bebeklerde wbc degeri

Bebeklerde WBC Değeri

Hücrelerimizin enerji açığa çıkarmak için ihtiyaç duyduğu oksijen, kan ile taşınır. Kan içerisinde ayrıca yağ, şeker, hormonlar, proteinler, enzimler, mineraller, vücudun korunma sistemleri ve bağ dokuları ile ilgili birçok madde bulunur. Bunların yanı sıra tümör belirleyiciler, pıhtılaşma proteinleri ve iltihap hücreleri de vardır. Bu sebeple kan, vücudumuzda olup biteni öğrenebileceğimiz önemli bir sıvıdır.

WBC (White Blood Cell) ise beyaz kan hücresi anlamına gelir ve bağışıklık sisteminin temel taşı olan önemli bir hücredir. Lökosit ya da akyuvarlar olarak da bilinen bu hücrelerin kandaki yoğunluk ve sayıları bebeklerde ve yetişkinlerde farklıdır. Bebeklerde WBC değeri yetişkinlere göre daha fazladır ve sayısındaki ortalama değişiklikler farklı anlamlar ifade edebilir.

Lökositlerin Görevi Nedir?

Bağışıklık sisteminin kalesi olarak görülen beyaz kan hücrelerinin görevi; vücuda farklı yollardan girmiş bakteri, virüs, mantar ve zehirli toksinleri tanıyarak onları yok etmektir. Bu sebeple vücuda giren yabancı organizmalar ile karşılaştığında hızla çoğalırlar. Lökositler kan yoluyla damarlar arasında dolaşırken zararlı organizmaya ulaşmak için damardan ayrılıp dokuya ulaşır. Ardından hastalık etkenini içine hapsederek ya da etkene onu öldürecek bir madde göndererek yok eder.

Bebeklerde WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

Bebek ve yetişkinlerde normal kabul edilen WBC değer aralığı farklıdır. Bu sebeple kanda WBC değerinin arttığını ya da azaldığını söyleyebilmek için bu aralığın bilinmesi gerekir. Normal değer aralığı şu şekildedir:

  • 0 – 1 aylık bebeklerde: 9,4– 34,0 mcl
  • 2- 12 aylık bebeklerde: 5,0- 19,5 mcl
  • 1- 3 yaş aralığında: 6,0- 17,5 mcl
  • 4 – 5 yaş aralığında: 5,5– 15, 5 mcl
  • 6 – 15 yaş aralığında: 4,5- 13,0 mcl
  • 15 yaş ve üzeri: 4,5– 11,0 mcl

Bu referans aralığı baz alındığında yetişkin bir insanla bebeklerdeki WBC değerlerinin aynı olmadığını görüyoruz. Bu aralıktan yola çıkarsak yetişkin bir insan için normal kabul edilen WBC değeri, bebeklerde düşük kabul edilebilir ya da yetişkinler için yüksek sayılabilecek değerler, bebekler için normal bir seviyededir. Bu sebeple değerlendirme yapılırken testin yapıldığı kişinin yaşı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Doğum öncesi ve sonrasında birçok test yapılır ve anneler bu testlerin sonucunu merakla beklerken çıkan sonuçların değerlendirilmesi aşamasında da dikkatli olmalıdır. Bebeğinize bir test yapıldığında WBC değeri yüksek çıkıyorsa panik olmadan durum değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Öncelikle yapılan testlerin tek başına belirleyici olmadığı unutulmamalıdır. Bu sebeple WBC’nin alt testlerinin yanı sıra tanı konması için farklı test türleri de yapılmalıdır. Genel olarak WBC yüksekliği bakteri, virüs, mantar ve parazitlere dayalı enfeksiyonlar sebebiyle görülür. Bu bir nevi vücudun bu zararlı organizmalar ile savaştığı anlamını taşır.

Bebeklerde WBC değerinin yüksek olduğunu söyleyebilmek için 30,0 mcl üzerinde bir değere sahip olması gerekir. Bu durum genel olarak idrar yolu enfeksiyonlarını işaret eder. Bu sebeple idrardaki lökosit oranı da kontrol edilmeli ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Bu bakteriyel enfeksiyon tedavi edilmezse böbreklere ulaşır ve kalıcı hasar oluşturma riski artar. Erken teşhis ve tedavi ile bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Enfeksiyon ve benzeri sebeplerle kandaki akyuvar sayısının artması aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir.

  • Yüksek ateş
  • Huzursuzluk
  • Beslenme zorluğu
  • Kilo alamama
  • İshal
  • Kusma

Bebeğinizde bu tip belirtiler olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeli ve gereken tedaviye başlamalısınız. Tedavi sonrası tekrar kan sayımı yapılır ve bebeğinizin lökosit değerleri kontrol edilir. Böylece tedaviye verdiği yanıtı izler ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek hasarın önüne geçmiş olursunuz.

Bebeklerde WBC Değeri

WBC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

WBC oranları farklı sebeplere bağlı olarak yükselir veya düşer. Çoğu enfeksiyon bu değeri yükseltirken kemik iliğini doğrudan etkileyen bazı hastalıklar düşmesine sebep olabilir. Sadece enfeksiyonlar yükseltir demek doğru bir tanımlama olmaz. Çünkü nezle, grip gibi virüsler de akyuvar yoğunluğunu düşürebilir. Bebeklerde oldukça nadir görülen bir durum olan düşük lökosit oranları, vücudun lökosit üretiminde sorun yaşadığını gösterir. Bu soruna neyin sebep olduğunun bulunabilmesi için gerekli tahlillerin yapılması gerekir.

Süt ve süt ürünlerinden bulaşan Brusella, sıtma gibi parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlar, anemi, karaciğer hastalıkları, kemik iliğini tutan kanser türleri, bağışıklık sistemini baskılayan otoimmün rahatsızlıklar, lösemi, vitamin eksikliği ve beslenme bozukluğu gibi sebepler lökosit değerlerinin düşmesine sebep olabilir.

Eğer bebeğinizde WBC değeri düşük çıktıysa, hemen paniğe kapılıp aklınıza löseminin gelmesi doğru değildir. Görüldüğü gibi beslenme bozuklukları gibi kolayca düzeltilebilecek aksaklıklar da bu sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle panik olmadan bebeğinize doğru testleri yaptırmalı ve konulan teşhis sonrasında gerekli tedaviye başlamalısınız.

Lökositin düşük olması genel olarak belirti göstermez. Ancak bu düşük lökosit enfeksiyona yakalanma riskini arttırır. Ayrıca ateş, terleme ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Bu düşüklük genel olarak rutin sağlık kontrollerinde ya da bir hastalıkla ilgili şikâyet sonrası yapılan kan tahlillerinde tespit edilir. Bu sebeple bebeklerin rutin sağlık kontrollerini ihmal etmemek gerekir.

Sonuç

Her insan doğumu ile yeni bir dünyaya merhaba der. Bu yeni başlangıçla dünyaya gelen bebekler savunmasız gibi görünseler de dünyaya gelirken birtakım hazırlıklar yaparlar. Belki de yüksek bebeklerde WBC değeri de bu sebepledir. Bambaşka bir ortama gözlerini açtığında kendini savunmak adına kanındaki savaşçı hücreler daha fazla olabilir. Dünyaya uyum sağladıkça bu değerler azalmaya başlar.

Birçok zararlı bakteri, virüs, mantar gibi zararlı organizmalara karşı bağışıklığı artar. Bu sebeple eğer bebeğinize bir kan testi yaptırdıysanız bu sonucu yaşına göre değerlendirmelisiniz. İlk doğduğu an itibariyle oldukça yüksek olan lökosit oranı geçen saatler itibariyle bile düşmeye başlar. Bu süreç yaklaşık 4 – 5 yaşına kadar devam eder. Sonrasında ise yetişkinlerde olması gereken değere ulaşır.

WBC değerinin düşük olması genel olarak kemik iliği ile ilgili hastalıkları akla getirse de tam tersi durumlarda söz konusudur. Bu sebeple beyaz kan hücrelerinin sayımı yapıldığında çıkan sonuç sizi paniğe sürüklememeli. Teşhis konulabilmesi adına farklı tahliller yapılmalı ve sonrasında gerekli tedavi başlatılmalıdır.

Enfeksiyona bağlı rahatsızlıkların birçok belirtisi olmasına karşılık düşük lökosit değerlerinin kendine has belirtileri yoktur. Meydana gelebilecek rahatsızlıkların önüne erken teşhis ile geçebilmek için, bu kontrollerin gebelikte anne ile başlayıp bebekle devam ediyor olması oldukça önemlidir. Bu sebeple rutin sağlık kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir ve bebeklerde rutin kontroller aksatılmamalıdır.

BEBEKLERDE ATEŞLENME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER Konulu makalemize ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE ATEŞLENME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER: https://www.bebek.com/bebeklerde-ateslenme-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler İçin Besleyici ve Pratik Kahvaltı Tarifleri

Bebeklerde Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeğinizi Uyutmak için 9 Yöntem