bebeklerde alerjik rinit sebepleri

Bebeklerde Alerjik Rinit Sebepleri ve Tedavisi!

Doğanın yenilendiği bahar aylarında birçok bitkinin ve çiçeğin polenleri de etrafa yayılır. Etrafta uçuşan bu polenler, tam da bebeklerde alerjik rinitin başlaması için uygun bir ortamdır. Hapşırmanın belirgin derecede artması, vücutta kaşıntıların çoğalması, burun akıntısı derken durum birçok kişinin gündelik hayatını etkileyecek düzeyde kötüleşebilir.  Özellikle bebeklerde alerjik rinit mevsim geçişlerinde bu küçük bedenler için bir hayli yorucu olabilir.

Bebeklerde Alerjik Rinit Sebepleri


En sık görülen rahatsızlıklar arasında bulunan ve çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılan alerjik rinit bebeklerdeki burun akıntısının ana sebeplerinden biridir. Bebeklerde alerjik rinit belirtileri genel olarak incelendiğinde, özellikle 3 haftayı geçen bir süre boyunca hapşırma, burun akıntısı, kaşınma, gözlerde kızarmanın yoğun olarak görüldüğü belirtiliyor.

Nezle şikâyetiyle gidilen doktorlar, bebeklerin yarıya yakınında sorunun alerjiden kaynaklandığını belirtiyorlar. Peki, bebeklerde alerjik rinit neden olur, sebeplerine hızlıca göz atmak istersek;

  •  Baharda etrafa saçılan çiçek polenleri
  • Çim poleni
  •  Kimyasal ürünler
  • Ev tozu
  • Halı havı, halı tüyleri
  • Hava kirliliği
  • Evde beslenen kedi, köpek tüyleri
  • Tüylü dokuya sahip olan battaniye, örtü gibi ev tekstili
  • Sigara dumanı

Yukarıda sıralanan her madde için çözüm üretmek mümkün iken, çözüm bulunması zor olan bir diğer sebep ise genetik yatkınlık. Eğer anne ya da babadan birinde varsa bebekte de sorunun ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Alerji geni kişiden kişiye taşınabildiği için yenidoğan miniğinizde bile bu durum için hazırlıklı olmakta fayda var.

Bebeklerde Alerjik Rinit Nasıl Önlenir?

Rahatsız edecek düzeyde hapşırmaya ve tıkanmaya neden olabilecek alerjik rinitin tedavisi aslında en erken dönemde kontrollü olmaktan geçiyor. Sorunu önleme amaçlı yapılması gereken ilk iş; bebeği en çok hangi alerjen maddenin etkilediğini tespit etmek ve bebeği bu madde ile aynı ortamda bulundurmaktan kaçınmak olmalıdır. Bu önemli adımın ardından aşağıdaki önlemleri almak hususunda dikkatli olmanız gerekir.

  • Ev tozlarının sıklıkla antialerjik kimyasal ürünlerle giderilmesi.
  • Tüylü dokuya sahip olan örtüler kullanmak yerine müslin gibi ince örtülerin tercih edilmesi.
  • Evcil hayvan tüylerinin sıklıkla temizlenmesi, mümkünse bebekle aynı evde bulundurulmaması.
  • Tozlanan klima filtrelerinin sık sık değiştirilmesi.
  • Ev içi bitkilerinin odadan uzaklaştırılması.
  • Yün yastık ve yorgan yerine sentetik olanların kullanılması.
  • Bebeğin sigara içilen ortamdan uzak tutulması ve sigara içen kişiler ile birebir temastan kaçınılması.
  • Bahar aylarında park, bahçe gibi polenlere daha fazla maruz kalınacak yerlere gidilmemesi.bebeklerde alerjik rinit nasil onlenir

Bebeklerde Alerjik Rinit Tedavisi


Bebeklerin alerjik rinite yakalanmaması için tüm önlemler alınsa da, genetik etkenler ya da fark edilmeyen başka alerjenler yüzünden yine de sorun ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bu noktada doktorunuz öncelikli olarak antihistaminik ilaçlar kullanmayı tavsiye edebilir. Burun mukozasındaki alerjik etkinin azalmasını ve ortadan kalkmasını sağlayan bu ilaçlar tablet hap şeklinde bulunabildiği gibi aynı zamanda burun spreyi ya da damla şeklinde olan türleri de vardır.

Bebekler için kullanılmasının daha kolay olması sebebiyle sprey ya da damla formundaki ilaçlar daha çok tercih edilir. Bu ilaçları sürekli değil, doktorun tavsiye ettiği aralıkta kullanmak ve bebekte alerjik rinitte azalma olup olmadığını gözlemlemek gerekiyor.

Tedaviye yanıt verilmemesi durumunda doktorlar aynı ilaca daha uzun süre devam etmek yerine farklı bir ilaç tavsiyesinde de bulunabiliyorlar. Bu nedenle tedavi sürecinde doktorunuzla iletişim hâlinde olmanız son derece önemli.

Düşük oranda olsa da her ilaçta olduğu gibi alerjik rinit ilaçlarının yan etkileri de vardır.

Bunlar;

  • Bebekte kabızlık yaşanması
  • İştahsızlık
  • Ağzında kuruluk
  • Uyku hâli

Bebeğinizde bu tarz yan etkilerin yaşanması durumunda problemi doktorunuza bildirerek fayda / risk gözetimi yapılmasını isteyebilirsiniz.

Bebeklerde Alerjik Rinit için Bitkisel Tedavi Seçenekleri

Kimi zaman anneler bebeklerindeki alerjik problemleri ilaç kullanmak yerine, doğal yollarla çözmeyi tercih ediyor. Bitkisel ürünlerin birçok soruna çözüm bulduğu gibi her bitkinin bir şifa olmadığını ve ciddi yan etkilerinin olabileceğini bilmek gerekir. Özellikle bebekler için tercih edilecek olan bitkisel tedavi yöntemlerinin muhakkak denenmeden önce doktora danışılması gerekmektedir.

En çok tercih edilen doğal yöntemler aşağıdaki gibidir:

Keçiboynuzu kürü: Burunda ve genizdeki kaşıntıyı gideriyor.
Papatya çayı kürü: Papatyanın canlandırıcı etkisi boğaz ağrılarını gideriyor.
Lavanta kürü: Özellikle bahar aylarında polen alerjisi olanlar tarafından tercih ediliyor.
Aloe vera suyu: Bağışıklık sistemini güçlendirerek alerji semptomlarını azaltıyor.
Zencefil çayı: Antihistamin ve balgam söktürücü etkisi ile alerjik rinit belirtilerini yatıştırıyor.
Yeşil çay: Vücudun histamin üretimini yavaşlatıyor ve alerji şiddetini azaltıyor.
Alfalfa suyu – Yonca filizi: Vücudun histamine verdiği tepkiyi engelliyor ve burun kanallarını rahatlatıyor.

Aşı Tedavisi – İmmünoterapi Alerjen Tedavisi

Bebek için alerjen maddelerin tespitinden sonra en çok kullanılan tedavi, aşı tedavisidir. İmmünoterapi alerjen tedavisi ismiyle de bilinen bu tedavide, tespit edilen alerjen maddeler vücuda aşı yoluyla verilerek bebeğin bağışıklık kazanması sağlanır.

Zamanla dozu yükseltilerek yapılan bu aşılar, daha hızlı bir çözüm sunması sebebiyle tercih edilir. Dozlar ilk önce sıklıkla yapılsa da sonra enjeksiyonlarla sıklığı neredeyse ayda bire düşürülüyor. Uzun süre etkili bir tedavi yöntemi olarak öne çıkan alerjik rinit aşısı, yeni oluşabilecek alerjileri engellediği gibi astım probleminin de belirli ölçüde önüne geçiyor. Ancak aşı tedavisinin uzman doktorlar tarafından, sağlık kuruluşlarında yaptırılması gerektiği de unutulmamalıdır.

Çocuklarda alerjik rinit tedavisi farklı uygulamalar ile giderilse de burada bebeğin durumu, ilaçların yaratabileceği yan etkiler doktor tarafından verilmesi gereken önemli kararlar. Ancak ebeveynlerin bebeklerde alerjik rinit problemine neyin sebep olduğuna dair detaylı bir gözlem yapması gerekir.

Bebekleri hangi ortama girdiğinde daha çok hapşırıyor ya da hangi örtüleri kullandığı zaman daha çok gözleri yaşarmaya başlıyor? Ebeveynlerin bu konuda dikkatli gözlem yapmaları doktorun tedavide en doğru yolu bulmasına ve bebeğin en kısa sürede sorundan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ! https://www.bebek.com/bebeklerde-orta-kulak-iltihabi-sebepleri-ve-tedavisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde WBC Değeri

Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı

Bebeğinizi Uyutmak için 9 Yöntem