Bebeklerde Kaka hakkında merak edilenler

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Küçük meleğiniz dünyaya geldiğinde, onun bakımı ve sağlığı her zaman önceliğiniz olur. Bir sıkıntıları olduğunda veya herhangi bir sağlık sorunu yaşadıklarında bebeklerin yetişkinler gibi belirtiler gösterebilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle miniklerin yaptığı her hareket, ağlama şekilleri, çıkardıkları sesler, hatta kakalarındaki değişiklikler bile size bazı ipuçları verir. Üstelik bir de ilk bebeğiniz ise yavrunuzun bezinde gözlemlediğiniz her farklılık, sizi ekstradan endişeye düşürür.

Tehlikeli bir durum olup olmadığını anlamaya çalışarak dışkısındaki değişimlerin nedenini öğrenmeye uğraşırsınız. Bu aşamada bebek kakası renkleri ve kıvamları, size birçok şey anlatacaktır.

Yavrunuzun dışkısının rengi birçok önemli durumun habercisi olabildiği gibi, bazı zamanlarda normal karşılanması gereken bir durum da olabilir. Bu sebeple ebeveynler hemen gereksiz paniğe kapılmamalıdır.

Peki bebek kakası renklerinin anlamları nelerdir? Yeşil, siyah, sarı renkler ne ifade eder ve ne zaman bir uzmana danışmak gerekir?

Bebeğinizin Dışkısı Ne Anlatıyor?

Minikler, anne sütü veya mamayla beslendikleri dönemde, yani ek gıdalara geçene kadarki süreçte farklı şekilde dışkılarlar. Kimi zaman dışkının renginde, kimi zamansa yoğunluğunda ve kıvamında normalin dışında değişimler görülebilir.

Sindirim sisteminin ve bağırsak hareketlerinin bir sonucu olarak oluşan bu değişimler, bebeklerin beslenmesinden kaynaklı oluşabildiği gibi bir sağlık sorununa da işaret ediyor olabilir.

Peki bebeklerde kaka rengi ve kıvamı ne ifade ediyor?

  • Öncelikle yavrunuz dünyaya geldikten sonra yaptığı ilk kakası, normalinden farklı olarak koyu siyah renktedir ve buna ‘mekonyum’ denir. Bu, yavrunuzun bağırsaklarının tıkalı olmadığının habercisidir ve normaldir.
  • Sindirim sistemi fazla gelişmemiş miniklerde daha tanecikli ve partiküllü dışkı görülebilir. Hatta yediği besinler fazla değişime uğramadan dahi çıkmış olabilir. Kısacası, taneli dışkılama az gelişmiş sindirim sistemine işarettir.
  • Miniğinizi en son hangi besinle beslediyseniz, ona benzer şekilde altını kirletmesi normaldir. (Ispanak yediyse koyu yeşil, havuç yediyse turuncu renk gibi)
  • Kabızlık sorunu yaşayan miniklerde ıkınmadan kaynaklı olarak kırmızı renk görülebilir. Bu durum, küçüğünüzün fazla zorlanarak anüsündeki kılcal damarlardan kan gelmesine yol açmış olabileceğine işarettir.
  • Sümüklü dışkılama, yavrunuzun diş çıkarma döneminde olmasından kaynaklı olabilir.

Diş çıkarma belirtileri makalemiz inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/bebeklerde-dis-cikarma-belirtileri-nelerdir/

Yeni Doğan Bebek Kakası

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri, yeni doğan bebeğin kakası ile ilgilidir. Özellikle ilk bebeğini büyüten aileler, yeni doğan çocukların ne çeşit bir dışkılama yapması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilirler.

Minik yavrunuz anne rahmindeyken bağırsaklarında ‘mekonyum’ adı verilen, katranımsı ve yapışkan yapıda, koyu yeşile dönük siyah renkli dışkı birikir. Küçük meleğiniz, doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde bu dışkıyı bağırsaklarından atar ve altını normal bir şekilde kirletmeye başlar.

Yeni doğanın aşama aşama bağırsak durumunu inceleyecek olursak,

  • İlk 24 saat içerisinde mekonyum isimli yapışkan ve siyah kakası gelir.
  • Bağırsaklardaki mekonyum tamamen atıldıktan sonra, geçici dışkı diye tabir edilen kaka gelmeye başlar.
  • Geçici dışkı, 3-4 gün süren, partiküllü ve koyu yeşilden açık sarıya kaçan bir renge sahiptir.
  • Geçici dışkılamanın devam ettiği bu süreçte, miniğinizin bezinde sümüklü veya kanlı bir yapı da fark edilebilir. Bunlar, doğum esnasında bebeğin yuttuğu kalıntılar olabilmektedir.
  • 3-4 günlük sürecin sonunda, yavrunuzun kaka rengi normale döner. Anne sütü ile besleniyorsa altın sarı renkli, biraz sulu ve partiküllü, mama ile besleniyorsa da biraz daha koyu ve kıvamlı yapıda dışkı gözlemlenir.

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Her Şey!

Bebeklerde Sulu Kaka Neden Olur?

Miniklerin altını sulu bir şekilde kirletmesi, çoğu zaman ishal ile karıştırılabilmektedir. Ancak sulu kaka ve ishal arasında birtakım farklar mevcuttur.

Sütle beslenen miniklerde, hardal rengine benzer ve daha sıvı bir dışkılama görülebilir. Ancak yavrunuzun kakasında partiküller bulunur.
İshalde ise, kaka partikülsüz bir şekilde suludur ve rengi sarı, kahverengi ya da yeşil olabilmektedir. Ayrıca beraberinde ateş, kusma, iştahsızlık, hâlsizlik, ciltte ve dudaklarda kuruluk gibi belirtiler de kendini gösterebilir.

Bebeklerde Kaka Renkleri ve Çeşitleri

Bebeklerinin alt bezini açtıklarında her zamankinden farklı bir renkle karşılaşmak, tüm anne- babaları endişelendirir. Ancak endişeye kapılmadan bebeklerin kaka renkleri ve anlamlarını öğrenmek, sizi bu konuda yönlendirebilir.

  • Siyah

Bebeklerde siyah kaka, doğumdan hemen sonra görülür. Yavrunuzun mekonyum isimli ilk dışkısıdır ve 24 saat içerisinde rengi düzelir.

  • Koyu Yeşil

Demir takviyesi alan veya demirce zengin mamalarla beslenen bebeklerde koyu yeşil kaka görülebilmektedir. Zaman zaman koyu yeşilden siyaha doğru kayan bu renk, fazla demir takviyesinin dışkıdaki renk değişimidir.

  • Yeşil

Bebek neden yeşil kaka yapar?’ sorusu, merak edilen sorulardan biridir. Yenidoğanlarda yeşil kaka normaldir. Ancak yeşil kakanın birden fazla sebebi olabilir:

  • Ek gıdaya başlayan bebeklerin yediği ıspanak, bezelye gibi yeşil sebzeler, küçüklerin dışkı rengini yeşile çevirebilir.
  • Anne sütü ile beslenen ufaklıklar; annenin yeşil sebze tüketmesi, antibiyotik veya demir takviyesi kullanması durumunda yeşil renkte dışkılayabilir
  • Diş çıkarma dönemindeki fazla tükürük salgısı yeşil renge neden olabilir
Bebeğin yeşil kakası; soğuk algınlığının, besin zehirlenmesinin veya bağırsak enfeksiyonlarının belirtisi olabilmektedir.
  • Koyu Sarı

Daha katı ve kıvamlı koyu sarı renkli kaka, devam sütü ve formül mama ile beslenen bebeklerde görülmektedir. Bu miniklerde kaka rengi, koyu sarıdan sarımsı kahverengine de dönebilir.

  • Altın Sarısı

Altın sarısına veya hardal rengine benzer bebek kakası, sırf anne sütü ile beslenen miniklerin bezinde gözlemlenmektedir. Aynı zamanda, kısmen sulu ve tanecikli de olabilir.

  • Beyaz

Karaciğer ve safra kesesi sorunlarında beyaz renkli dışkı görülmektedir. Dışkıya kahverengini veren, karaciğerde üretildikten sonra safra kesesinde biriken safra sıvısıdır.

Bu iki organdan birinde bir sorun olması durumunda bu sıvı üretilmez ve beyaz dışkı gözlemlenebilir. Bir doktora başvurulmalıdır.

  • Sümüksü-Mukuslu

Annenin ön sütünü fazla alan, bağırsak enfeksiyonu bulunan veya diş çıkarma döneminde fazla tükürük salgılayan miniklerde sümüksü yapıda mukuslu kaka görülebilir. Uzun sürmesi durumunda doktora danışılmalıdır.

  • Kanlı

İshalle birlikte kan gelmesi bakteriyel bir enfeksiyonun, kabızlık durumunda kan gelmesi bebeğinizin poposundaki çatlakların, normal dışkının içindeki ufak miktardaki kan ise miniğinizin süt proteinine alerjisi olduğunun bir göstergesi olabilir.

Mutlaka bir uzmana gidilmelidir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

  • Miniğiniz, mama ile beslenmemesine ve demir takviyesi almamasına rağmen siyah renkli dışkılıyorsa,
  • Mekonyumu boşaltma dönemi bitmesine rağmen hala siyah kaka geliyorsa,
  • 24 saatten daha uzun süren sulu dışkılama ve beraberinde kusma, ateş, sümüklü yapı varsa,
  • Alt bezinde beyaz renkli dışkı görüldüyse,
  • Yavrunuzun bezinde ve dışkısında kan varsa,
  • Küçüğünüzde kabızlık belirtileri varsa,
  • 2 günden daha uzun süren mukuslu kaka varsa, mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

Bu belirtilerden bazıları, miniklerde ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu sebeple bebeklerin bağırsak hareketleri iyi gözlemlenmelidir. Ancak bebek kakası renkleri ve yapısı doğru bir şekilde yorumlanarak normal karşılanması gereken durumlar gözden kaçırılmamalı ve ebeveynler gereksiz korkuya kapılmamalıdır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Süt Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Yenidoğan Bebeklerde Refleks Davranışlar

İçe Çökük Göğüs Ucu Neden Olur? Çözüm Önerileri Nelerdir?