bebek sünneti hakkında her şey!

Bebek Sünneti Hakkında Her Şey!

Kokusuyla, masum bakışıyla insana huzur veren bir bebeği kim istemez ki? Tabii ki hemen hemen her aile hayatına farklı bir bakış açısı getirecek minicik bir yavrusunun olmasını hayal eder. Ancak çocuk sahibi olmak anne ve babaları çok mutlu ederken farklı sorumlulukları da beraberinde getirir.

Ebeveynler ve erkek çocuklar için büyük bir öneme sahip olan sünnet operasyonu da hem yapılış şekli hem de sonrası açısından araştırılması gereken konulardan biridir.

Biz de sizler için bebek sünneti ile ilgili gerekli tüm bilgileri bu yazımızda derledik!

Sünnet Nedir? Kimler Yapmalıdır?

Bebeğimiz doğduktan sonra zaman zaman çeşitli tıbbi operasyonlar geçirmek zorunda kalabilir. Erkekleri ilgilendiren sünnet de bu operasyonlardan biridir.

Farklı ülkelerde gelenek ya da dinlerinin gereği olarak uygulanan bu operasyon, penisin ucunda yer alan ve idrar deliğini kapatan derinin alınması ameliyatıdır.
Basit bir işlem olduğu düşünülse de uygulamanın alanında uzman kişilerce yapılması çok önemlidir. Yasal olarak doktor unvanı olmayanların yapması hem yasaktır hem de pek çok sağlık problemine yol açabilir.

Tüm cerrahi branşların yapabildiği bu işlem tercihen pediatrik ürologlar tarafından yapılmalıdır.

Sünnetin Tıbbi Faydaları Nelerdir?

Sünnet, milattan önceki zamanlardan itibaren olumlu etkileri gözlemlenerek uygulanmaya başlamış ve yaygınlaşmıştır.

Yapılan araştırmalar da erkekler ve eşleri için aşağıda sıralanmış olan faydalarının olduğunu göstermektedir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önler!

Penisin ucundaki fazla derinin alınması idrar yolu enfeksiyonlarını önlemektedir. Sünnet olmayan çocuklarda idrar yolu iltihaplanmalarına daha sık rastlandığı kanıtlanmış bir gerçektir.

  • Penis Kanseri Riskini Azaltır!

Bazı araştırmalar sünnetin penis kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Fazla parçanın alınmış olması, hastalığın tanısının daha erken dönemlerde konularak tedavi sürecini de kolaylaştırmaktadır.

  • Rahim Ağzı Kanseri Riskini Azaltır!

Uzmanlar tarafından bu operasyonu geçiren erkeklerin eşlerinin rahim ağzı kanserine yakalanma oranının daha düşük olduğu söylenmektedir.

  • Hijyenik Faydaları! 

Kapalı olan penis ucunun temizliği zor olduğu için mikropların yerleşmesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Sünnet derisi alındığında bu bölgenin temizliği daha kolay yapılmaktadır.

Bebek Sünnetinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Zaman içerisindeki tıbbi gelişmelerle birlikte sünnet için farklı alet ve teknikler kullanılmaktadır. Günümüzde pek çok hastanede başarıyla uygulanan yöntemler ise şunlardır.

  • Klasik Sünnet

İç ve dış deri makas ya da bistüri yardımıyla kesilerek alınır. Kesi yapılan bölüm eriyen dikişlerle sabitlenir.

  • Dorsal Sti

Bu işlem, parçanın saat 1 ve 6 hizasında kesilerek yan derilerin çıkarılması tekniğidir.

  • Klemp Metodu

Özel olarak üretilmiş; mogen, gomco  ve winkelmann klemp (çan yöntemi) gibi metal aletler yardımıyla yapılan tekniktir. Birçok merkezde başarıyla uygulanmaktadır. Penis başına uygun bir çan yerleştirilerek sıkıştırılan deri kesilir.

  • Giyotin Yöntemi

Bu yöntemde alınacak bölge gerdirilir ve bir klemp ile sıkıştırılarak neşterle kesilir. Kanama kontrolü yapılarak dikilir.

  • Plastibell Tekniği

Plastik tüplerin kullanıldığı bu işlemde sünnet derisi tüplerin üstüne çekilerek kesilir.

  • Lazer Tekniği

Bazı merkezlerde lazer yöntemi de kullanılmaktadır. Yöntem kanamasız ve dikişsiz olduğu için bazı aileler tarafından tercih edilse de tekniğin uygun olup olmadığı halen tartışılan bir konudur.

Cerrahlar lazerin dokulara daha çok zarar verdiğini düşündükleri için normal yöntemleri önermektedir.

Bebek sünnetini hangi yöntemle ve ne zaman yaptıracağınıza karar verdikten sonra her ameliyat öncesi mutlaka yapılması gereken kan pıhtılaşma testlerini yaptırmalısınız.

Operasyon öncesinde miniğinizin ateşli bir hastalığı olup olmadığı ya da solunum yolu enfeksiyonu geçirip geçirmediğine emin olduktan sonra gönül rahatlığıyla işlemi yaptırabilirsiniz.
Bebek Sünneti Hakkında Her Şey!

Genel Anestezi mi? Lokal Anestezi mi?

Genel anestezinin zararlı olduğuyla ilgili endişeleriniz olabilir. Günümüzde anestezi türlerinin hepsi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Önemli! Yapılan çalışmalarla birlikte anestezi ilaçlarının zararları en aza indirilmiştir. Sünnet olan bebek için hangi yöntemin seçileceği ise yaşına göre değişmektedir.

Oğlunuz 6 aylıktan küçükse lokal anestezi ile yaptırmayı tercih etmelisiniz. Daha büyük çocukların hareketleri fazla olduğu için genel anestezi ameliyatı kolaylaştıracaktır. Ayrıca belli bir yaştan sonra farkındalıkları artar ve daha çok korkabilirler. Bu durumda tamamen uyutulmaları korkularını azaltacaktır.

Bu yöntemlerin dışında yarı uyku hali dediğimiz sedasyon yöntemi de vardır. Damardan verilen bir ilaçla operasyonu geçirecek olan bebek hafif bir uyku haline geçer, lokal anestezi ile de bölgesel uyuşturma sağlanarak işlem gerçekleştirilir.

Sünnet Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Sünnetin kim tarafından ve nasıl yapılacağı kadar hangi yaşlarda yapılması gerektiği de çok önemli bir konudur. Bu işlemin çocuk açısından fiziki etkileri olduğu gibi psikolojik anlamda da olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir.

Çevremizde pek çok ebeveyn bu operasyonu farklı yaşlarda yaptırsa da uzmanlar tek bir fikirde birleşmektedir.

Öyleyse sünnet için en ideal yaş hangisidir? 1-2 aylık bebeğe sünnet yaptırılır mı?

Tıbbi yöntemlerle operasyon her zaman yapılabilir. Ancak psikolojik etkileri sebebiyle uzmanlar belli yaş aralıklarında, özellikle de doğumun 1-2 gün sonrasından 2 aylık olana kadar yapılmasının daha doğru olduğunu söylemektedir.

0-2 yaş arası ve 7 yaş sonrası da uygun zamanlardır.

2-6 yaşlarındaki çocuklar cinsel ve sosyal kimliklerinin geliştiği kritik bir dönemdedir. Bu süreci hırpalanmadan atlatmaları için tıbbi zorunluluk olmadıkça çocuklar bu dönemde sünnet ettirilmemelidir.

Ayrıca bu yaşlardaki çocuklar cinsel organını tamamen kaybedeceği korkusunu da yaşayabilirler. Bu da psikolojik gelişimi açısından olumsuz bir durumdur. Sonuç olarak 2 aylık bebek sünneti hem sizin hem de çocuğunuz için en uygun zamandır.

Üstelik bu süreçte anne de kendini toparlayarak bebeğinin bakımı için hazır hale gelir.

Sünnet Cerrah Tarafından mı Yapılmalıdır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Her ameliyatta olduğu gibi yapılan bu ameliyat sonrasında da bakım çok büyük bir öneme sahiptir. Minimum bir hafta ile 10 gün içerisinde gözle görülür bir iyileşme olacaktır.

Bu dönemin sıkıntısız atlatılması için bebeklerde sünnet sonrası uyulması gereken bazı kurallar vardır.

  • Kanama kontrolü: İlk 24 saat içerisinde sızıntı şeklinde kanamalar normaldir. Kanama damlama şeklinde oluyorsa ve miktarında artış gözlemliyorsanız işlemi yaptırdığınız merkeze başvurunuz.
  • Ateş kontrolü: Genellikle operasyon sonrasında ateş görülmez. Yine de zaman zaman ateş ölçümü yapılmasında fayda vardır. Herhangi bir iltihaplanma durumu söz konusu olabilir. 37 derecenin üstünde ölçüm yaptıysanız mutlaka doktorunuzdan yardım alınız.
  • Ağrı kesicilerin kullanılması: Operasyondan sonra anestezinin etkileri bir süre devam edeceği için ilerleyen saatlerde ağrı ve sızı kendini göstererek yavrunuzun huzursuzlanmasına sebep olacaktır. Doktorunuzun uygun gördüğü ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Pansuman yapılması: Başka şekilde önerilmediyse genellikle ilk 24 saatin sonunda sargı bezi çıkartılır. Bu işlem canını acıtır mıyım düşüncesiyle sizi tedirgin edebilir; ancak tedirgin olmaya gerek yoktur. Özellikle de yeni doğan bebeğiniz durumu fark etmeyecektir bile. Çıkarmadan önce bezli bölge ılık suyla ıslatılırsa bu işlem daha kolay olacaktır. Sızıntı şeklinde bir miktar kanamanın olması da normaldir.
  • Banyo yaptırmak: Sargı bezi çıkarıldıktan sonra her gün ılık suyla banyo yaptırmak iyileşme sürecini hızlandırır. Böyle bir olanak yoksa ılık suyla ıslatmak da faydalı olacaktır. Banyo sırasında dikiş ipleri ve yara kabukları kendiliğinden döküleceğinden elle alınmaya çalışılmamalıdır.
  • Hareketlerini kısıtlama: Eğer işlemi 2 yaşlarından sonra yaptırdıysanız ilk gün hareketlerini kısıtlamaya çalışmalısınız. Çok hareket ettiğinde ve ayakta kaldığında penisindeki şişme ve morluklar artabilir.

Uygulayacağınız bakımla kısa sürede siz ve oğlunuz normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Bebeklerde sünnet sonrası ile ilgili aklınıza takılan bir soru olduğunda doktorunuza danışarak bu problemi çözmeniz daha doğru olacaktır.

Unutulmamalıdır ki; bebek sünneti hastane ortamında alanında uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Bu önemli sürecin ehli olmayan kişilere teslim edilmesi tedavisi mümkün olmayan kalıcı hasarlara yol açabilir.

Bebeğiniz sünnet olduğunda işinize yarayacak sevimli ve yıkanabilir bebek kiloduna ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Yıkanabilir, sevimli bebek kilodu: https://www.e-bebek.com/sevi-bebe-yikanabilir-bezli-sunnet-kulodu-p-sev-233/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Kusmalarına Karşı 7 İpucu

8. Ay Gebelikte Beslenme

Kanguru Seçim Rehberi ve 10 Model