dis-sagligi-bebegi-etkiler-mi

Diş sağlığı bebeği etkiler mi?

Hamilelik süresi boyunca, anne adayı beslenmesine çok özen göstermelidir. Bu dönemde de ağız ve diş bakımına önem verdiği sürece, normal zamanlardan farklı bir diş sorunu yaşamaz. Ancak hamilelik döneminde hormonların dengesinin değişmesiyle birlikte, ağız ve diş sağlığına önem gösterilmediği takdirde, ağızda sorun yaratacak değişimler olabilir.

Gebelik süresince kan ve tükürük salgısında bulunan asit oranı arttığı için diş çürüklerinde de artık görülebilir. Aynı zamanda diş eti rahatsızlıkları açısından da riskli bir süreç olduğu, bilinmelidir. Bu sebepten dolayı hamilelik süresince A, C, D vitaminlerini içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Sadece vitamin değil aynı zamanda kalsiyum ve fosfor içeren gıdaların tüketilmesi, aynı zamanda bebeğin kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar.

Diş Sağlığınızı Korumanın Yolları

Hamile kalmadan önce, anne olmak isteyen kişinin ağız ve diş sağlığı açısından kontrole gitmesi, gebelik süresinde daha rahat bir hamilelik geçirmesini sağlar.

Toplum içinde bilinenin aksine, gebelik süresinde kalsiyum dişlerden çekilmez. Yani anne adayının dişlerinin çürümesi, bu sebepten değil başka bir sebepten dolayı çürümüştür. Bu sebeplerden bazıları, anne adayının ilk aylarda yaşadığı bulantı ve kusma sonrası ağız ve diş bakımına önem vermemesidir. Östrojen ve progesteron hormonlarının da etkisiyle diş etinde oluşan kanamalar sebebiyle, diş fırçalama ihmal edilmemelidir.

Gebelik geçirilen ayların, ilk üç ayında bebeğin gelişimi açısından, anne adayı diş tedavisinden kaçınmalıdır. 4-6 ay arasında yapılan diş tedavisinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ancak yine de doktorunuza başvurmadan, kendi isteğinizle hareket etmemelisiniz. Sağlığınız açısından çok büyük önem taşımayan ve acil olamayan diş ve ağız sağlığı için uygulanacak tedavileri, doğum sonrasında tedavi edilmesi en doğru olan davranıştır.

Gebelik süresi boyunca diş ağrısı ya da başka bir durum için kullanılacak olan ilacı, kesinlikle doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Diş tedavisi için kullanılan antibiyotiklerden içinde tetrasiklin bulunan ilaçlar, anne karnında ki bebek için zararlı olabilir. Ancak içinde penisilin olan antibiyotiklerin bebek açısından zararı yoktur.

Hamilelik döneminde anne adayının ağız ve diş sağlığı konusunda yapması gereken en önemli şey, diş fırçalamayı aksatmamasıdır. Diş fırçalanmadığı takdirde, diş ve diş etlerinde bakteri birikir, diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve kanama gibi etkiler meydana gelir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın