bebekler-icin-hurmanin-faydalari-nelerdir

Bebekler için Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Bebekler dünyaya geldikten sonra ihtiyacı olan besin öğelerini anne sütünden alır. 6. aydan sonra bebek gelişimine devam ettikçe sadece anne sütü tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. Bu sebeple anneler bebeğine faydalı olacak besinleri ve bebeğine bu besinleri vermek için farklı tarifleri araştırmaya başlar.

Bazı besinler ise diğerlerinden ayrılarak öne çıkar. İşte bu besinlerden biri de hurmadır. Farklı çeşitleri olsa da genel anlamda hurma oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Bebeğiniz için ek gıda arayışına girdiğiniz günlerdeki soru işaretlerinize cevap olabilmek için bu yazıyı hazırladık. 

Hurmanın içindeki besin değerleri ve bebekler için hurmanın faydaları nelerdir ya da hurmayı bebeğinize ne şekilde verebilirsiniz gibi soruların cevapları bulabileceğiniz bu yazıyı gelin birlikte okuyalım. 

Hurmanın Besin Değeri

Öncelikle hurmanın nasıl bir besin değerine sahip olduğunu anlatmakla işe başlayalım. Hurma A ve C vitaminleri, folat, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından da oldukça zengin bir meyvedir. 

Bebeğiniz büyümek ve gelişmek için diğer yaşlara göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sebeple bebeğin gün içinde duyduğu enerji ihtiyacını karşılamak için ek gıdanın kaliteli besin değerlerine sahip olmasının yanı sıra enerji verici bir özelliğe da sahip olmalıdır. Hurma enerji vermesi, stres ve yorgunluğun etkilerini azaltması sebebiyle en az yetişkinler kadar bebeklerinde bu meyveyi tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. 

Bebeğiniz için en faydalı ek besinleri öğrenmek için yazımızı ziyaret edin.

Bebekler için En Faydalı Ek Besinler – https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Bebekler için Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın besin değerleri açısından oldukça zengin bir gıda olduğunu söyledikten sonra gelelim bebeklerin için faydalarının neler olduğuna. Sadece enerji vermesi değil birçok açıdan da oldukça yararlı olan bu besinin bebekler için faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kemik Gelişimi

Bebekler dünyaya gözlerini açtığında neredeyse iki avucumuza sığacak kadar küçüktür. O mucizevi günden itibaren kemik gelişimi için beslenmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hurma yüksek bir magnezyum ve kalsiyum içeriğine sahip olduğu için kemik gelişimi için oldukça faydalıdır. Bu sebeple bebeklerin kemik gelişimini artırmak için tüketilmesi tavsiye edilir. 

  • Beyin Gelişimi

Bebeğin genel anlamda bilişsel gelişimi diğer tüm sistemlerinin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Dış dünyaya adapte olmaya çalışan bebeklerin beyin gelişimi için potasyuma ihtiyaç duyar. Bu sebeple hurma içeriğindeki potasyum sebebiyle bebeklerin büyüme ve gelişimi için faydalı bir besin kaynağıdır. 

  • Bağırsak Sağlığı

Anne sütü bebeğin ilk besin kaynağıdır. Bu mucizevi besin kaynağı sayesinde bebekler tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ancak ek gıdaya geçişle birlikte bağırsaklarında bir takım hazımsızlık problemleri olabilir.

Hurma ise bağırsaklardaki parazitik organizmaları yok etmeye çalışırken aynı zamanda bağırsak dostu bakterileri geliştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle hurma bağırsak sorunlarının giderilmesi ve önlenmesi için tüketilmelidir. 

  • Mide Sağlığı

Bazı bebekler doğumları itibariyle reflü veya ülser gibi bazı mide sorunları yaşayabilir. Hurma ise bazı mide sorunlarında görülen semptomları hafifletme konusunda yararlı bir besin kaynağıdır. Öncelikle doktorunuza danışarak gerekiyorsa ilaç tedavisini desteklemek için yine doktor tavsiyesiyle hurma kullanılabilir. 

