Bir Yaşından Sonra Çocuk Beslenmesinde Sık Karşılaşılan Sorunlar

İlk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenen ve 6. aydan itibaren çeşitli ek besinlerle tanışan bebeklerin bir yaşından itibaren artık hemen her besini rahatlıkla alması gerekir. Ancak özelllikle 1-2 yaş döneminde çok sık beslenme sorunlarıyla karşılaşırız. Bu dönem bazen anne ve çocuk arasında beslenme zamanlarının bir savaşa dönüşmesine neden olur. Bir yaşından sonra en sık iştahsızlık, besini reddetme, yemek seçme, az miktarda yeme gibi beslenme sorunları görülür.

Bir yaşından sonra sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

Bu dönemde çocukların çok sık beslenmelerine gerek yoktur. 3 ana öğün ve 2 ara öğün yeterlidir. Eğer çocuk anne sütü almayı sürdürüyorsa 2 yaşına kadar devam edilebilir. Ancak anne sütü çocuğun diğer besinleri almasını engelliyorsa bu dönemde kesilebilir.

Çocukta doğru yemek yeme davranışının ve kültürünün gelişmesi için mutlaka çocuk sofrada aileyle birlikte oturmalı ve yemek zamanının aynı zamanda aile fertlerinin biraraya geldiği bir sosyal ortam olduğunu hissetmelidir. Aile fertleri çocukta olumlu yemek davranışının gelişebilmesi için ona örnek olmalıdır. Büyüklerin yemek seçme gibi olumsuz davranışları çocukta da aynı davranışın gelişmesine neden olabilir. Ayrıca çocuğa kendi kendine yeme fırsatı mutlaka verilmeli ve bu konuda ona yardımcı olunmalıdır.

Günlük dengeli ve sağlıklı beslenme için aşağıdaki besin gruplarından belli miktarlarda alınmalıdır:


Et ve et grubu, baklagiller (Kırmızı et, tavuk, balık eti, yumurta, nohut, mercimek)
Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir)
Sebze ve meyve grubu (meyveler, meyve suları, sebzeler, salatalar)
Tahıl grubu (Ekmek, pilav, makarna gibi unlu besinler)

Bir yaşından sonra sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması için anneler şu konulara dikkat etmelidirler:

• Çocuklar hiçbir zaman yemek konusunda zorlanmamalı, yemek ceza ya da ödül olarak kullanılmamalıdır. Çocuğun karnının acıkmasına ve acıktıkça yemesine fırsat verilmelidir.
• Öğünler düzenli aralıklarla olmalı ara öğün zamanları iyi ayarlanmalıdır. Ana öğünden en az 2 saat önce çocuğa iştahını kapatacak bir şey verilmemelidir.
• Öğün süresi 30dk’dan uzun olmamalıdır, daha uzun sürerse fazla uğraşmadan öğün sonlandırılmalıdır, oyunla ve televizyon seyrederek yemek yedirilmemelidir.
• Çocuğun reddettiği öğün atlandıktan sonra diğer öğüne kadar arada abur-cubur gıdalar, süt veya meyve suları kesinlikle verilmemelidir. Acıktığı düşünülürse diğer öğün erkene alınabilir ve o öğünde yiyeceği besinler verilmelidir.
• Uykulu ve sinirliyken beslenmeye çalışılmamalıdır.
• Çocuğun sorfrada rahat oturabildiği bir yeri, rahat kullanabildiği ve kendine ait çatal kaşık ve bardağı olmalıdır.
• Sevmediği veya reddettiği besinleri yemesi için zorlanmamalıdır.Sevmediği besinleri yedirmek için değişik yollara başvurulabilir. Örneğin çocuk sebze yemeyi reddediyorsa sebze çorbaları yaparak ya da severek yediği köfte, pilav ve makarna, omlet gibi yemeklere çeşitli sebzeleri karıştırılarak verilebilir. Kesinlikle reddettiği bir besin varsa aynı gruptan bir başka besine ağırlık verilerek bunun eksikliği önlenebilir.Çocuk süt içmiyorsa yoğurt ve peynire ağırlık verilebilir. Et yemiyorsa aynı gruptan olan yumurta ve baklagillerle protein ve demir gereksinimi sağlanmaya çalışılabilir.
• Yemekler çocuğun seveceği şekilde hazırlanıp süslenerek özendirici olunabilir.
• Yemekten önce ve yemek sırasında aşırı su verilmemeli, su ihtiyacı daha çok yemekten sonra karşılanmalıdır.
• Şekerli besinler, hazır meyve suları, kolalı içecekler, çay aşırı şekerli ve unlu abur-cubur gıdalar, cipsler, salam, sosis gibi aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin sağlıklı çocuk beslenmesinde yeri yoktur.

 

1 Yaş bebekler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/1-yas-bebek-beslenmesi-12-ay/

Post navigation

Bir yanıt yazın