelikte Bacak Krampları Nasıl Geçer?

Gebelik, vücutta birçok değişimin olduğu bir dönemdir. Bebeğinizin varlığını öğrendiğiniz ilk andan itibaren vücudunuzda gerçekleşen değişimleri fark etmeye başlarsınız. Bu değişimler kimi zaman sizi heyecanlandırıp mutlu etse de kimi zaman bazı ağrıları ve kasılmaları beraberinde getirebilir. Heyecanla minik yavrunuzu kucağınıza almayı beklediğiniz bu süreçte hamilelerin sıklıkla yaşadığı bacak kramplarıyla da karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda Hamilelikte bacak krampları başlığı altında hamilelikte bacak krampları neden olur, krampları önlemek için veya geçirmek için neler yapılabilir konularını inceledik. Gebelik döneminde kramplardan şikayetçiyseniz ve kurtulma yollarını arıyorsanız bu yazımızı okumaya devam edin!

Kramp Nedir?

Kramp, kasların isteğimiz dışında şiddetle kasılmasıdır. Bu kasılmalarla birlikte ağrı hissedilir. Kasılan kasın gevşeyememesi ile kramplar meydana gelir. Kramplar genellikle birkaç saniye sürerken zaman zaman 1-2 dakikayı bulan ağrılarla kendini hissettirebilir.

Hamilelikte Bacak Krampları

Gebeliğinizin ilk 3 ayında başlayan bacak krampları 3-6 ay arasında hafifleyerek geçebilir. Fakat gebeliğin son 3 ayında tekrar etkisini gösterebilir. Kimi zaman uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilen bu kramplar anne adaylarının hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu krampların sebebini bulmanız, meydana gelmemesi için önlem almanız ya da gerçekleştiği an neler yapabileceğinizi bilmeniz sağlıklı ve konforlu bir gebelik geçirmenize yardımcı olur. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan bacak kramplarının belli bir nedeni yoktur. Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.

Bu nedenler:

  • Hareketsizlik
  • Vücuttaki magnezyum ve kalsiyum seviyesinin düşüklüğü
  • Bebeğinizin büyümesinden kaynaklı olarak damarlara ve sinirlere uygulanan baskı
  • Uzun süre sabit ve yanlış pozisyonda oturma

Hamilelik Sürecinde Krampları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Günde en az 2 litre su tüketin. Vücudun susuz kalmaması normal yaşantımızda önemli olduğu gibi gebelik sürecinde de oldukça önemlidir. Vücudun susuz kalması krampların meydana gelmesinin önemli sebeplerinden biridir. Çünkü kaslarımızın yaklaşık %75’lik kısmı sudan oluşur. Bu nedenle kasların sağlıklı bir şekilde kasılıp gevşemesi için suya ihtiyaçları vardır.
  • Düzenli yürüyüş yapın. Hamilelikte hareketsiz kalmamak sağlıklı bir hamilelik geçirmenin anahtarı niteliğindedir. Doktorunuza danışarak kendinize içinde bulunduğunuz aya uygun olacak şekilde bir yürüyüş planı yapın, kendinize adım hedefi belirleyin. Bu plana uyarak her gün atmanız gereken adımları atın.
  • Uzmanlardan destek alarak egzersiz programı oluşturun. Yürüyüş programınıza egzersizi de eklemeniz sizin için çok faydalı olur. Anne adaylarına uygun egzersizleri bir uzmana danışarak öğrenebilir ve bunları evde uygulayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuza danışarak hamile pilatesini de deneyebilirsiniz. Hem keyifli vakit geçirir hem de krampları azaltmanın yanında pilatesin birçok yararını görerek sağlıklı bir gebelik geçirirsiniz.
  • Rahat ayakkabılar tercih edin. Topuklu ayakkabıdan uzak durun. Anne adaylarının gebelik dönemlerinde özellikle 2. Aydan sonra topuklu ayakkabı kullanmaması daha sağlıklıdır. Topuklu ayakkabı krampları artıracağı gibi güvenliğinizi de tehdit eder. Denge problemi yaratabileceği için düşmelere ve burkulmalara neden olabilir.
  • Kilo artışınızı takip edin. Yüksek artış gösterirse doktorunuza danışın. Kilonuzda meydana gelen yüksek artış bacak kaslarınızı etkiler ve krampların görülme ihtimalini artırır.
  • Sürekli sabit bir pozisyonda uyumaktan ve oturmaktan kaçının.
  • Uyku öncesi ılık duş alın. Ilık duş sizi rahatlatır. Kaslarınızın gevşemesine ve krampların görülme sıklığının azalmasına yardımcı olur.
  • Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin gıdaları beslenme rutininize katın. Kasların yapısı ve işleyişi için kalsiyum ve magnezyum çok önemli ve gereklidir. Bu minerallerin vücudunuzdaki durumunu görmeniz için düzenli aralıklarla ve doktorunuzun tavsiyesiyle kan tahlili yaptırabilirsiniz. Eğer vücudunuzda yeteri kadar bulunmuyorlarsa eksikliğini gidermek için besinlerden yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda besinlerle düzeltilemeyecek kadar eksikse doktorunuzun size yazdığı takviyeleri kullanabilirsiniz. Bu takviyeleri düzenli kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Gebelikte yaşanan bacak kramplarının nedenleri arasında en çok gözlenen magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Hamilelikte magnezyum ve kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi krampları önleme ve azaltma konusunda sizlere yardımcı olabilir. Sizler için magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin besinleri listeledik. Bu besinleri tüketmeye özen gösterirseniz hamilelikte gözlenen bacak kramplarını en aza indirebilirsiniz.

