bebeklerde-su-icmenin-onemi

Bebek Suyunun Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Bebekler Ne Zaman Su İçmeye Başlamalıdır?

Yapılan bilimsel çalışmalar anne sütünün sıcak ve kuru iklimlerde bile yeteri kadar su içerdiğini ve bebeğin su ihtiyacını karşıladığını göstermiştir.

 🤱🏻 İlk 6 ay bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar 🤱🏻

Bu nedenle dışarıdan su vermek kesinlikle gerekli değildir. Ayrıca su kaynamış bile olsa bebeğin ishal olması için önemli bir risk faktörüdür.

Bu nedenle, bebeğin susuzluğunu gidermek için ilk 6 ay su veya şekerli içecekler verilmesi önerilmez ❗❗

Anne sütünün %87’si sudur ve ilk 6 ay bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar.

Anne Sütü Almayan Bebeklere Su Verilmeli mi?

Yapay beslenen sağlıklı bebeklere (bebeğin anne sütü alamadığı durumlarda uygulanan beslenme şekli) da dışarıdan su verilmesi gerekmez. Çünkü, bebeklere verilen mamalar uygun şekilde hazırlandıklarında büyük oranda su içermekte ve bu da çocuğun su ihtiyacını karşılamaktadır

Dikkat! Mama veya anne sütüne ek olarak su verilmesi durumunda çocuğun susama hissi azalacağından mama veya anne sütünü daha az alacak ve bu da yetersiz kalori alımına neden olacaktır ❗❗

Ancak çok sıcak havalarda aşırı su kaybı olması durumunda veya ishal ve kusma gibi ekstra su kaybına neden olan hastalıkların olduğu durumlarda doktor önerisiyle ek olarak su verilmesi gerekebilir.

Ayrıca bu noktada yapılan hatalı bir başka uygulama da annelerin çocuğunun daha iyi besleneceğini düşünerek mamayı daha konsantre hazırlamasıdır. Bu durumda böbreklere osmolar yük artacağından bebek solüt yükünü atabilmek için idrarla fazla su kaybeder!

Dolayısıyla;

Mama hazırlanırken kaç ölçek mamaya ne kadar su katılacağı öğrenilmeli ve buna göre mama hazırlanmalıdır.

Bebeğin Susadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin ihtiyaçlarını anlatma yöntemleri yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Küçük bebekler acıktıklarında, susadıklarında veya altları kirlendiğinde sıkıntılarını ağlayarak dile getiriler.

Daha büyük bebekler ise su gördüklerinde işaret ederek veya farklı sesler çıkararak bu ihtiyaçlarını gösterebilirler.

Genel olarak bir bebeğin susuz kaldığının belirtileri şunlardır:

  • Susama hissi
  • Vücut ısısının artması
  • Cilt, ağız içi ve dilde kuruluk
  • Cilt gerginliğinde azalma
  • Organların kanlanmasının azalması
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • İdrar çıkışında azalma
  • Huzursuzluk ve halsizlik
  • Kalp atımının ve soluk alıp vermenin hızlı olması
  • Bilinç değişiklikleri.

Bu belirtilerin varlığı ve şiddeti vücudun susuz kalma derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Su Yemeklerle mi Verilmelidir?

Genel olarak çocukların ihtiyacı olan sıvı miktarını gün içerisinde almalarını sağlamak önemlidir. Bu sıvıyı yemeklerle beraber almak şart değildir.

Mide besinleri sindirmek için suya ihtiyaç duyar ancak yemeklerle beraber su almasak bile vücutta bulunan suyu bu amaç için kullanabilir. Ayrıca yediğimiz yiyecekler büyük oranda su içermektedir.

Sebze ve meyvelerin %90’ı sudan oluşur. Bu nedenle erişkinlerde yemek öncesi veya sonrasında su içme bir kişisel tercih meselesidir. Burada önemli olan yemek öncesinde su vermek özellikle küçük çocuklarda midenin dolmasına ve kalori sağlayan besinlerin yetersiz alınmasına neden olacaktır.

Bu yüzden verilecek olan sıvıların miktarı ve zamanı çocuğun yaşına göre değişmekle beraber suyun yemek esnasında veya sonunda verilmesi daha uygun olacaktır.

Bebeklerin Günde Almaları Gereken Su Miktarı Nedir?

Temel besin öğelerinden biri de sıvıdır. Büyüme, deri, solunum sistemi, idrar ve gaita yoluyla olan kayıpları karşılamak ve vücut ısısının düzenlenmesi için sıvı alımı gereklidir.

Doğumda vücut ağırlığının %75’i sıvı olup, bu oran giderek azalarak %40’a iner.

Erişkinlerde günlük sıvı değişimi %6 iken bebeklerde %25’tir 😊

Bu nedenle bebekler sıvı alımının kısıtlanmasına daha duyarlıdırlar. Çocukların günlük sıvı gereksinimleri vücut yüzeylerine göre hesaplanır ve bu da metrekare yüzey alanı başına 1500 ml’dir.

Örneğin;

Yenidoğan bir bebeğin günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 375 ml’dir.

1 yaşındaki bir çocuğun ortalama sıvı ihtiyacı ise yaklaşık 750 ml’dir.

Yaş ve kilo arttıkça yüzey alanı artacağından günlük sıvı ihtiyacı da yaşla beraber artacaktır.Bebeklerde Su İçmenin Önemi

Bebeğinize Suyu Nasıl Vermelisiniz?

Mama hazırlarken veya su içirirken kullanılan suyun temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Küçük bebeklere verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra çocuğa verilmesi gerekir.

Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir. Sonuç olarak her yaşta çocuğa vereceğimiz suyun temiz olmasına itina gösterilmeli ve küçük bebeklerde bu konuda daha da hassas davranılmalıdır.

Bebeğinize Vereceğiniz Suyun Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Bebeğimize su vermeden önce dikkat etmemiz gereken en önemli nokta suyun sodyum içeriği olmalıdır. Bebeklerin böbrekleri yüksek orandaki sodyumu tolere edemezler, bu sebeple suyun sodyum oranı düşük bebek sularını tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Sodyumun düşük olmasının yanı sıra kalsiyumun yüksek olması ise bebeğinizin kemik sağlığının gelişimine katkıda bulunacaktır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer kriter ise suyun alkali derecesini gösteren pH değeridir. Bebeklerin içeceği suyun alkali değeri 7,5 – 8,5 aralığında olmalıdır. Yüksek pH değerine sahip alkali su, kalsiyum, magnezyum gibi birçok doğal mineral içerir. Alkali su bebeğinizin kemik gelişimini, hem de metabolik düzenini sağlar.

Size Bu Konuda Bir Önerimiz Var:

Ceysu Bebek Suyu;

  • Düşük sodyum oranı ile (1,56 mg / L) anne ve bebeklerin böbrek sağlığı için uygundur.
  • Yüksek kalsiyum oranı ile bebeklerin kemik gelişimine yardımcı olur.
  • 8,13 pH değeri ile bu ihtiyaca en uygun sudur.
  • Kalsiyum, magnezyum gibi birçok doğal mineral içerir.

 

Ceysu Doğal Kaynak Suyu’nu incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/ceysu-bebek-suyu-12×200-ml-p-cys-001

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuğunuzun Kısa Kalmaması İçin Yapılacaklar

Ateş Ölçer Nasıl Seçilir?

Biraz gülmek ister misiniz?