emzirmenin-anne-sagligina-yararlari

Emzirmenin Anne Sağlığına Yararları

Bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte iletişim ihtiyacı da belirmeye başlar ve çevresiyle yavaş yavaş bir bağ kurar. Çevresindeki ana unsur ise elbette beslenmesindeki ve yaşamasındaki en önemli kişi olan annesidir. Anne ile emzirme yoluyla kurulan bu sevgi bağının aralarındaki ilişkiyi güçlendirdiği şüphe götürmez bir gerçektir.

Protein, yağ, demir, vitamin gibi değerli besin öğelerini bir arada barındıran anne sütünün özellikle ilk 6 ayda bebek için faydası bilinmektedir. Bu fayda dengesi tek taraflı olmamakta, belki annesine nasıl faydalı olduğunu bilmeyen bebek tarafından da anneye çok güçlü bir destek sağlanmaktadır. Lohusalık döneminde yaşanabilecek sendromlara da iyi geldiği bilinen emzirmenin anneye faydalarını ise maddeler ve detayları ile birlikte bu yazıda bulabilirsiniz.

  • Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendiren en iyi araçtır

Bebeğin doğduğu andan itibaren, aksi bir durum olmadığı sürece en önemli besin kaynağı anne sütüdür ve bebeğin henüz küçücük olan midesini doyurmak için sık aralıklarla emzirmek gerekir. Gece gündüz demeden, ilk haftalarda 2 saat aralıklarla gerçekleşecek olan bu emzirme sürecinde anne ile bebeği birbirini daha yakından tanır. Özellikle ilk defa anne olan kadınlar için bebeğin hislerini anlamak daha da kolaylaşır. Her ne kadar 2 saatte bir kalkıp bebek emzirmek durumunda olmak uykusuzluk gibi görünse de aslında anne ve bebek için oldukça huzurlu anlardır.

  • Kilo vermeye yardımcı olur

Hamilelik süresince annelerin kendileri hakkında merak ettiği konulardan birisi de alınan kiloların nasıl verileceğidir. Üstelik bebekle birlikte gelecek olan yeni düzenin beraberinde ne getireceği belli değildir. Ancak bu noktada size güzel bir haber vermek isteriz ki; hamilelikte kilo vermenin en kolay yolu emzirmektir. Emzirmenin anneye faydaları arasındaki en belirgin gözlemlenen şey kilo vermektir. Tüm kadınların hayali olan oturduğun yerden kilo vermek durumu tam da bu dönemde geçerli hale gelir ve kilolar bebek için enerjiye dönüşür. Araştırmalar emzirerek günde ortalama 500 kalori verilebileceğini göstermektedir.

  • Doğum sonrası annenin iyileşme sürecini hızlandırır

Anneler doğum yaptıktan sonra, vücut kendini eski haline dönüştürmek için hızlıca çalışmalara başlar. İşte bu noktada emziren annelerin doğum sonrası kanamalarının azaldığı, o dönemde yaşanabilecek kansızlık ve anemi gibi rahatsızlıkların önüne geçildiği, rahmin daha hızlı toparlandığı ve adet döngüsünün daha geç başladığı görülmektedir.

  • Lohusalık depresyonuna iyi gelir

Anne bebek arasındaki en güçlü bağlardan biri olan emzirme, aynı zamanda annenin içerisinde bulunduğu bu yeni döneme geçiş aşamasında psikolojisine de destek olmaktadır. Emzirme süt oluşumunu tetikleme ile birlikte oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Kadınlarda rahim kasılmalarını sağlayan, rahatlatıcı özelliği ile bilinen bu hormon emzirme esnasında salgılanır ve annenin yavrusu ile arasındaki bağın daha da güçlenmesine yardımcı olur. Emzirmenin anneye faydaları değerlendirilirken, mutlaka bebeğe de bebeğe fayda sağlayan bir yönü daha ortaya çıkmaktadır.

  • Göğüs kanseri ve yumurtalık kanseri riskini azaltır

Günümüzde en tedirgin edici hastalıklardan biri olan kanserin kadınlarda en çok görüldüğü bölgelerden biri göğüs diğeri ise rahimdir. Bilimsel araştırmalar emziren annelerin bu tip kanserlere karşı daha az riskli grupta olduğunu gösterir. Araştırmalardan elde edilen veriler emziren annelerin meme kanserine yakalanma riskinin %22, yumurtalık kanseri riskinin ise %30 oranında azaldığını gösteriyor.

  • Kemik sağlığına faydalıdır

Yaş ilerledikçe kadınlarda görülme sıklığı artan kemik erimesi, günümüzde yaşam standartlarını etkileyen en önemli rahatsızlıklardan biridir. Emzirmenin yine anne sağlığı için doğrudan faydalarından biri de kemik erimesine yakalanma riskini azaltmasıdır.

  • Tip 2 diyabet – şeker hastalığı riskini azaltır

Emzirmenin anneye yararı sadece emzirme döneminde değil, sonrasında ilerleyen yaşlarda da devam eder. Günümüzde en sık rastlanan hastalıklardan biri tip 2 şeker hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanma riski uzun süreli emziren annelerde diğer kadınlara göre daha düşüktür.

Doğal bir gebelikten korunma yöntemidir

Bebeğinizi düzenli olarak emziriyorsanız ve henüz adet görmeye başlamadıysanız büyük ihtimalle gebe kalmaktan da doğal olarak korunursunuz. Özellikle ilk 4 ayda geçerli olan koruma, ilerleyen aylarda ise geçerliliğini yitirecektir, o nedenle hemen bir bebek planlamıyorsanız yine de emzirmeye güvenmeyip başka bir yöntemi ile korunmaya dikkat etmelisiniz.

emzirmenin-anneye-sagladigi-yararlar

Süt Sağarak Bebek Beslemek de Emzirmek gibi Anneye Fayda Sağlar mı?

Kimi anneler göğüs ucu problemlerinden dolayı bebeklerini doğrudan emziremeyebilirler. Bu da beraberinde annelerin göğüslerinde süt birikmesinden kaynaklı rahatsızlık yaşayarak bebeklerini doğrudan emziremezler. Ancak günümüzde birçok farklı modeli bulunan süt sağma makineleri sayesinde anneler sütlerini sağarak bebeklerine verebilirler.

Sütü sağlıklı süt saklama poşetlerine koyup uygun koşullarda bekleterek bebeğinize güvenle verebilirsiniz. Özellikle çalışan annelerin sütlerini sağıp saklaması, kendileri yanında değilken bile bebeklerinin anne sütü ile beslenmesini sağlar. Bebek anne sütünü biberonla alsa da annenin hormonları sağma işlemi esnasında emzirmiş gibi uyarılır.  Bu da vücudun tıpkı emziriyormuş gibi tepki vermesini sağlar. Yani sağılan sütler uygun koşullarda saklandığı sürece hem bebek hem de anne için faydalıdır.

Doğru Emzirme Pozisyonu Sütü Arttırmaya ve Daha Uzun Süre Emzirmeye Yardımcı Olur

Anneler sütünün artması için daha çok emzirmeleri gerektiğini bilir. Çünkü bebek ne kadar çok emerse annenin hormonlarını üreten iç salgı bezleri de süt üretmesi için o kadar çok uyarılacaktır. Doğru emzirme pozisyonları ile meme ucu zarar görmez ve annenin emzirmekten çekineceği bir durum oluşmaz. Bu sebeple emzirme pozisyonlarını dikkate almak önemlidir. En çok kullanılan 4 emzirme pozisyonu ise aşağıdaki gibidir.

  • Kucaklama pozisyonu
  • Ters kucaklama pozisyonu
  • Koltuk altı pozisyonu
  • Yatarak emzirme pozisyonu

Bunlar arasından hem kendisi hem de bebeği için en rahat pozisyonu seçen anne, bebeğini sürekli aynı pozisyonda emzirebileceği gibi, pozisyonlar arasında değişiklik de yapabilir. Emzirmenin anneye faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Anne ve bebek sağlığı için herhangi bir aksi durum oluşmadığı sürece bebek 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilebilir.

Aşağıdaki yazımız tam size göre 🙂

Emzirme Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları: https://www.bebek.com/emzirme-konusunda-merak-edilen-sorular-ve-cevaplari/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Azı Dişi Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde İlk Yardım!