Gebelik Zehirlenmesi Tekrarlar mı?

Gebelik zehirlenmesinin gerçek anlamda bir zehirlenme ile ilgisi yoktur ve tansiyon yükselmesi ile karakterize bir durumdur. Gebelik zehirlenmesi yüksek tansiyon, vücutta ödem, idrarda yüksek miktarda protein atılımı ile ilişkilidir. Hafif gebelik zehirlenmelerinde tansiyon 140/90 mmHg civarında seyreder. İdrarda protein atılımı hafif düzeydeki gebelik zehirlenmelerinde düşüktür. Şiddetli gebelik zehirlenmelerinde ise idrarda günde 2 gramdan fazla protein atılır. Şiddetli zehirlenmelerde tansiyon 160/110 mmHg’nın üzerindedir. Buna idrarda yüksek miktarda protein atılması, karaciğer testlerinde yükselme, trombosit miktarında düşüş, kronik baş ağrısı, görme bozukluğu ve karaciğerin bulunduğu bölgede ağrı gibi bulgular da eşlik edebilir.

Hafif gebelik zehirlenmesi vakalarında anne ve bebek yakın bir takip ile izlenir. Kan değerleri izlenirken tansiyon düşürücü tedaviye başlanabilir. Bebeğin dış ortamda yaşayabileceği düşünülüyorsa ve belirtiler ağırlaşmışsa doğum gecikmeden yapılır. Ağır gebelik zehirlenmesi vakalarında ise anne adayına magnezyum tedavisi uygulanır. Doğumdan sonra da annenin yoğun bakım servisindeki takibi durmaksızın sürer. Hafif gebelik zehirlenmesi, tedavisi mümkün bir durumken ağır gebelik zehirlenmeleri anne ve bebeği hayatî tehlike içerisine sokabilir.

Gebelik zehirlenmesi tekrarlanır mı?

Anne adayı, zehirlenmenin tekrarlamaması için kilo vermelidir. İkiz gebelikler ve gebeliğin ilk haftalarında yaşanan kilo alımı da tekrarlamada etkilidir. Dengeli ve yeterli beslenmek, stresten olabildiğince uzak durmak, sağlıklı bir uyku düzeni ve normal sınırlar içinde kilo almak gebelik zehirlenmesinin tekrarlamasını engellemekte önemlidir. Bir önceki gebeliğinde zehirlenme yaşamış gebelerin, tansiyon takibini ve kan tahlillerini düzenli aralıklar yaptırması gerekir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın