Hamilelik Öncesi Çinko Kullanımı

Özellikle gebelikte ihtiyaç duyulan minerallerden biri olan çinko eksikliğinde, büyüme ve gelişimin yavaşlaması,ciltte meydana gelen döküntüler, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi birçok problem meydana gelmektedir.

Çinko, proteinlerin ve hücre zarının özünde yer alan minerallerden biridir. Bunun dışında, genlerin sorumlu olduğu proteinleri üretmesi üzerinde de oldukça etkilidir. Vücutta yeterli miktarda çinkonun bulunması,yüzden fazla enzimin sağlıklı ve düzenli bir halde işlevini yerine getirebilmesine yardımcı olur. Çinko eksikliğinde, proteinlerin dengelenmesini sağlayan hücrenin işlevinin bozulması ve hasar veren durumlara karşı hassas hale gelmesi ortaya çıkar. İnsan vücudu için çinkonun ne derece önem taşıdığı bir hastalık olan “Acrodermatitis Enteropatica’nın keşfedilmesinden sonra ortaya çıkmıştır.. Hastalığın seyrinde çinko emilimi ve dolaşım bozukluğu görülmektedir.

Çinko eksikliğinde Ne Gibi Sorunlar Meydana Gelir? Çocuklarda büyüme ve gelişimin yavaşlayabilir ya da durabilir.  Cinsel gelişimin gecikir. Ciltte döküntüler meydana gelir. Şiddetli ishal görülür. Bağışıklık sistemi bozuklukları yaşanır. İştahsızlık problem meydana gelir. Tat alma duyusunda bozulma yaşanır. Gözün kornea tabakasında şişme ve bulanıklaşma meydana gelebilir.

Yukarıda yazan çinko eksikliği belirtileri hemen hemen sadece “Acrodermatitis Enteropatica” hastalığında rastlanır. Aldığı gıdalardan yeterince çinko alamayan kişilerde bu belirtilere rastlanmazken, kronikleşen ishal ve şiddetli çinko eksikliği durumlarında yukarıdaki belirtiler ortaya çıkabilir.

Gebelikte Önemi

Hamilelik döneminde vücudun çinkoya daha çok ihyiyacı vardır.Bu dönemde yeterli miktarda çinko almanız, DNA yapısında büyük rol oynar. Bundan dolayı hücre yapımının son derece hızlı olduğu hamilelik döneminde, çinko alımı oldukça önemlidir. Hamile olmayan ve 19 yaşından büyük bir kişinin günlük çinko gereksinimi günde 8 mg’ken hamilelikte bu oran 11 mg’dır. Emziren bir annenin günde 12 mg çinko alması gerekir. Kesin bir kanıt bulunmamasına rağmen, gebelikte çinko yetersizliğinin erken doğum hatta düşük doğumla ilgili olabileceğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Çinko en çok et ve deniz ürünlerinde mevcuttur. İstiridye de çinko açısından oldukça zengindir. Ama hamilelikte çiğ istiridye tüketilmesi tavsiye edilmediğinden çinko ihtiyacınızı başka besinlerden karşılamalısınız. Vejetaryen olan kadınların gebelik döneminde yeterli çinko alamama durumu söz konusu olduğu için böyle durumlarda çinkoyla desteklenmiş besinlerin tüketilmesi faydalı olabilir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın