Hamilelik alerjisi

Bağışıklık sistemi, vücuttan içeri giren bakteri, virüs ve diğer hücrelere karşı koruyan ve herkeste zaman zaman meydana gelen az sayıda kanser hücresini yok etmek için çalışan bir sistemdir. Alerji, bağışıklık sistemi yanıtının aşırıya kaçılması durumudur.

Bağışıklık sisteminde yaşanan değişimler, gebe kadında alerjik hastalıkların azalmasına yardımcı olmasına rağmen, bu durum her zaman böyle değildir. Önceden var olan alerjik durumlar hamilelik sürecinde azaldığı gibi belirgin bir artışta gösterebilir. Bu alerjik durumlar yaşanan ilk gebelik sürecinde meydana gelebilir.

Doğacak Bebekte Alerji Oluşumu Nasıl Önlenir?

  • Alerjik bir hastalığınız varsa, emzirme döneminde kendinizde alerji yapabilecek şeylerden uzak durun.
  • Bebeğinizi ilk altı ay mutlaka anne sütüyle besleyin.
  • Katı yiyeceklere altıncı aydan sonra başlayın.
    Bebeğiniz yaşını doldurmadan, buğday, soya, turunçgil içeren besinler vermeyin.
  • Bebeğinizin odasını küf, hayvan tüyü gibi alerjik etkenlerden arındırın.
  • Evde sigara içmeyin.

Gebelikte Görülen Alerji Türleri

Alerjik Astım

Astımı olan anne adaylarının, kendilerinde atağa yol açacak alerjenlerden ve özellikle sigaradan uzak durması gerektiği öneriliyor.

Alerjik Nezle

Tedavide alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmayla başlanır ve gerekli durumlarda doktor önerisiyle bebeğiniz için tehlike arz etmeyen burun damlaları ve diğer tedaviler uygulanabilir.

Kurdeşen

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjyi tetikleyecek şeyden  uzak kalınması ve gerektiğinde kullanılan ilaçlarla tedavi sağlanır.

Pupp

Gebelikte sıklıkla rastlanan  cilt hastalığıdır ve kendini gebeliğin son süreçlerinde gösterip kaşıntılı cilt döküntüleri şeklinde belli eder. Tedavide kortizonlu kremlerden faydalanılabildiği gibi ılık karbonatlı banyolar da faydalı olabilmektedir.

Atopik Dermatit

Kaşıntıyla seyreden ve erişkinlerin %2’sinde görülen bu alerjik cilt hastalığında aynı anne adayında alerjik rinit, astım ve gıda alerjilerine de sık rastlanır. En sık görülen cilt bölgeleri boyun, göğsün üst kısmıları, ağız bölgesi, dirsekler ve diz arkası ve göz çevresidir. Gebelik seyrini olumsuz etkilemez ve bebeğe zararı olmayan lokal etkili ilaçlarla tedavi edilir.

Anafilaksi

Gebelikte oldukça ender görülen bu durumun en sık görülen nedeni ilaç alerjisidir. Tedaviye en kısa sürede başlanması son derece önemlidir. Anafilaksi reaksiyonuna neden olan ilaçlar arasında en sık görülenleri penisilin grubu antibiyotikler ve damardan verilen demir olmakla beraber her ilaç bu reaksiyona neden olabilir.

Son olarak, eğer alerjik bir bünyeniz varsa ve tedavi görüyorsanız, gebe kalmadan önce doktorunuza başvurmanızda fayda var. Bu şekilde hamileliğinizde kullanılacak tedavi planınız hazırlanabilir. Eğer desansitizasyon tedavisi gerçekleştirilecekse, gebelik öncesi dönem bu tedavi için en uygunudur.

Polen mevsimlerinde alerjik reaksiyonları artan anne adaylarının gebeliklerinin ilk aylarını bu mevsime rastlamayacak şekilde planlamaları onlar için daha rahat olacaktır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın