Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Gelişim sürecindeki bir bebeğin dengede durmaya başlaması, oturmaya alışması ve emeklemesi bebeğin bebevenyleri tarafından büyük bir dikkat ve heyecanla takip edilir. Bu süreç her bebekte çok çeşitli faktörlere göre şekillenir ve farklılık gösterir. Bu değişken süreç kimi zaman bebevenyleri telaşlandırıp, endişeye düşürebilir. Bu durumda hatırlanması gereken ilk şey bu sürecin her bebekte değişiklik gösterdiğidir.

Bebeklerinin büyüme sürecini büyük bir heyecanla takip eden bebevenyler bebeklerinin ne zaman emekleyeceği konusunda oldukça heyecanlı bir bekleyiş sürdürür.

Bebeğin emeklemesi, bebeğin fiziksel gelişimi açısından hem aileler hem de bebek için oldukça heyecanlı bir süreçtir.

Bebevenylerin unutmaması gereken bu sürecin bebekler için hem duygusal hem mental hem fiziksel olarak gerçekleşen gelişimin bir sonucu olarak ortaya çıktığıdır.

Yavaş yavaş hareketlenen bebekler gerekli mental fiziksel ve duygusal gelişim süreçlerinden sonra hareket kabiliyetlerini günden güne arttırır ve zamanla elini kolunu oynatmaya, oturabilmeye ve artık emeklemeye başlar. Bu noktada bebeğe konforlu bir alan yaratılarak teşvik edilmesi sürecin çok daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlar.

Bebekler Kaç Aylıkken Emeklemeye Başlarlar?

Emekleme süreci her bebekte farklılık gösterir ve bu farklılık çeşitli nedenlerden kaynaklanır.

Genel olarak 6-9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlayan bebekler, kazandıkları çeşitli hareket kabiliyetleri ile bu süreci devam ettirerek gelişimlerini sürdürürler. Bu noktada hareket kabiliyeti artan ve vücudunu yavaş yavaş  kontrol etmeyi öğrenen bebekler gün geçtikçe fiziksel ve mental olarak güçlenerek yeni hareket yetenekleri kazanırlar.

Bebeveynler Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeğin emekleme sürecinde bebevenylerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Bunlardan ilki bebevenylerin bebeği sıkı ve yakın bir gözlemle takip etmesi gerektiğidir. Bu gözlem sayesinde bebeğin gelişimi ve gelişim evreleri net bir şekilde gözlemlenebilir ve bebevenyler doğru gözlem ve müdahaleyle bebeğin gelişiminde çok daha olumlu bir rol üstlenebilir.Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bunun yanında bebevenyler, bebeklerini emekleme konusunda desteklemeli ve yönlendirmelidir.

Bebeği emeklemeye motive edecek küçük oyunlar hem bebeğin hareket kabiliyeti kazanmasını sağlar hem de emekleme sürecinin daha kolay ve sağlıklı yaşanmasına destek olur. Bebevenyler bu noktada bebeklerinin emeklemesi konusunda bebeğin hareket kabiliyeti ve gelişim sürecinde saygı duyarak bebeği motive etmelidir.

Bu süreçte sabırsız davranmak ve endişeye kapılmak bebevenylerin için son derece yanlıştır. Bebeveynler bu değişken sürece saygı duymalı ve bebeği sakince gözlemlemeye devam etmelidir. Her bebek için gereken doğru koşullar ve an farklıdır ve unutulmamalıdır.

Bebeklerin gelişim hızları, değişkenlik gösterdiği için emekleme süreci bazen beklenenden erken bazen beklenenden geç gerçekleşebilir.

Bebeveynlerin unutmaması gereken bir diğer önemli nokta bazı bebeklerim emekleme sürecini direkt atlayarak yürümeye başlamasıdır. Emekleme süreci yaşamayan bebekler zamanla ilk adımlarını atar ve yürümeye başlarlar. Eğer bebeğin fiziksel gelişiminde ve hareketlerinde bir sorun yoksa bu süreç doğal karşılanmalıdır.

Bebeğin Güvenle Emeklemesi Sağlanmalı

Bebevenylerin bu süreçte dikkat edeceği bir diğer önemli husus ise emekleme sürecinde bebeğe olabildiğince güvenli ve konforlu bir alan sağlamaktır.

Çevresini merak eden ve keşfetme sürecinde olan bebeğin hareketlerine ve hareket alanına müdahale edilmeden gerekli güvenlik tedbirleri alınarak bebeğin emekleme sürecine destek olunmalıdır.

Sivri cisim ve objeler, prizler ve diğer olası tehlikeler öngörülerek ortadan kaldırılmalıdır. Bebeğe güvenle emekleyebileceği bir alan yaratıldıktan sonra alanın temiz ve yeterli sıcaklıkta olması da önem taşır.

Yerde emekleyen bebeklerin kolayca soğuk alabileceği ya da olası bir enfeksiyona karşı savunmasız kalabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bebevenyler bebeklerinin ve bebeğe yaratılan emekleme alanının yapısına göre bir düzen oluşturmalı ve bu süreçte bebeği desteklemelidir.

Zemin Bebeğin Hareket Kabiliyetini Kısıtlamamalı

Bebeğin emekleyeceği zeminin bebeğin hareket kabiliyetini kısıtlamayacak şekilde ayarlanması ve düz olması da bu süreç için ayrıca önem taşır. Bebevenyler bebekleri için gereken koşulları sağlayan zemini oluşturduktan sonra bebeklerini düzenli olarak teşvik edip, bebeğin gelişimine göre bebeğe destek olmalıdır.Bebekler Ne Zaman Emekler?

Zeminin sıcaklığının mevsime göre değişebileceği unutulmamalıdır ve ebevenyler bunun için önlem alarak bebeği desteklemelidir. Ayrıca zeminin hijyeni de bu sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır ve ağır kimyasal ve deterjanlardan kaçınılmalıdır.

Bebeğin vücudunun ve giysilerinin zemine direkt temas edeceği unutulmamalı ve gerekli hijyen ve temizlik koşulları buna göre sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra zeminlerin üzerindeki halı ve örtüler ve bu süreçte oldukça önemlidir.

Kaygan ve ince kilimler bebeğin dengesini kaybetmesine, kalın ve çok yünlü, tüylü halılar bebeğin emekleme sürecinin gecikmesine neden olabilir.

Bebevenylerin Tavır ve Tutumları Ayrıca Önem Taşıyor

Bebevenylerin tavır, davranış ve tepkileri de bu süreçte bebek için oldukça önemli ve motive edici olabilir. Bebeğin bebevenyleri ile kurduğu duygusal bağ ve bu bağa verdiği cevaplar da bebeğin emekleme sürecinde söz sahibi olur.

Teşvik edilen ve bebevenylerinden olumlu geri dönüşler alan bir bebeğin bu süreci çok daha mutlu ve sağlıklı geçireceği unutulmamalıdır.

 

Senem Tokuş / İçerik Editörü

”Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?” ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🤰🏻 

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?: https://www.bebek.com/bebekler-ne-zaman-oturmaya-baslar-2/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın