Hamilelik Sonrası Romatizma

Öncelikle, hamilelik döneminden önce romatizma rahatsızlığınız varsa, mutlaka doktorunuza danışın. Eskiden bu rahatsızlığa sahip kadınlara, doktorlar hamilelik önermese de şimdi, gelişen tıp ve iyi bir doktor takibiyle bu rahatsızlığı olan hamile kadınların başarılı bir süreç geçirdikleri gösterilmiştir.

Gebeliğin romatizma hastalığına etkisi, kişiden kişiye değişir. Gebelik durumu, çoğunlukla romatoid artit ve lupus gibi hastalıkları da etkiler. Mesela bu hastalıkların belirtileri, hamile kadınlarda azalır fakat doğum sonrası tekrar ortaya çıkar.

“Sistemik lupus eritematoz” rahatsızlığının gebeliğe etkisi, özellikle gebeliğin ikinci yarısında ve de doğumdan sonra artış göstermektedir. Bu artışlar genelde anne ve bebeğinin sağlığını tehlikeye atmaz. Fakat kısa bir zamanda meydana gelen bir hastalığın alevlenmesi, gebelik döneminde diğer rahatsızlıkları da tetikleyebilmektedir. Bu süreçte bu alevleri söndürmek için, steroid dozu arttırılabilir.

Gebeliğin “antifosfolipid” sendromuna etkisi, diğer rahatsızlıklara göre biraz daha fazladır. Bu hastalık, damarlarda pıhtılaşmaya, doğumu olumsuz yönde etkilemeye ve tansiyon gibi başka sorunlara da kapılarını açabilir. “pre- eklampsi” riski artar. Bu durumda annenin karaciğerine ve böbreğine zarar verip, erken doğum yapmasına neden  olabilir. Bu yüzden, bu rahatsızlığı olan anne adaylarının gebelik süresince sıkı gözlem altında olmaları gerekmektedir.

Romatizmayla birlikte gelen hipertansiyonda, gebelik boyunca şiddeti artmaktadır. Doğum sonrası şiddet artıyorsa, anneye bir daha hamilelik önerilmez.

Gebelik esnasında, romatizma sorunu nedeniyle kullandığınız ilaçlar da sıkıntı yaratabilir. Bu yüzden doktorunuzla, hamilelik planlanırken ilaçlarınızı düzene sokmalısınız.

“Anti-Ro” antikorlara sahip anne adaylarının da, doğacak çocuklarında doğumsal kalp bloğu görülmemesi için, gebelik boyunca sıkı bir gözlem altında tutulmaları gerekmektedir. Bu hastalıklarla birlikte geçici olarak, ciltte döküntü, kan değerlerinde düşme ve karaciğer test sonuçlarında yükseklik görülse de, çoğunlukla kısa bir süre içinde kaybolurlar.

Sonuç olarak; romatizmal bir hastalığa sahip anne ve anne adaylarının, hamile kalmadan önce ve hamilelikleri boyunca, doktoru tarafından risk grubu belirlenmeli, buna göre ilaçları düzenlenmeli ve doğacak tüm risklere karşı önlem alınmalıdır.

Gebe kalmak isteyen kadınların bu tarz hastalıkları aylar öncesinden kontrol altına alınmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğe zararlı değilse, ilaç kullanımı devam etmelidir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın