Emziren Anneler Zaman Yönetimini Nasıl Planlamalı?

Emziren Anneler Zaman Yönetimini Nasıl Planlamalı?

Anne olmayı dokuz ay boyunca heyecanla beklediniz ve nihayet o gün geldi. Artık sizin sevginize ve ilginize ihtiyaç duyan dünyalar tatlısı bir yavrunuz var. Evinize neşe katacak ve size doyumsuz duygular yaşatacak bu küçük misafirin, sevginin yanında en önemli ihtiyacı tabi ki karnını doyurmak.

Yaşayacağınız mutlulukların yanında uykusuzluğa ve yorgunluğa da hazır olmalısınız. Minik bebeğinizin ilk aylardaki tek iletişim şekli ağlamak, bu sebeple ilk aylarda acıktığında sık sık ağlayacak.

Anne olarak sorumluluğunuz çok fazla olsa da sizin için yeni olan bu yoğun dönemi daha kolay atlatmanız ve kendinize zaman ayırmanız mümkün.

Yeni doğum yapmış bir anne olarak öncelikle bebeğinizi ne sıklıkla ve ne kadar emzirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İlk aylarda daha sık acıkan bebeğinizin, büyüdükçe emme sıklığı azalır ve kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Doğumun ilk aylarında emzirme sürelerini ayarlamak kolay olmayabilir. Çünkü her bebeğin emme süreleri ve sıklığı farklılıklar gösterir.

Önemli olan özellikle de ilk aylarda bebeğiniz her istediğinde onu emzirmenizdir! Bebeğiniz için ilk 6 ay en ideal besin anne sütüdür.

Sık emzirmek süt üretimini artırır ve miniğinizin stresini azaltarak, onun için yabancı olan yeni dünyasına alışmasını kolaylaştırır.

Emzirme döneminde beslenme önerileri arıyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Emzirme Sürelerini Nasıl Ayarlamalısınız?

Emzirme süreleri bebekten bebeğe ve aylara göre değişir. Bebeklerin ilk hafta haricinde belirli oranda kilo alması, sütün yeterli olduğunun en büyük göstergesidir. İlk hafta genellikle bebekler az miktarda kilo kaybederler. Bu kayıp anne sütünün yetersizliği olarak anlaşılmamalıdır.

Daha sonraki haftalarda rutin gelişim kontrolleri yapılarak, sütün bebeğiniz için yeterli olup olmadığına ve emzirme sıklığını nasıl ayarlamanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Mucize bir besin olan anne sütü sindirimi kolay olduğu için, bebeğinizin midesinde uzun süre kalmaz ve onun sık sık acıkmasına sebep olur. İlk aylarda her istediğinde emzirmeniz onun gelişimi açısından çok önemlidir.

Bebekten bebeğe emzirme süreleri değişse de ortalama olarak günde 10-12 kere emzirmek yeterli olacaktır. Normal haftasında doğan bebekler 2-3 saatte bir emzirilirken prematüre bebeklerde bu süre daha azdır. Geceleri bu durum sizi zorlayabilir ama emin olun büyüdükçe emme sıklığı azalacaktır.

Anne sütü nasıl artar? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Emzirme Döneminde Zaman Yönetimi

Emzirme sizin belki de en keyif alacağınız, anne olmanın hazzını doruklarda yaşayabileceğiniz, hayatınızdaki özel dönemler arasındadır. Ancak özellikle ilk aylarda uykusuzluk ve yorgunluk sizi çok zorlar.

Bebeğinizle geçirdiğiniz sevgi dolu anların tadını çıkarabilmek ve kendinize de zaman ayırmak için sizin şartlarınıza uygun olan bazı önlemler almalısınız.

  • Plan Yapın!

Özellikle de çok yoğun olduğunuz dönemlerden biri olan doğum sonrası dönemde; iş yükünü azaltmak, önceliklerinizi belirlemek ve yaşam standartlarını iyileştirmek adına, hamilelik döneminden itibaren plan yapmalı ve küçük notlar almalısınız.

Muhtemelen ilk ay planlarınızda çok sapma olacaktır ancak bebeğinizin ve sizin yeni yaşamınıza alışmanızla birlikte, yaptığınız planlar işinize mutlaka yarayacaktır.

Hazırladığınız planlarda emzirme sıklığı, dinlenme zamanları hatta 1 ay sonrası için basit egzersiz ve yürüyüşlere de yer verebilirsiniz. Bebeğinize yapılacak aşı ve rutin kontrol zamanlarına da mutlaka planınızda yer vermelisiniz.

  • Sütünüzü Sağarak Saklayın!

Yoğun emzirme dönemlerinde sütünüzü sağıp uygun şartlarda saklayarak size ihtiyaç olmadan bebeğinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Baba ya da diğer yardımcı olan kişiler siz kendinizi çok yorgun hissettiğinizde kolaylıkla bebeğinizi besleyebilir.

Bu sütü biberon yerine kaşık ya da küçük şırıngalarla vermeyi tercih etmelisiniz. Biberona alışan bazı bebekler emmeyi reddedebilmektedir. Sürekli sütünüzü sağmakta sütünüzü azaltabilir bebeğinizi emzirmek çok önemli bu sebeple bu tavsiyemizi her zaman yapmamanızı öneririz.

  • Yardım İstemekten Çekinmeyin!

İster vajinal doğum yapmış olun ister sezaryen doğum, lohusalık dönemi dediğimiz ilk aylarda zorlanırsınız ve desteğe ihtiyaç duyarsınız. Eski sağlığınıza ve enerjinize kavuşmak için; eşinizden, annenizden ve arkadaşlarınızdan yardım istemelisiniz.

Emin olun ki onlarda minik ve sevimli yavrunuzun bakımını üstlenmek için can atacaklardır 🙂

Yardım aldığınızda uyumak ve dinlenmek için daha çok vakit ayırarak stresinizi azaltabilirsiniz. Hatta ilerleyen aylarda hobilerinize de vakit ayırmanız mümkün olur.

Bebeğinizin; altını değiştirme, sağdığınız süt ile onu besleme, uyutma gibi ihtiyaçlarını zaman zaman sizin yanınızda olan kişinin üstlenmesi işinizi kolaylaştıracaktır.

Unutmayın ki bu dönemde dinlenmek sizin toparlanmanızı kolaylaştırır.

  • Hayır Demeyi Öğrenin!

Sizden bir şey yapmanız istendiğinde eğer sizin o gün ki planınızı bozuyorsa ya da çok yorulacağınızı düşünüyorsanız, karşınızdaki kişiyi kırmadan hayır diyebilirsiniz.

Bu hassas süreçte sizin ve bebeğinizin istekleri, ihtiyaçları daha öncelikli olduğu için herkes sizi anlayışla karşılayacaktır.

  • Bebek Bakımıyla İlgili Hamilelik Döneminden İtibaren Araştırma Yapın!

Bebeğiniz doğduktan sonra; emzirme, alt değiştirme, banyo yaptırma, tırnak kesme gibi pek çok ihtiyacını karşılamanız gerekiyor. Onun ihtiyaçları konusunda hamilelik döneminde bilgi sahibi olmanız size büyük kolaylık sağlar.

Gerek görüyorsanız bu konuda eğitim veren kurs programlarına eşinizle birlikte katılabilirsiniz.

Öğrendiğiniz yöntemler yavrunuzun ihtiyaçlarını kısa zamanda gidererek kendiniz için de zaman kazanmanıza yardımcı olur. Bebek bakımı ile ilgili pratiklik kazandıkça size daha da çok zaman kalır.

  • Her İşe Yetişmeye Çalışmayın!

Doğumunuzun ardından ilk aylarda, gününüzün büyük bir bölümünde bebeğinizle ilgilenmeniz gerekecek. Dolayısıyla eskiden yaptığınız günlük işlerin pek çoğuna yetişmekte zorlanacaksınız. Bu konuda suçluluk hissetmemeli, kendiniz ve bebeğiniz için önemli olan işleri halledip diğerlerini yapması için eşinizden yardım istemelisiniz.

Hamilelik ve doğumdan sonra ki zamanı doğru yönetebilmek, kendinizi çok yıpratmadan bu özel zamanların tadını çıkarmak sizin elinizde. Kendinize zaman ayırabilmek için yaşam şartlarınıza uygun farklı çözüm yollarını bulabilirsiniz.

Unutmayın ki; sağlığınız, uyku düzeniniz, eşinizle ve arkadaşlarınızla olan ilişkileriniz, en az bebeğinizin bakımı kadar önemli detaylar. Kendinizi ihmal etmeden önceliklerinizi belirleyerek yoğun geçecek bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğumsal Kalp Hastalığı Kader Değil

Çörek Otu Anne Sütünü Artırıyor, Zayıflamaya Yardımcı Oluyor!

Bebekler için Organik Ürünlerin Önemi