  • Diş ve Diş Eti Sağlığı

Diş çıkarma bebekler ve anneler için zor dönemlerin başlangıcı sayılır. Bebekler sürekli diş ve diş etlerini kaşımaya çalışırken bazen huzursuz anlar yaşayabilirler. Şekerli gıdaların dişler için zararlı olduğu düşünürsek bebeği bundan uzak tutmak anneler adına oldukça zor anlar yaşanmasına sebep olabilir.

Hurma diş etlerini güçlendirmeye yardımcı olurken bir yandan da dişlerin daha güçlü ve hızlı büyümesine yardımcı olur. Çekirdeğini çıkarıp bebeğinize gözetiminiz altında bu gıdayı vererek çiğneme refleksinin gelişmesine de katkı sağlayabilirsiniz. 

  • Kabızlık

Bağırsaklar üzerinde olumlu etkisinden bahsettiğimiz hurma yüksek lif miktarı sayesinde kabızlığa da iyi gelir. Hurmanın içinde bulunan yüksek miktardaki lif tüketildiğinde su emilimini artırır ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur.

  • Anemi

Hurma yüksek demir içeriğine sahip olduğu için kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin sayısının artmasına yardımcı olur. Bu sebeple gelişme çağında olan bebeklerin yanı sıra kansızlık problemi çekenler için hurma, beslenme menüsüne eklenebilecek gıdalardan biridir. 

Bebeklere Hurma Ne Zaman Verilir?

Bebeklerin ek gıdaya geçiş süresi yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu dönemde anneler hangi besinlerin bebeğine faydalı olacağı konusunda araştırmalar yapmaya, başka annelere danışmaya ve doktoruna sorular sormaya başlaması oldukça doğaldır. 

Anne sütünün en az 6 ay verilmesi gerektiğini düşünürsek bu ay itibariyle bebeklere yoğurt, meyve püresi, sebze püresi gibi yumuşak gıdalar da verilmeye başlanır. Ek gıdaya geçişle birlikte ilk dönemler bu tarz hafif tortulu besinle bebekler için idealdir.

8-9. aylar civarında öğünlerin daha besleyici olması ve çeşitliliğin artması için farklı alternatifler beslenme menülerine eklenebilir. Böylece dişleri çıkmaya başlamış bebeğinizin çiğneme ve yutma becerilerinin gelişmesine de katkı sağlamış olursunuz.  İşte bu dönemlerde hurma, bir alternatif olarak eklenebilir. Yeni besinler denemeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Doktorunuzun da tavsiyesiyle 8. aydan itibaren hurmayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz. 

Bebeklere Hurma Nasıl Verilmelidir?

Peki, bu kadar faydalı bir besin olan hurma bebeklere nasıl verilmelidir? Bildiğiniz üzere hurma çekirdekli bir besindir. Bu sebeple, her ne olursa olsun öncelikle çekirdeğini çıkarıp güzelce temizlemelisiniz. Sonrasında ise şu şekilde bebeğinize verebilirsiniz:

  • Blender veya robottan geçirerek püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz. 
  • Hurma, buharda pişirildiğinde daha yumuşak bir kıvam alır. Bu sebeple buharda pişirdikten sonra bebeğinizin beslenme menüsüne ekleyebilirsiniz. 
  • Dişleri çıkmaya başlamış daha büyük bebeklere ise çekirdeğini çıkarıp yine sizin gözetiminizde olmak koşuluyla eline vererek yemesini sağlayabilirsiniz. 

Hurmayı farklı şekillerde kahvaltılarına ya da muhallebilerine ekleyebilir ya da ara öğün olarak tek başına yemesini sağlayabilirsiniz. Birçok faydası olan hurmayı ilerleyen dönemlerde içine ceviz, incir gibi daha katı yapacak besinleri ekleyerek de sağlıklı atıştırmalıklar haline getirebilirsiniz. 

İşte sizlere harika bir tarif!

Hurma Özlü Enerji Barı için tıklayın! : https://www.bebek.com/hurma-ozlu-enerji-bari-yaptik/

Aklınıza takılanları yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi!

Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?