Magnezyum Bakımından Zengin Besinler

Sinir sistemi ile kasların düzenli çalışmasına yardımcı olan ve eksikliğinde kramplar gözlenen magnezyum mineralinin stresi azaltma, dolaşım sisteminin sağlıklı olmasında rol oynama, kemiklerin ve dişlerin oluşumuna yardımcı olma gibi faydaları da bulunmaktadır.

19-50 yaşlar arasındaki anne adaylarının günlük alması gereken magnezyum miktarı 350-360 mg’dır.

Gebelik sürecinde krampları en aza indirmek için bu miktarı önemsemeli ve besinlerden karşılamalısınız. Vücudumuz için bu kadar faydası olan magnezyum mineralinin en çok bulunduğu besinler aşağıda verilmiştir.

  • Kabak çekirdeği
  • Susam
  • Badem
  • Ispanak
  • Kaju
  • Uskumru balığı
  • Muz

Kalsiyum Bakımından Zengin Besinler

Vücudumuzda en fazla bulunan kalsiyum minerali kas sistemini düzenleyerek krampları önlemenin yanı sıra kemik ve dişlerin sağlığına, kanın pıhtılaşmasına, enzim ve hormonların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Anne adaylarının günlük alması gereken kalsiyum miktarı 1000 mg ile 2500 mg arasındadır. Net miktarı yaşınızı da göz önünde bulundurarak doktorunuz belirlemelidir.

İçeriğinde bol miktarda kalsiyum içeren besinler aşağıdaki gibidir:

  • Süt ve süt ürünleri (Özellikle parmesan peyniri)
  • Yumurta
  • Somon balığı
  • Haşhaş tohumu
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Ispanak
  • İncir

Kramp Girdiğinde Neler Yapabilirsiniz?

Gebelikte krampları önlemek için vermiş olduğumuz önerilere uysanız da kramplar bazen kaçınılmaz olabilir. Kramp girdiğinde aşağıda yer alan maddeleri uygularsanız hızlıca rahatlama gözlemleyerek kramp ağrısını geçirebilirsiniz. Kramp girdiğinde ne yapacağınızı bilmemeniz sizi paniğe sürükleyebilir. Panik yapmadan sizlere sunduğumuz önerileri uygularsanız kramplardan daha az acıyla ve daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.

  • Kramp giren kasa masaj yapın. Eğer o kasa ulaşamazsanız kendinizi zorlamayın Çünkü krampları geçirmek isterken başka sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bunun için bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz. Kasa yapılan masaj kasın rahatlamasını sağlar ve ağrı giderek azalır.
  • Bacağınıza soğuk kompres yapın. Soğuk, o bölgedeki ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bir bezin içine buz küpleri koyarak vücudunuza uygulayabilirsiniz. Buzu doğrudan vücudunuza temas ettirmemenizi öneririz. Aksi halde buzdan kaynaklanan cilt yanıkları meydana gelebilir.
  • Kramp giren yere sıcak kompres uygulayın. Sıcak kompres yaparken dikkatli olmanız ve sıcaklık derecesini iyi ayarlamanız gerekir. Kramp ağrısına iyi gelmesi için uygulanan tedavinin cildinize zarar vermesini istemeyiz. Sıcak kompres için sıcak su torbalarından ya da ütü yardımıyla ısıtılmış havludan yararlanabilirsiniz. Sıcak, kasınızın gevşemesine yardımcı olur ve ağrınızın şiddetini azaltır.

Hamilelik sürecinde meydana gelen kramplar; uyku düzeninizi etkiler, günlük rutinlerinizi aksatır ve böylece hayat kalitenizi düşürür. Hamilelikte bacak krampları, krampların sebepleri, krampları önlemek ve geçirmek için neler yapabileceğinizi sizlerle paylaştık. Yazımızda yer alan nedenleri inceleyerek kramplarınızın oluşma sebebini bulabilir ve gereken önlemleri alabilirsiniz. Aynı zamanda aniden gerçekleşen bir kramp karşısında ne yapmanız gerektiğini bilirseniz bu duruma karşı hazırlıksız yakalanmamış olursunuz. Bu yazımızın hamilelik sürecinizi daha rahat geçirmeniz için sizlere yardımcı olmasını ve minik yavrunuzu sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz.

Gebelikte Varis ve Tedavisi konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

‘‘Gebelikte Varis ve Tedavisi’’ : https://www.bebek.com/gebelikte-varis-ve-tedavisi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Panik Atak ve Hamilelik Sürecindeki Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Karın Çatlakları

Hamilelik ve Genital Herpes