cocuk-fizyoterapisi-ve-gelisim-sorunlari

Çocuk Fizyoterapisi ve Gelişim Sorunları

Çocuğunuzun gelişimini dikkatli takip ediyor musunuz?

Çocuklarda büyüme ve gelişme ile ilgili erken dönemde fark edilmeyen sorunlar ileride büyük problemlere neden olabilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının gelişimi ile ilgili son derece dikkatli gözlemde bulunması gerekir.

Çocuklarda gelişim sorunları ile ilgili merak edilenleri sizler için Çocuk Fizyoterapisti Şehnaz Yüce’ye sorduk. En çok merak edilen sorular ve cevaplar için okumaya devam edin!

Çocuklarda gelişim sorunu dendiğinde ne anlıyoruz? Aileler çocuklarında hangi farklılıklara dikkat etmelidir?

Bebekler doğumları ile birlikte belli dönemlerde hızlanarak ergenliğin bitimine kadar büyüme ve gelişmeye devam ederler.

Erken dönemde fark edilemeyen sorunlar yaş ilerledikçe daha büyük problemlere neden olabilir. Yenidoğan bebek başını ortada tutamaz iken 1 aylık bir bebek artık başını ortada tutmaya başlamalıdır.

Eğer tek taraflı yatış devam eder ise, gövdede asitmetri oluşmaya başlar. Bu düzeltilmezse omurgada skolyoza, kol ve bacaklarda kullanım farklılıklarına neden olur.

1-1.5 yaşına kadar bebeklerde kol tercihi olmasını beklemeyiz. Bebek eğer bu dönemde kol tercihi yapıyorsa uyarımsal hata ya da nörolojik bir problemden şüphelenilir.

Yaklaşık 6 aylık olmuş bebeğiniz sese dönmüyor, göz kontağı kurmuyor başını tutmakta zorluk çekiyor ya da tutamıyor ise ilk önce çocuk doktorunuzla bunları paylaşarak gerekli yardımı almalısınız.

W oturuşu nedir? Ne gibi sakıncaları vardır? Bazı hastalıkların belirtisi olabilir mi?

Günümüzde çocukların çoğu bu tip oturuşu tercih etmektedir. Özellikle gevşek olarak tabir ettiğimiz kas yapısına sahip çocuklar bu tip oturuşu daha rahat yaparlar. Aynı zamanda nörolojik problemi olan, bacak aralarındaki kaslarında gerginlik yaşayan bebekler de ayaklarını açarak oturmayı yapamadıkları için W şeklinde rahat oturabildikleri için bu pozisyonu tercih ederler.

Herhangi bir nörolojik probleme sahip olmayan sadece gevşek kas yapısında olan çocukların uzun süreli W şeklinde oturuşları ileride kalça-diz-ayak bileği eklemlerini zorladığı için problem oluşmasına neden olabilir.

Çocukların yapmaması gereken sakıncalı hareketler var mıdır?

  • Bebeğin sırt üstü topuklarından iterek geriye doğru gitmeye çalışması.
  • Bebek kucağa alındığında geriye doğru kendini atması.
  • Yürüteç kullanımı ile parmak ucu yürümenin oluşumunu sağlamak.

Ailelere neler önerirsiniz?

Ailelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirerek hareket ve davranışlarını gözlemleyip yanlış veya eksik gördükleri durumları belirleyerek bu konularda danışmanlık almaları çok önemlidir.

Doğru yönlendirilmeleriyle gerekli desteği çocuklarına sağlamayı, okul çağındaki çocukların ise özellikle ders çalışma, çanta taşıma, sırada oturma pozisyonlarının düzgün olup olmadıkları incelenmelidir.

Ergenlik döneminde özellikle kız çocuklarının omurga sağlığı açısından gözlemlenmesi, çocukların ayakkabılarının formunun bozulup bozulmadığının takip edilmesi (düztabanlık açısından) gerekir.

Uzman Gülen Şahin Öztürk

ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı

Post navigation

Bir yanıt yazın