Bebekler Neden Dilini cigner

Bebekler Neden Dilini Çiğner?

Bebekler, doğduktan sonra kendilerini keşfederken birbirinden farklı davranışlar sergiler. Doğum sonrası beslenme de onun için dünyaya gelişinin ardından keşfettiği aktivitelerden biridir. Çiğneme bizler için çok doğal bir süreç ya da refleks gibi görünse de bebekler doğduklarında henüz bu refleks gelişmemiştir. Anne sütü akışkan bir yapıda olduğu için kolayca yutabilir ve ilk etapta beslenme için emme refleksi yeterlidir.

Zamanla süt yetersiz geleceği ve katı gıdaya geçilmesi gerekeceği için çiğneme refleksi de gelişmelidir. Her yeni öğrenilen davranış gibi ek gıda ile beslenmek de bebeğin dikkatini çekecek ve farklı tepkiler vermesine sebep olacaktır. Dil çiğneme, tükürük ya da dil çıkarma da bu hareketlerin başında gelir. Ancak bu hareket bazen farklı bir mesaj da verebilir. Anneler bebeklerinde bu hareketleri ilk defa gördüğünde endişeye kapılmamalı ve bebeklerde dil çiğnemesi davranışının ne anlama geldiğini anlamaya çalışmalıdır.

Bebeklerin Dilini Çiğnemesi Ne anlama Gelir?

Bebekler, özellikle 4-6 aylar arasındaki dönemde dil çiğneme ya da tükürük çıkarma gibi davranışlarda bulunabilir. Bu hareketin birçok farklı sebebi vardır ve aşağıdakiler en sık karşılaşılan sebeplerin başında gelir.

1- Dilin Keşfedilmesi: Henüz küçük bir bebekken yaptığı davranışlar her ne kadar garip gözükse de oldukça sevimli ve kesinlikle çok güzeldir. Çünkü bebek her geçen gün yeni bir şey keşfeder ve öğrenir. Dil de keşfettiği organların başında gelir. Bu sebeple diliyle farklı oyunlar yaparak onu doğru kullanmayı öğrenmeye çalışır.

2- Katı Gıdalara Hazırlık: Aslında bebeklerin yaptığı her hareket ya da davranış büyüme yolunda ilerlediğinin bir göstergesidir. Anne sütü beslenme için en önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ancak bebeğiniz büyümeye başladığında süt yetersiz gelir ve katı gıdalara aşama aşama geçiş yapması gerekir. Katı gıdaları yutabilmesi için bebeğinizin yutma refleksinin gelişmiş olması oldukça önemlidir. Tabi ki bu refleks doğduğunda onda var ve bu sayede sütü yutabiliyor. Ancak sütün kıvamı ile pürenin kıvamının aynı olmadığını düşünürsek bebeğinizin beslenmeye hazır olması biraz vakit alır ve bu aşamada dilini hareket ettirebilmesi oldukça önemlidir.

3- Diş Çıkarma Belirtisi: Diş çıkarma da bu bebeğin gelişim süreçlerinden biridir. Diş çıkarma sırasında bebeklerin damakları kaşınır ve bu kaşıntıyı kendine has yöntemlerle gidermeye çalışır. Elini yumruk yapıp ağzına sokmaya çalışmak ya da dilini çiğnemek bu yöntemlerden bazılarıdır.

4- Açlık Belirtisi: Özellikle 4 aydan küçük bebeklerde bu hareket acıktığının göstergesi olabilir. Bebeğiniz bu hareketi bilerek ve size bir işaret vermek maksadıyla yapmaz ancak acıktığında vücudu istemsiz de olsa birtakım işaretler verebilir. Dil çiğneme ya da tükürük çıkarma bu işaretlerin başında gelir.

Bebeklerin Dil Çiğnemesi Bir Problem midir?

Ebeveynler, bebekleri doğduğu andan itibaren onun hareketlerini ve gelişimini takip etmelidir. Bebeğiniz büyürken farkında olmadığı birçok davranış sergileyebilir. Sizin bu durumda yapmanız gereken şey, onu kontrol altında tutarak kendisini keşfetmesine izin vermektir. Anne karnında yapamadığı birçok hareketi doğduktan sonra keşfeder. Ellerini ve ayaklarını ilk gördüğünde yüzünde komik bir ifade olabilir ya da ağzından tükürük çıkarmak hoşuna gider. Tüm bu hareketleri onunla birlikte keşfetmek paha biçilemez anılardır. Bu hareketlerden biri olan dil çiğneme, bazen annelerin endişelenmesine sebep olabilir. Bebeğinizin dilini çiğnemesi farklı anlamlar taşıyabilir. Ancak başlı başına bir problem değildir. Peki, hangi durumlarda sorun yaratabilir?

  • Nefes almayı engellediğinde: Bebeğinizin dilini çiğnemesi gerçekten ciddi boyuttaysa öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durumun altında yatan farklı sebepler olabilir. Örneğin, bebeğiniz büyük bir dile ya da küçük bir ağza sahip olabilir. Dili bu sebeple nefes almasını engelliyor olabilir. Yavrunuz nefes almakta güçlük çekiyor, yavaş ya da çok hızlı nefes alıp veriyorsa, dilinde mavimsi bir renk var ve bu belirtilerle birlikte sürekli dilini çiğniyor ise problemi çözmek için vakit kaybetmeden uzman doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Bebeğinizin acı çekmesine sebep olduğunda: Bebeğiniz yanlışlıkla dilini ısırdığında ağrılı bir acı yaşar ve bu hareket devam ettiğinde ağrıyla beraber şişmeye sebep olur. Bu durumda çiğneme hareketinin devam etmesi ağrıyı arttırarak bebeğinizin ağlamasına sebep olabilir. Böyle bir durumda ilgisini farklı bir yöne çekmeye çalışarak ya da emzik vererek acıyı unutturmayı deneyebilirsiniz. Belki de bu ağrılı süreç davranıştan vazgeçmesine sebep de olabilir.

Miniğiniz acıya rağmen dilini çiğnemeye devam ediyorsa mutlaka doktoruyla iletişime geçmelisiniz.

  • Yanlış oral gelişim gösterme olasılığı bulunduğunda: Çiğneme davranışında aşırıya kaçma bebeğin çenesinin yanlış gelişmesine ya da dişlerin yamuk çıkmasına sebep olabilir. Eğer böyle bir durumla ilgili endişeniz var ise öncelikle bebeğinizin doktoruyla bu konu hakkında görüşebilir ve doktorunuz bilgisi dâhilinde pediatrik bir diş hekiminden yardım alabilirsiniz.Bebekler Neden Dilini Çiğner?

Dil Çiğnemeyi Engelleme Yöntemleri

Öncelikle bebeğiniz dilini çiğniyorsa bunun endişelenecek bir problem olmadığını kabul etmelisiniz. Davranışı takip ederek bunun ne anlama geldiğini anlayabilirsiniz. Eğer davranışta aşırılık varsa bunun kontrol altına alınması gerekir. Bu süreçte aşağıda verilen tavsiyelerin yardımı dokunacaktır.

1- Bebeğinizin emme ihtiyacını karşılayın: Yenidoğan dönemde bebekler bu hareketi belli belirsiz yapar. Hem dillerini yeni keşfettikleri için hem de sık sık emmek istedikleri için bu hareketi tekrarlıyor olabilir. Bu sebeple sık sık emzirebilir veya bebeğinize emzik verebilirsiniz.

2- Erken açlık belirtisi ihtimalini dikkate alın: Bebeklerde dil çiğnemesi onun acıktığını gösteriyor olabilir. Şapırdayan dudaklara eşlik eden dil çiğneme hareketini gördüğünüzde bebeğinizi emzirebilirsiniz.

3- Katı gıdaları tattırın: Özellikle 4-6 ay arası dil çiğneme hareketi artmaya başlar. Anne sütünden katı gıdaya geçiş aşamasında bu hareketler bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Farklı katı gıdaları püre kıvamında hazırlayıp ona sunarak davranışı olumlu yönde pekiştirerek ek gıdaya geçişi kolaylaştırabilirsiniz.

4- Davranışı dilden diş kaşıma oyuncağına aktarma: Bebeğinizin dilini ısırmasına engel olmak istiyorsanız diş çıkarma oyuncaklarından faydalanabilirsiniz. Böylece elini ağzına sokmayı ve dilini çiğnemeyi bırakabilir. Diş kaşıyıcıları biraz soğutarak verirseniz damakları serinler ve ağrılar biraz hafifler.

5- İlgisini başka yöne çekin: Bebeğinizin davranışı sergilediğini fark ettiğinizde endişelenmeyin ve ilgisini başka yöne çekmeye çalışın. Bunun en iyi yolu onunla konuşmaktır. Ayrıca sesli ve renkli oyuncaklarla da ilgisini farklı bir yöne çevirip dikkatini dağıtarak davranışı bırakmasına yardımcı olabilirsiniz.

Daha önce belirttiğimiz gibi bebeklerde dil çiğnemesi birçok farklı anlama gelebilir. Bebeğinizi gözlemleyerek bunun ne anlama geldiğini anlayabilir ve bu doğrultuda bir çözüm bulabilirsiniz. Ancak davranışın aşırıya kaçması bir sağlık problemi teşkil ediyorsa mutlaka çocuk doktorunuz ve pediatrik diş hekiminiz ile görüşmeniz önemlidir.

BEBEKLERDE EL-BİLEK ÇIKMASI NASIL ANLAŞILIR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

BEBEKLERDE EL-BİLEK ÇIKMASI NASIL ANLAŞILIR? https://www.bebek.com/bebeklerde-el-bilek-cikmasi-nasil-anlasilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Alerjik Bebekler için Alternatif Besinler

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır?

Bebeklerde Süt Alerjisi!