bebeklerde-altinci-hastalik-belirtileri-ve-tedavisi

Bebeklerde Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Bebeğini büyüten her annenin ilk önceliği, çocuklarının sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesidir. Tabi bu büyüme sürecindeki en önemli şey de bağışıklık sisteminin güçlü bir şekilde gelişmesine bağlıdır. Bunun sebeple, anneler, bebekleri için, ev ortamında veya dışında birçok şeye dikkat ederler. Özellikle sağlıklı beslenme ve hijyene önem vererek çocuklarını hastalıklardan uzak tutmaya çalışırlar. Fakat ne var ki virüslerden kaynaklanabilen bazı hastalıkların oluşmasının da önüne geçemeyebilirler. Bu hastalıklardan biri de altıncı hastalık diye bilinen roseoladır.

Altıncı Hastalık Nedir?

Roseola, bazen soğuk algınlığı ya da bir anda hızla yükselen ateş belirtileriyle başlayan, enfeksiyonel bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle 6 aylık bebeklerle, 2 yaşına kadar olan çocuklarda rastlanır. Kendi kendine de düzelebilen hafif bir hastalık olarak da bilinir. Soğuk algınlığı ve ateş belirtileriyle birlikte vücutta kızarıklıklar da oluşabilir.

Oluşan bu kızarıklıklar, bebeğinizin kollarında, bacaklarında, yüzünde veya gövdesinde görülebilir. Hastalık esnasında kendini gösteren ateş, 3 ila 5 gün kadar sürebilir. Ateş düştükten sonra vücuda yayılan pembelikler de birkaç gün içinde dökülerek kaybolur. Aslında çocuk veya yetişkin herkeste olabilecek bir hastalıktır. Ancak bebeklerde ve çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir. Çocuklar bu virüsü kaptıktan sonra, vücutlarındaki kızarıklıklar geçmeden bulaşıcı bir enfeksiyon halini alır ve bu bulaşma öksürme ve hapşırma yoluyla geçer.

Bebeklerde Altıncı Hastalık Neden Olur?

Altıncı hastalık problemine neden olan virüs, HHV denilen herpes virüsüdür. Ancak nadir olarak da HHV 7 virüsü de sebep olabilir. Çocukların birçok durumdan ötürü virüs kapıp, ateşleri yükselebilir. Yükselen bu ateş, her zaman altıncı hastalığın işareti olmayabilir. Bu bazen ateşten sonra gelen döküntüyle anlaşılabilir. Roseola, enfeksiyona maruz kalmış çocuğun, solunum yollarından çıkan damlacıkların yayılmasıyla bulaşır. Aynı zamanda ağız yoluyla da bulaşması mümkündür.

Örneğin çocukların aynı bardağı kullanması gibi bir durumla virüsün de yayılması olağandır. Enfekte olan bebeğin, ateşinin yükselmesinden sonra, kızarıklık oluşmasa bile, hastalık yine de bulaşıcı özelliği taşır. Çok az da olsa çabuk yayılabilen bir salgına sebep olabilecek nitelikte bir hastalıktır. Normalde solunum yolları rahatsızlıkları yılın en çok kış mevsiminde görülürken, roseola yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Roseola Hastalığının Semptomları Nelerdir?

Altıncı hastalık enfeksiyonunun belirtileri, hastalığa yakalanan kişilerin yaşlarına bağlı olarak değişim gösterir. Bu problem bebeklerde ve çocuklarda aniden nükseden bir durumdur. Bu semptomlar enfeksiyon kapıldıktan yaklaşık olarak 10 gün sonra belirmeye başlar. 10 gün sonra görülen ilk belirti ateş yükselmesidir ve bu yükseklik genelde 39,5 un üzerinde seyreder.

Ateşlenme bulguları geçtikten sonra, devamında vücutta yayılan kızarıklıklar meydana gelir. Bu kızarıklıkların rengi pembe veya kırmızı lekeler şeklindedir. Fakat bu lekeler çıktıktan sonra ağrıya veya herhangi bir kaşıntıya sebep olmaz. Ateşten sonra kendini gösteren bu lekeler ya birkaç saat ya da birkaç gün içinde dökülerek kaybolabilir. Altıncı hastalık virüsüne maruz kalan bebekler ve ya çocuklar grip ya da soğuk algınlığı belirtileri gösterebilirler.

Boğazda oluşabilecek ağrılar, lenf düğümlerinde şişkinlik, nezle, öksürük, vücut ısısındaki ani değişimler, ishal, göz kapaklarında şişme, ani huzursuzluk halleri, birkaç gün süren yüksek ateş gibi semptomlar bu problemin belirtileri olabilir. Eğer bebeğiniz ateşli nöbet geçiriyor durumuna gelirse, çok nadir de olsa bu durum önem arz edecektir. Vücut ısısında meydana gelen böyle bir ani artış da acilen bir uzmana danışılmalıdır.

Altıncı Ay Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde, roseola rahatsızlığının teşhisi için, kan ve idrar testleri istenir. Çünkü, altıncı hastalık, çocukların özellikle kış aylarında yakalandığı soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu ve grip gibi hastalıklarla benzer yönler taşıdığından, bu problemlerle karıştırılabilir. Bu sebeple hastalığın ilk aşamalarında teşhisi etmesi güç olacağından dolayı kan ve idrar analizlerine de bakılır. Bunun yanında, yine diğer hastalıklardan ayırt etmek amacıyla da vücutta kızarıklık oluşup oluşmadığı da incelenir. 

Roseola Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, altıncı hastalık probleminin doğrudan bir tedavisi yoktur. Çünkü genellikle bebeklerde ve çocuklarda oluşan bu durum, deri döküntüsünün bitmesiyle kendi kendine sona eren bir rahatsızlıktır. Roseolanın tedavisi çocuğun yaşına ve o anki sağlık durumuna bağlı kalınarak yapılır ve kesinlikle tedavi süresince antibiyotik kullanılmaz. Çünkü bu hastalık bakterilerden değil, virüslerden kaynaklanan bir problem olduğundan, antibiyotik ilaçları verilmez.

Tedavi Sürecinde Yapılması Gerekenler Şunlardır:

  • Bebeğinizin susuz kalmamasına dikkat edin. Extradan alınan bol sıvı, hastalığın belirtilerinin azalmasında yardımcı olacaktır.
  • Yüksek ateş ve vücutta oluşan huzursuzluk hali için, sadece doktorunuzun verdiği ilaçları verin.
  • Bebeğinizin ateşini kontrol altına almak için, ince giysiler giydirin.
  • Hastalık sırasında çocuğunuza aspirin vermekten kaçının. Çünkü aspirin ilacı, virüs hastalıklarının seyrinde kullanılması tavsiye edilmez. 
  • Buzlu yiyecekler ve soğuk gıdalar yedirerek ve aynı zamanda sünger banyosu yaptırarak bebeğinizin rahat etmesini sağlayın.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

  • Eğer, bebeğiniz zayıf bir bağışıklık sistemine sahipse
  • Emziremiyor durumdaysanız
  • Çocuğunuz sıvı ve mama almakta istemsizse
  • Halsiz ya da uyuşuk halleri gözlemliyorsanız
  • Yükselen ateşi 24 saatten fazla sürüyorsa
  • İdrarı koyu renkliyse
  • Nefes almada güçlük çekiyorsa ya da şiddetli öksürük varsa
  • Nöbet geçiriyorsa
  • Dalgınlık, sayıklama veya hayal görme gibi durumlar izleniyorsa
  • Vücudunda oluşan kızarıklıklar 3 günde fazladır geçmiyorsa
  • Vücuttaki kızarıklıklar ağrıya veya kaşıntıya sebep oluyorsa
  • Mide bulantısı, kusma ya da ishal problemleri yaşıyorsa

Bebeğinizi, konusunda uzman bir doktora götürmenizde fayda vardır.

Altıncı Ay Hastalığının Önlenmesinde Alınabilecek Tedbirler

Roseola hastalığını önleyebilecek herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Burada önemli olan şey bu durumun yayılmaması için alınabilecek tedbirlerdir. Bu tedbirleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Çocuğunuzu, diğer enfekte çocuklardan korumalısınız. Eğer hastalığı kapmış olan sizin çocuğunuzsa, onu okula göndermekten kaçının. Ateşi düşene kadar ve diğer belirtileri de geçene kadar evde dinlenmesini sağlayın.
  • Su ve sabunla sık sık ellerini yıkadığından emin olun. Bununla beraber hapşırması ya da öksürmesi gibi durumlarda da temiz mendil kullanmasını sağlayın.
  • Evde hijyene dikkat edin. Çünkü bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde hijyen ve ev temizliği önemli yer tutar. Yerleri düzenli olarak silin ve odaları sık sık havalandırın.
  • Tabak, bardak, çatal veya kaşık gibi materyallerin ortak olarak kullanılmasından kaçının.

Altıncı hastalık, kendi kendine geçebilen bir rahatsızlıktır ve özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Bebeğiniz bu hastalığa yakalandığında, onu yakından takip ederek, bakımını en hassas biçimde yapmalısınız. Çünkü çocuklar bu hastalığı kaptıklarında, iştahları kesilebilir ve halsizlik belirtileri gösterebilirler. Böyle bir durumda endişe etmeden sakin kalarak yakından izlemelisiniz.

Özellikle bu süreçte bebeğinizin beslenmesine özen gösterin. Bol sıvı tükettiğinden emin olun. Büyük bir sabırla, düzenli ateş ölçümleri yaparak, vücudunun huzursuz olmamasına dikkat edin. Aynı zamanda bulaşma riskine karşı da önlemler alarak bu süreci rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. Eğer tedirgin edici bir durumla karşılaşırsanız, bebeğinizi mutlaka bir doktora götürmenizde fayda vardır.

Bebekte Deri Döküntüleri ve Cilt Hastalıkları: https://www.bebek.com/bebekte-deri-dokuntuleri-ve-cilt-hastaliklari/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kaşık Maması Nedir? Ne zaman Başlanır?

Bebekler için Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Alerjik Bebekler için Alternatif Besinler