gebelik-doneminde-cinsellik-ve-merak edilenler

Gebelik Döneminde Cinsellik ve Merak Edilenler

Merhabalar sevgili anneler ve anne adayları 🙂 Kadınlar tarafından gebelik ve lohusalık döneminde cinsellik, uzmanlarla konuşulduğunda bile konuşurken çekinilen, çekinerek soru sorulan bir konu olmuştur. Aslında cinsellik insanlığın doğasında en temelde var olan, insanlığın yaradılışında var olan ve gelecek nesillerin devamlılığını sağlayan önemli bir konudur.

Bu süreçte cinsel birliktelik için anne adayları bebeğime zarar verir miyim diye, baba adayları ise hem dini hem kültürel anlamda kaygı yaşamaktadırlar. Gebelik ise cinselliğin etkilendiği önemli bir yaşam deneyimidir. Özellikle gebeliğin ilk dönemi olan, bireysellikten aileye geçişin başladığı ilk trimesterda yeni duruma uyum sağlamadan dolayı cinsellik olumsuz etkilenebilmektedir.

Kaygı ve korku cevabı bilinmeyen sorular olduğu zaman daha çok artmaktadır. Eğer sorularınızın ve kaygı yaşadığınız konuların cevabını bilirseniz korkunuz ve kaygınız azalacaktır.

Gebelik Döneminde Cinsel Birliktelik İçin Şartlar Nelerdir?

Erken doğum veya herhangi bir düşük tehdidi bulunmadığı sürece bir şart yoktur fakat eğer erken doğum veya düşük tehdidiniz varsa özellikle ilk üç ay uzak durmalı ve doktorunuz onayladığı sürece cinsel birliktelik sağlamalısınız.  Sağlıklı gebeliklerde çiftler gebelik süresinde ilişkiye girebilir.

Gebelik Döneminde Hangi Durumlarda Cinsel Birliktelik Önerilmez?

  • Özellikle ilk 3 ayda kanama ve düşük tehlikesi varsa,
  • Önceki gebeliklerde düşük yaşanmışsa,
  • Gebeliğiniz boyunca nedeni bilinmeyen vajinal kanamanız varsa ve halen devam ediyorsa,
  • Erken doğum tehdidiniz varsa,
  • Sularınız gelmişse,
  • Anne veya baba adayında aktif cinsel yolla bulaşıcı bir hastalık varlığında cinsel birliktelik önerilmez. Eğer doktorunuz tarafından kesinlikle önerilmiyorsa kaçınmalısınız.

Gebelik Döneminde Ne Sıklıkta Cinsel Birliktelik Olmalı?

Hamilelik normal seyrediyorsa yani herhangi bir düşük tehdidiniz yoksa aşırıya kaçmamak ve kendinizi yormamak şartı ile birliktelik yaşayabilirsiniz. Haftada 4 kez cinsel birliktelik normal sayılmaktadır.

Cinsel Birliktelik Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kendinizi yormayacak şekilde bir birliktelik olmalıdır.
  • Birliktelik sırasında sizi zorlayacak ve özellikle pelvik baskıyı artıracak hareketlerden uzak durmalısınız.
  • Bel ve sırt ağrılarınızı artıracak, bel bölgenizin boşlukta kalmasına neden olacak hareketlerden uzak durmalısınız.
  • Az miktarda kanamanız olsa dahi hekiminize mutlaka haber vermelisiniz.
  • Cinsel birliktelik sırasında kimyasal kayganlaştırıcılardan ve ağır kimyasal içerikli prezervatiflerden kaçınmalısınız.
  • Meme ucunun emilmesi erken doğumu tetikleyeceğinden dikkatli olmalısınız.

Gebelik Döneminde Cinsellik ve Merak Edilenler

 

Cinsel Birliktelik Sırasında Bebeğim Zarar Görür mü? Ona Zarar Verir miyim?

Erkek üreme organı penis, cinsel birliktelik sırasında bebeğinizle temas etmez. Cinsel birlikteliğin gerçekleştiği yer ile bebeğinizin bulunduğu yer birbirinden farklıdır ve arada uzun yollar vardır. Bebeğiniz kendisini saran güçlü kaslar ve su kesesi içerisindedir. Herhangi bir temas söz konusu değildir yani bebeğinize zarar vermiş olmazsınız. Cinsel birliktelik sırasında penisin bu alana ulaşması mümkün değildir.

Cinsel Birliktelik Sırasında Kasılmam Olur mu?

Normal şartlar altında ekstra bir kasılma ile karşılaşmamanız gerekir fakat ilişki sırasında orgazm olmanız yani boşalmanız durumu hafif kasılmalara neden olabilir. Geçici kasılmalardır, şiddetlenerek artarsa cinsel birlikteliği sonlandırmalısınız.

Hangi Durumlarda Cinsel Birliktelik Sonlandırılmalıdır?

Cinsel birliktelik sırasında şiddetli ve güçlü kasılmalar olup, kanama eşlik ederse sonlandırılmalıdır. Aynı zamanda yorulursanız yine sonlandırmalısınız.

Gebelik Döneminde Ne Zamana Kadar Cinsel Birliktelik Yaşanabilir?

Tekil gebeliklerde son 1 aya kadar, çoğul gebeliklerde son 3 aya kadar yaşayabilirsiniz. Uzmanınız tarafından bir sorun yoksa tercihe bağlıdır.

Cinsel İsteğimin Azalması Normal mi?

Tabiki normal. Daha çok gebeliğin ilk dönemi olan birinci trimesterda bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, sık idrara çıkma ve memelerde hassasiyetten dolayı istemeyebilirsiniz fakat eğer bir riskiniz yoksa bunlara rağmen cinsel birlikteliğin en rahat yaşandığı dönem ilk trimester olmaktadır.

Orta dönem olan ikinci trimesterda cinsel istek artmaktadır. Bu dönemde yorgunluk ve bulantı kusmalar azalmaktadır. Duygusal açıdan da daha sakin bir dönemdir.

Hamileliğin son dönemi olan üçüncü trimesterda ise istek büyüyen karın, doğuma hazırlık ve telaşlar nedeni ile yine çiftlerde istekte azalma olabilmektedir.

Korkular ve Kaygılar

Bu dönemde gebeliğinizin ilerlemesiyle birlikte bebeğinize zarar verme korkunuz, cinselliği günah ve annelikle uyumsuz bir durum olarak görmeniz gibi durumlar nedeniyle cinselliğe karşı olumsuz bir tutum sergileyebilirsiniz.

Bu tutum gayet normaldir, düzeltilebilir bir tutumdur. Fiziksel, sosyal, duygusal ve kültürel etkiler nedeniyle meydana gelen değişikliklerin yanı sıra, aile hayatına geçiş, sorumluluk artışı da gebelik döneminde cinsel yaşamınızı olumsuz etkilemektedir.

Sağlıklı, korkusuz, kaygısız ve istekli bir cinsellik için bilgi gereksiniminiz bu dönemde artmaktadır. Cinsellik ile ilgili doğru bilgilerin öğrenilmesi, vücut anotomisinin bilinmesi yaşadığınız kaygı ve korkularınızı giderecektir. Korkuların ve kaygıların giderilmesinin en iyi yolu doğru bilgidir. Bilmediğimiz her şey bizde korku ve kaygı oluşturur.

Dilerseniz “Gebelikte Cinsellik – Gebelikte Cinsel Yaşam” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz 🙂

YouTube video

 

Sağlıcakla kalın…

Sevim Ulupınar- Ebe

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hiç Adet Görmeyen Kadınlar Hamile Kalabilir mi?

Erken Gebelik Testi Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey!