bebek-camasirlari-nasil-yikanmalidir

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda hayatınız bambaşka bir boyuta taşınır. Artık farklı sorumluluklarınız olacak ve hayatınız eskisinden farklı bir yönde ilerleyecek. Dünyaya gelecek bebeğinizi her şeyden korumaya çalışmak gündeme gelecek ve konu birinci sıraya yerleşecek.

Daha bebeğiniz doğmadan onun odasını hazırlamaya ve ona kıyafet alışverişi yapmaya başlayacaksınız. Bu aşamada “Bebek çamaşırları nasıl yıkanır?” sorusu aklınızı kurcalayabilir. Beraberinde “Yüksek ısı temizlik için yeterli olur mu? Hangi deterjanı kullanmalıyım?” gibi sorular da gelecektir. Dilerseniz konuyla ilgili bütün sorularınıza birlikte yanıt bulalım.

Bebek Cildi Yetişkinlere Göre Neden Daha Hassastır?

Bebekler söz konusu olduğunda bakımdan beslenmeye, temizlikten uyku saatine birçok konuda dikkatli olmanız gerekir. Bebeğiniz için kıyafet bakmaya başladığınızda birbirinden sevimli, renkli ve şirin giysiler karşınıza çıkar. Bu giysilerin güzelliği kadar hijyeni de oldukça önemlidir. Hatta hijyen, aklınızdan çıkmaması gereken en önemli noktadır.

Çünkü bebeğiniz dünyaya geldiğinde korunmasız bir haldedir. Henüz güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturamamasının yanı sıra vücudu zararlı bakterilerden koruyan yararlı mikroorganizmaların oluşturduğu bir cilt florası da yoktur. Cilt Ph’ı 5.5 olması gerekirken yeni doğan bebeklerin Ph’ı 6.8’dir. Ayrıca deriyi örten keratin tabakası da bebeğiniz 2 aylık olduktan sonra gelişmeye başlayacaktır.

Bu özellikler bize gösteriyor ki; bebeğinizin cildi asidik olarak yeterli düzeye ulaşmadığı, cilt florası oluşmadığı ve keratin tabakası olmadığı için yetişkinlere göre mikroplara ve kimyasallara karşı korumasız haldedir.

Bu bilgiler doğrultusunda; bebek cildine temas eden giysilerin yıkanması, ısı derecesi, deterjan ve yumuşatıcı seçimi gibi konular önem kazanmaktadır.

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır?

bebek-camasirlari-nasil-yikanmali

 

Bebeğinizin dünyaya gelmesine çok az bir süre kaldı ve siz onun minicik kıyafetlerini almaya başladınız. Yaptığınız hazırlıklar son sürat ilerlerken sıra geldi bu giysilerin temizliğine. İşte bu temizlik aşamasında yapmanız gerekenleri anlatan yol haritanız şu şekilde olmalıdır:

  • Öncelikle bebeğiniz için özenle hazırladığınız birbirinden şirin kıyafetleri bir araya toplayıp etiketlerini keserek işe başlamalısınız. Böylece hassas cildini tahriş edebilecek materyallerden kurtulmuş olursunuz.
  • Sonrasında kıyafetleri beyaz ve renkliler olmak üzere ayırmalısınız. Böylece farklı derecelerde yıkama yapabilir, renklerin birbirine karışma ihtimaline karşı önlem almış olursunuz.
  • Üretim ve boyama gibi süreçlerden geçen giysiler birçok kimyasala maruz kalmış olabilir. Bu sebeple mutlaka uygun ısı ve deterjanla yıkamalısınız. Aldığınız kıyafetlerde en uygun yıkama talimatları etiketlerin üzerinde yer alır. Bu bilgilere göre yıkama yapmalısınız. Böylece, kıyafetler yıpranmaz ve daha uzun ömürlü olur.
  • Bebek kıyafetleri oldukça küçük parçalardan oluşur. Bu sebeple yıkama yaparken bir çamaşır filesi kullanabilirsiniz. Böylece minik çoraplar ve eldivenler makine içinde kaybolup herhangi bir yere sıkışmaz.
  • Bebeğinizin alt ve üst çamaşırlarını özellikle bez bölgesi ile temas eden çamaşırları ayrı yıkamaya özen gösterin. Bu hijyen açısından oldukça önemlidir.
  • Deterjan ve yumuşatıcı seçimi oldukça önemlidir. Renk, boya ve parfüm gibi kimyasal içermeyen deterjanları seçmeniz daha uygun olacaktır.
  • Çamaşır makinesini çok doldurmadan yıkama yapın.
  • Bebek giysilerinde herhangi bir kimyasal atık kalmaması için iki kez durulama yapabilirsiniz.

Deterjan Seçiminde Hangi Özelliklere Dikkat Edilmelidir?

Bebek çamaşırları yıkanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri deterjan seçimidir. Aile bireylerinde astım, saman nezlesi ya da farklı alerjisi olan bebeklerin alerjik bir bünyeye sahip olma ihtimali belirgin oranda diğer bebeklere göre daha yüksektir. Bu sebeple seçim yaparken daha özenli davranmak gerekebilir.

Standart deterjanlar, kimyasal içerikli ve paraben gibi zararlı bileşenler içerdiği için bebeğinizin cildinde kızarıklık, tahriş ve kaşıntı gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu sebeple bebekler için özel üretilmiş deterjanları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Güzel kokan ya da çok köpüren deterjanlar genellikle uygun değildir. Çünkü sizi kokusuyla büyüleyen deterjanların içerisinde yüksek oranda parfüm ve kimyasal bulunur. Bu şimdi olmasa bile ilerleyen dönemlerde bebeğinizde alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.

Bu durum kullanacağınız yumuşatıcı için de geçerlidir. Ayrıca bol köpük temizliğin yüksek olacağı anlamına gelmez. Aksine bu köpükler iyi durulanmadığında kalıntı bırakabilir. Bu sebeple temizlikte organik deterjanları ya da sabun tozunu tercih edebilirsiniz.

Bebek Çamaşırlarında Leke Çıkarıcı Kullanılabilir mi?

Yemek yedirirken bir damla dahi olsa mutlaka dökülür ya da bebeğiniz artık kendi başına yemek istiyordur işte o zaman her yer mama olur. Bu sebeple lekesiz bir bebek kıyafeti düşünülemez.

Ancak leke çıkarıcı özelliğe sahip deterjanlarda normal deterjanlara oranla daha çok kimyasal bulunur. Bu sebeple bebek çamaşırlarında kullanılması tavsiye edilmez. Bunun yerine bebek çamaşırlarının üzerindeki kurumuş lekeleri çıkarmak için:

  • Önce bir fırça yardımıyla lekeli yüzeyin üzerindeki kalıntılardan kurtulun.
  • Sonrasında elde yıkama yaparak ya da suda bekleterek lekeyi biraz yumuşatın.
  • Ardından çamaşır makinesinde uygun deterjan ve programla yıkama yapın.

Bu şekilde istediğiniz sonucu kolayca elde edebilirsiniz.

Bebek Çamaşırları Hangi Programda Yıkanmalıdır?

Günümüzde yeni nesil çamaşır makinelerinin çoğunda bebekler için özel yıkama programları bulunur. Bu programların diğerlerinden farkı ekstra durulama süresidir. Eğer makinenizde bebek çamaşırları için bir program yoksa ekstra durulama süresi ekleyerek kolayca uygun bir yıkma programı yapabilirsiniz.

Mikropların yüksek ısıda yok olduğu kabul görmüş bir inanış. Ancak yüksek ısı, bebek çamaşırlarına zarar verebilir. Bu sebeple kıyafetlerin üzerindeki yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkama yapmalısınız. Beyaz ve günlük çamaşırları 40 derecede renkli ve hassas çamaşırları ise 30 derecede yıkayarak gerekli temizliğe ulaşabilirsiniz. Bu yıkama programlarına ön yıkama ve fazladan durulama ekleyerek çamaşırları yıpratmadan mikroplardan kurtarabilmek mümkün.

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır?

 

Yıkama Kadar Kurutma da Önemlidir

  • Özen göstererek yıkadığınız çamaşırları yine aynı özenle kurutmak Eğer imkanınız varsa açık havada kurutmaya dikkat etmelisiniz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında havadar bir yerde kurutarak güneş ışınlarının bakterileri yok edici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Soğuk, nemli ve hava kirliliği olan durumlarda ise ev ortamında kurutmak daha sağlıklı olabilir.
  • Kuruttuğunuz çamaşırlar, özellikle açık havada kurutulanlar mutlaka ütülenmeli. Ancak ütüleme işlemi sırasında yüksek buhar kullanmamaya dikkat edin. Çünkü buhar çamaşırların nemlenmesine sebep olur. Bu durum da bakteri oluşumunu hızlandıracaktır.
  • Yüksek ısıyı doğru şekilde kullanarak ütülediğiniz kıyafetleri serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Naftalin gibi ürünleri kesinlikle kullanmamalısınız.

Bebek Çamaşırları Ne Zamana Kadar Ayrı Yıkanmalıdır?

Bebeklerin dünyaya geldiklerinde korunmasız ve bağışıklıklarının düşük olduğundan bahsetmiştik. Bebeğin temas ettiği her türlü eşyanın temizliğine dikkat etmenin önemli olması da bu nedendendir. Öyle ise bebeğiniz ilk doğduğunda çamaşırlarını diğer çamaşırlardan ayrı olarak yıkamanız doğru bir karar olacaktır.

Ancak bu ne zamana kadar devam etmeli diye düşünüyorsanız burada karar size ait. Bazı anneler 6. aya kadar ayrı olarak yıkarken bunu 1 yıla kadar uzatan annelerde var. Burada tavsiyemiz 6.aya kadar bebeğinizin çamaşırlarını kesinlikle ayrı yıkamanız yönünde olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin cildi ve bağışıklığı yetişkinlere göre hassas olduğundan bebek çamaşırları ve temas ettiği oyuncakların hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Doğru deterjan seçimi ve talimatlara uygun yıkamayla bebeğinizin kıyafetlerini gönül rahatlığıyla temizleyebilirsiniz.

Parfüm, boya ve paraben gibi kimyasalları kıyafetlerinden uzak tutarak bebeğinizin kokusunu doyasıya içinize çekebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Döneminde Meditasyon Yapmanın Faydaları!

Yağ Yakan Kahve Tarifi (Bulletproof)

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi!