Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar!

Bebekler doğdukları andan itibaren, anne karnından çok daha farklı bir ortama uyum sağlamaya çalışırlar. Üstelik henüz bağışıklık sistemleri çok güçsüz ve tamamen başkasının bakımına muhtaç durumdadırlar.

6 aya kadar hastalıklara karşı savunmasız olan minikler yürümeye başlamalarıyla birlikte artık ev kazalarına karşı da açık durumdadırlar. Bu nedenle siz ebeveynler bebeklerde ilk yardım konusunda bilgili olmalısınız.

En sık karşılaşılan ev kazaları ve şiddetli hastalık semptomları karşısında neler yapmanız gerektiği hususunda bilgi sahibi olmanızın hayati önem taşıdığını aklınızdan çıkarmamalısınız.

Her anne ve babanın hazırlıklı olması gereken durumlar;

Bebeklerde İlk Yardım

bebekYanıklara İlk Müdahale

Emeklemeye başlamalarıyla birlikte özgürlüğünü eline alan bebeklerde ilk yardım ihtiyacı da artmaktadır. Hareketli minikler yerinde duramadıklarından her an başlarına bir kaza getirebilirler. Çocuk yaşlarda en sık karşılaşılan kazalardan biri de yanık vakasıdır.

Yanıklara ilk müdahale doğru yapıldığında büyük travmaların önüne geçilmiş olur.

Sıcak sıvıların sebep olduğu yanıklar;

Bebekler genelde üzerine süt, su veya çorba gibi sıcak sıvılar dökerek yanığa maruz kalırlar. Böyle bir durumda;
İlk olarak bebeğin üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Böylece derinin daha fazla yanmasını ve kıyafetin deriye yapışmasını engellemiş olursunuz.

Yanık bölge yaklaşık 10-15 dakika musluğun soğuk su tarafından akan suda bekletilmelidir.
Yanık bölgeye zeytinyağı, diş macunu ya da farklı bir madde sürülmemelidir.

Alevlerin sebep olduğu yanıklar;

Alevlerin sebep olduğu yanıklara ilk müdahale ıslak havlu veya battaniye ile alevi söndürmek olmalıdır.
Yanığa maruz kalan kişi derhal yangın yerinden uzaklaştırılarak rahatça oksijen alabileceği açık bir alana çıkarılmalıdır. Derhal ilk yardım ekiplerine haber verilmelidir.

Elektrik çarpmalarının sebep olduğu yanıklar;

Elektrik çarpmasının sebep olduğu yanıklara ilk müdahale yaralıya dokunmadan önce elektrik ile bağlantısının kesilmesi olmalıdır. Bağlantı kesilemiyorsa kişi tahta ya da yün bir iple akımdan uzaklaştırılmalıdır.

Suyla temas ettirilmemeli ve yaralıya su içirilmemelidir. Hasar gören yerler temiz bir bezle örtülmelidir. Derhal tıbbi yardım istenmelidir.

Bebeklerde yanıklar konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

bebek atesAteşli Havale Geçiren Çocuğa Ne Yapılmalıdır?

Bebeklerde hızlı ateş artışının yanında, bilinç kaybı, kollar ve bacaklarda kontrol edilemeyen kas hareketleri durumuna ateşli havale denir.

Havale durumunda bebeğin ateşi 39 derecenin üzerine çıkar, yüz kızarır, gözlerin renkli kısımları yukarıya doğru döner ve sadece beyaz rengi görünür.

Peki havale geçiren çocuğa ne yapılmalıdır?

Problem görüldüğünde;

Öncelikle sakin olun ve bebeğinizi yumuşak olmayan bir zemine yan yatırın. Dilinin boğazına kaçmasını engellemek için ağzına boğulmayacağı şekilde temiz bir parça mendil ya da bez koyun. Derhal ateşi düşürmeye çalışın ve ilk olarak bebeğin kıyafetleri çıkarın.

Soğuğa yakın ılık bir duş aldırın, mümkün değilse vücudunu ıslak çarşaf ya da havlu ile sürekli serinletin. İstemsiz kas hareketlerini engellemeye çalışmak yerine çarpacağı ya da yaralanacağı eşyaları yanından uzaklaştırın. Derhal hastaneye götürün.

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar!Solunum Yolu Tıkanması ve Boğulma Durumunda Yapılması Gerekenler

Bebeklerde ve çocuklarda çok sık karşılaşılan problemlerden biri, solunum yoluna yabancı cisim veya yiyecek kaçması sonucu solunumun tamamen ya da kısmen durması durumudur.

Problemin yaşanması durumunda bebek ağlamaya, nefes almaya çalışır ama zorlanır. Sesini çıkaramaz, renginde morarma görülür.

Özellikle solunum durması durumunda bebeklerde ilk yardım uygulamalarının hayat kurtaracağını unutmamak gerekir.

Bebeği yüzü yere bakacak şekilde kolunuzun üzerine yatırmalısınız. Kolunuzun üzerindeki bebeğin boynunun düz durup bükülmemesi için elinizle çenesinden desteklemelisiniz. Bunu yaparken ağzının ve burnunun kapanmadığından emin olmalısınız.

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar!

Diğer elinizle iki omuz arasına denk gelecek şekilde sırtına 5 defa vurmalısınız. Bu uygulama sonrası solunum açılmadıysa bu defa bebeği sırt üstü pozisyonda yere yatırmalısınız. Yerde yatarken başı ayaklarına göre biraz daha aşağıda olmalıdır.

Bu pozisyon cismin daha kolay çıkmasını sağlayacaktır. İşaret ve orta parmağınızı kullanarak kaburgaların bittiği yere, tam orta kısma 5 defa bastırılmalıdır.

Cisim hala çıkmadıysa bir önceki yüz üstü uygulanan yönteme tekrar geçilmeli ve 5 defa denedikten sonra hala solunum açılmadıysa yeniden sırt üstü pozisyona geçilmelidir. Cisim çıkana kadar bu pozisyonlar ardı ardına denenmelidir.

Bebeklerde tam tıkanma konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar!Burun Kanaması İçin En Pratik İlk Yardım Uygulaması

İki dakika yerinde duramayıp bir oraya bir buraya zıplayan hareketli minikler çarpma ve darbelerden dolayı burun kanaması problemi ile sık karşılaşır.

Genelde çok ciddi olmasa da bazen kanama durdurulamadığında hayati tehlikeye yol açabilir.

Burun kanaması durumunda;

  • Elin baş ve işaret parmağı yardımı ile burun sıkılmalıdır. Bunu yaparken parmaklarınızın ucuyla değil, burun kanatlarını tamamen kavrayacak şekilde geniş bir şekilde burun delikleri kapatılmalıdır.
  • Baş öne eğilmeli ve bu pozisyonda bir süre beklenmelidir.
  • 10-15 dakika geçmesine rağmen kanama durmadıysa derhal ilk yardım ekibi çağrılmalıdır.

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Tüm Detaylar!Kafa Darbesi Alan Bebeğe Dikkat!

Bebeklerin düşmesi kadar olağan bir durum yokmuş gibi görünse de düşme şiddeti ve darbenin geldiği yere göre durumun ciddiyeti artabilir.

Özellikle kafaya alınan darbeler hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle problem karşısında nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

 

Kafaya darbe aldıktan sonra bebekte bilinç kaybı, nefes alamama, fışkıracak şekilde kusma, yürürken dengede duramama, gözlerde kayma gibi semptomlar görüldüğünde derhal ambulans çağrılmalı ve hastanelerin acil servislerine başvurulmalıdır.

Bu semptomlar darbenin ciddi olduğunun göstergesidir. Bu nedenle çocuk, uzman ekipler gelmeden yerinden kaldırılmamalıdır.

Darbe alınan yerde kanama görülüyorsa, kanayan yere varsa gazlı bez yoksa temiz herhangi bir bezle tampon yapılmalıdır. Kanama durdurulamadığı takdirde derhal ambulans çağrılmalı ve hastanelerin acil servislerine başvurulmalıdır.

Darbe alınan yerde şişlik veya morluk gözleniyorsa, o bölgeye buz torbası koyulmalıdır. Soğuk etki hem ağrıyı azaltacak hem de şişmeyi bir miktar engelleyecektir.

Bir problem yokmuş ve her şey yolundaymış gibi görünse de kafa travması sonrası miniğiniz en az 24 saat dikkatlice gözlenmelidir.
Bu süre içerisinde kusma, bilinç kaybı, hareketlerde koordinasyon bozukluğu, gözlerde kayma gibi belirtiler görülürse derhal ambulans çağrılmalı ve hastaneye götürülmelidir.

Çoğumuzun vücudunda çocukluktan kalma yara izleri mevcuttur. Hepimiz düşe kalka büyüdük ve neyse ki hiçbir şey olmadı; ancak bu durum bebeğimizin yaralanmalarının tehlike arz etmeyeceği anlamına gelmez. Her ne kadar tüm önlemleri almış olsanız da bebeğiniz tehlikelere açıktır.

Ebeveyn olarak yavrunuzun ev kazalarına maruz kalması ve yaralanması durumlarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Unutmamalısınız ki, bebeklerde ilk yardım bilgisi ve soğukkanlılık hayat kurtarır.

Bebek düşerse ne yapmalı konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeklerde ilk yardım konulu videolarımızın tamamına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

Bebeklerde İlk Yardım; https://www.youtube.com/playlist?list=PLvkO5vmbiwEUj6ekRKNMY4ONg1i5oy-UT

Post navigation

Bir yanıt yazın

Biraz gülmek ister misiniz?

Ünlülerin Doğum Şekilleri

Geç Yürüyen Bebekler için Neler Yapılabilir?