bebeklerde sut alerjisi

Bebeklerde Süt Alerjisi!

Alerji, kısaca herhangi bir maddeye karşı vücudun gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Yenidoğan bebekler de dünyaya adapte olurken bazı yiyeceklere karşı reaksiyon gösterebilir. Bebeklerde doğum sonrası sıklıkla görülen alerji türlerinden biri ise süt alerjisidir.Bu durum anne sütünden ya da emzirme sonrası inek sütünden kaynaklanabilir.

Bebeklik döneminde inek sütü tavsiye edilmemesinin en önemli sebeplerinden biri de süt alerjisi yapma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminlerden oluşan inek sütünün içindeki protein bileşenleri anne sütünden farklı olması sebebiyle bebeklerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Sütün yanı sıra yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri, bazı meyveler ve buğday unu da bebeklerde alerjiye yol açan besin grupları arasında sayılabilir.

Süt Alerjisi Nedir?

Bebeklerde süt içindeki proteine karşı oluşan ve deri döküntüleri, kusma, ishal gibi belirtileri olan alerji türüne süt alerjisi denir. En çok görülen türü ise inek sütü alerjisidir. Bu alerji emzirme döneminde görülebileceği gibi sonraki dönemde de ortaya çıkabilir.

Süt Alerjisi Belirtileri

Süt alerjisinde belirtiler alerjinin ağırlık derecesine ve bebeğe göre değişkenlik gösterebilir. Hatta klinik bulgular, bu alerjinin doğum sonrası ilk 6 ayda görüldüğünü gösterse de bazen daha geç dönemde de ortaya çıkabilir. Bu sebeple alerjiye yönelik semptomların bir ya da birkaçını bebeğinizde gözlemlediğinizde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Süt alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Doğum sonrası dönemde aşırı ağlama
  • Ciddi gaz sancıları
  • Emzirme ya da beslenme sonrası sık sık peynir gibi kusma ve bunun sonucunda kilo alamama
  • İshal veya kabızlık
  • Hırıltılı soluma
  • Kanlı ve sümüksü yapıya sahip dışkı
  • Ciltte egzamaya benzeyen kızarıklık
  • Kaşıntılı deri döküntüleri
  • Öksürük
  • Burun tıkanıklığı
  • Tekrar eden bronşit atakları
  • Çok nadir görülen; yüz şişmesi, nefes alıp vermede zorluk, ağız ve dilde şişmeler ile kendini gösteren anafilaktik şok

Bu belirtiler bazen alerji dışında farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden konusunda uzman bir doktora danışmakta fayda vardır.

Bebeklerde Süt Alerjisi!

 

Süt Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?

Birçok farklı rahatsızlıkta da çocuklarda süt alerjisi belirtilerine benzer semptomlar ortaya çıkabilir. İlk 6 ayda bebeğinizin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için laboratuvar testleri doğru sonucu vermeyebilir. Bu sebeple kesin tanı konulması için bebeğinizi iyi gözlemlemeniz ve belirtileri doktora doğru şekilde aktarmanız gerekir.

Tanı koyma aşamasında doktorunuz “eliminasyon diyeti” adı verilen yöntemi kullanabilir. Bu diyette doktor bebeğin beslenme listesinden inek sütü ve süt ürünlerini bir süreliğe çıkarır ve sonrasında her bir ürünü sırası ile tekrar ekler. Bu sürede doktorunuz bebeğin nasıl tepkiler verdiğini inceler ve alerjiyi tespit etmeye çalışır.

Aynı durum anne için de geçerlidir. Eğer bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa anne sütlü gıdaları beslenme listesinden çıkarır ve yine tek tek beslenme listesine yeniden alarak her bir besin için bebeğin tepkileri gözlemlenir. Hangi üründen sonra semptomlar kendini gösteriyorsa alerjinin kaynağı odur.

Bu yöntemlerden sonra kesin tanı için bazı laboratuvar testleri yapılması gerekir. Tanı sürecinde bebeğinizin yaşı ve beslenme şekli de dikkate alınır.

Süt Alerjisi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  • Öncelikle inek sütü alerjisi bebeklerde en sık görülen alerji türlerinden biridir. Ancak çoğunda 3 yaşına kadar sorun kendiliğinden geçer.
  • Çok az bebekte yüz şişmesi, nefes alıp vermede zorluk, ağız ve dilde şişmeler ile kendini gösteren anafilaktik şok görülebilir. Bu belirtiler görüldüğü anda doktorunuza başvurmalısınız.
  • Bebeklerde ilk 6 ayda anne sütü çok önemlidir ancak bebeğinizde alerji başlamış olabilir. Bu durumda emziren anne olarak inek sütü ve bu sütten yapılmış ürünleri beslenmenizden çıkarıp bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde süt alerjisi görüldüyse annenin beslenmesinden süt ve süt ürünleri çıkarılır. Ancak anneyi de kalsiyum eksikliğine karşı korumak gerekir. Bunun için doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz uygun görürse inek sütü yerine pirinç sütü, yulaf sütü veya hindistan cevizi sütü kullanabilirsiniz.
  • Hazır paketlenmiş ürün aldığınızda etiketini mutlaka okumalısınız. İçinde süt, kazein, kazeinat, sodyum ya da laktabumin olan gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Eğer bebeğinizi mama ile besliyorsanız içinde inek sütü proteini olmayan mamaları kullanmak daha doğru olacaktır.
  • Tüm alerjilerde olduğu gibi alerjiye sebep olan maddeden uzak durmak ve korunmak süt alerjisinde de oldukça önemlidir. Sorun teşkil eden besinleri bebeğinizden mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Anne sütünden sonraki dönemde özellikle ilk 12-18 ay inek sütünden uzak tutmak toleransın gelişmesinde faydalı olacaktır.

Anne Sütü Bebeklerde Alerjiye Sebep Olur mu?

Bebekler bazen ilk reaksiyonu anne sütünü emerken gösterebilir. Bu sebeple alerjik reaksiyon görülen bebeklerde annelerin aklına gelen ilk soru “Acaba anne sütü mü bebeğime alerji yaptı?” şeklinde olur? Soru doğru olsa da cevap kesinlikle emzirmeyi bırakmak olmamalıdır.

Çünkü vücudun gösterdiği reaksiyonun sebebi annenin sütü içerisindeki proteinlerden ziyade, annenin yediği ve süte karışan herhangi bir besinden kaynaklı olabilir. Böyle bir durumla yapılması gereken şey annenin aldığı hangi besine karşı rahatsızlık olduğunu tespit etmek gerekir. Bu süreçte ebeveynler, belirtilerin hangi yiyecekten sonra ortaya çıktığını gözlemlemeli ve ona göre beslenmesine dikkat etmelidir.

Doğum sonrası dönemde pek çok bebekte süt alerjisi görülebilir. Bunun için önce anne, sonra da bebeğin beslenmesinden süt ürünlerinin çıkarılması tedavinin en önemli koşuludur. Eğer doktorunuz gerekli görürse bu alerji için bir ilaç tedavisi başlatabilir. Ancak genelde bu yola başvurmadan yapılan diyet sayesinde sorun çözülür. Gerekli tedbirler alındığında süt alerjisi bebekler için sorun olmaktan çıkar.

Ebeveyn olarak size düşen en önemli görev, bebeğinizi iyi gözlemlemek ve gördüğünüz belirtileri doktorunuza doğru şekilde aktarmaktır. Doktorunuzun tavsiyelerine dikkat ettiğinizde hem yavrunuz hem de siz süt alerjisinin sebep olabileceği problemlerden kurtulmuş olursunuz. Gerekli önlem ve tedbirler alındığı ve diyete uyulduğu takdirde bebeğiniz bu ürünlere tolerans geliştirecek ve büyük olasılıkla 3 yaşından sonra sorundan kurtulmuş olacaktır.

BEBEKLERDE GÖRÜLEN BESİN ALERJİSİ HAKKINDA TÜM DETAYLAR! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE GÖRÜLEN BESİN ALERJİSİ HAKKINDA TÜM DETAYLAR! https://www.bebek.com/bebeklerde-gorulen-besin-alerjisi-hakkinda-tum-detaylar/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin 10 Yolu

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Bebekler Neden Dilini Çiğner?