bebeklere alkis nasil ogretilir

Bebeğime Alkışı Nasıl Öğretebilirim?

Bebekler dünyaya geldikten sonra onu hayata hazırlamak için gelişimlerini an ve an takip etmek, ebeveynlerin keyifle yaptığı şeylerin başında gelir. Bebeklerde alkış yapmak, konuşmak, yürümek, el sallamak, çatal-kaşık kullanmak ve daha birçok yeni becerinin nasıl geliştiğini izlemek için sabırsızlandığınızı biliyoruz.

Öyleyse işe biraz eğlence katalım ve bebeğinize alkışlamayı öğretmek için neler yapabileceğinize bakalım. Tabi bunun için öncelikle bebeklerin hangi gelişim döneminde hangi fiziksel becerilere sahip olduğunu bilmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bebeklerin Aylara Göre Gelişimi

Bebeklerin belli bir davranışı gerçekleştirebilmeleri için öncelikle fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak buna hazır olmaları gerekir. Bebeğinizin alkış yapmasını istiyorsanız önce onun o beceyi yerine getirebilecek hazır bulunuşluğu olup olmadığına bakmanız gerekir.

  • Ay: Refleks hareketler yapar. Doğumdan sonraki hareketleri bilinçli değil refleks olarak yaptığı hareketlerdir. Yavaş hareket eden nesneyi izlemesi ya da ani bir sese irkilme hareketleri en çok bu ayda görülür.
  • Ay: Ellerini keşfetmeye başlar. Ellerini kaldırarak onları izler. Garip ama bir o kadar sevimli bir şekilde onları oynatır. Henüz koordineli bir hareket için uygun değildir.
  • Ay: Vücudunu hareket ettirebilir. Yatarken yan dönebilir ve kafasını kontrol etmeye başlar. Bu dönemde refleks olarak yaptığı hareketler azalmaya başlar. Daha çok istemli hareketler yapar. Bir nesneye vurup ses çıkarabilir ve bu durum onun inanılmaz hoşuna gitmeye başlar.
  • Ay: Bu dönem yavaş yavaş bebeğinizin hareketlenmeye başladığı dönemdir. Uzakta duran eşyalara uzanmaya başlar. Küçük nesneleri tutabilir. Ortalıkta küçük objeler bırakmamakta fayda var.
  • Ay: Yardım almadan oturabilir. Biberonu tutabilir. Oyuncakları gürültülü bir şekilde birbirine vurarak oynamaya başlar.
  • Ay: Nesneleri elinde çevirmeye başlar.
  • Ay: Önce sürünmeye başlar, sonra emeklemeye gayret eder.
  • Ay: Yatarken oturma pozisyonuna geçebilir.
  • Ay: Sıralamaya başlar. Mobilyalara tutunarak tay tay durmaya çalışır.
  • Ay: Ellerini kontrol etmeye başlar, alkış ya da bay bay gibi hareketleri yapar.
  • Ay: Yardım almadan ayakta durmaya başlar. Eğilip kalkabilir, oyuncakları fırlatabilir.
  • Ay: Kendi başına yürüyebilir. Ancak yeni yürümeye başladığı için kontrol altında olmalıdır.

Gelişimde her dönemde bireysel farklılıklar vardır. Doğal olarak yukarıda belirtilen becerileri gösterme süresi de her bebekte farklıdır. Kimi bebekler daha erken yürür, kimi yaşından önce kelimeler söylemeye başlar. Onun bir birey olduğunu unutmadan zamanı geldiğinde öğrettiğiniz her şeyi yapabileceğine olan inancınız tam olmalıdır.

Ancak doğum öncesi nasıl bebeğinizin gelişimini doktor kontrolünde geçirdiyseniz doğum sonrası da doktor kontrollerinin önemini unutmamalısınız. Her kontrolde bebeğinizin fiziksel gelişimini kontrol eden doktor aynı zamanda onun zekâ gelişimini de göz önünde bulundurur. Eğer doktorunuz her şeyin yolunda olduğunu söylüyorsa ona güvenmeli ve bu doğrultuda sonraki adımınızı belirlemelisiniz.

Bebeklerin İlk Alkışı

Bebeğinizin size tepki verdiğini fark ettikten sonra ona birtakım hareketler öğretmeye çalışırsınız. Bu aynı zamanda onun el-kol-ayak koordinasyonu için gerekli olan bazı yöntemlerdir. Alkış da bunlardan biridir. Alkış sayesinde bebeğiniz iki elini koordineli bir şekilde kullanır.

Çıkan ses ise onun dikkatini çeker bu sebeple bu hareketi tekrar eder. Genel olarak bebekler 5 ya da 6. aydan itibaren ellerini kullanmaya başlar. Ancak bu aylarda bebeklerin elleri daha çok yumruk halinde olduğu için henüz kendi elleriyle ses çıkarabildiklerinin farkında değillerdir. Bu aylardan sonra bebeğime alkışı nasıl öğretebilirim diye düşünüyorsanız işte size birkaç ipucu…

  • Öncelikle kendiniz alkış yaparak onun ilgisini çekmelisiniz. Sesler bebekler için oldukça uyarıcıdır.
  • Sonrasında onun tek elini kendi elinize vurarak onun da bu sesi çıkarabileceğini göstermelisiniz. Bu hareket onu şaşırtır ve bir sonraki alkışlama hareketine hazırlar.
  • Alkış öğretme aşamasında siz de bu hareketi sık sık yaparsanız bebeğiniz bunu taklit etmeye çalışır ve öğrenmesini hızlandırır.
  • İki elini tutarak alkış hareketini siz başlatmalısınız. Böylece bu hareketi nasıl yapacağını keşfeder.
  • Sesinize ve kelimelerinize tepki vermeye başladığı için onu cesaretlendirmeli ve yol göstermelisiniz. “Haydi şimdi birlikte yapalım… Sıra sende…“ gibi cümlelerle onu alkış yapmaya teşvik edebilirsiniz.
  • Alkışı öğrenmesi için bu süreci bir oyuna çevirebilir ve bunu şarkı söyleyerek destekleyebilirsiniz. Böylece ritim duyguları gelişmeye başlayacaktır.

Bu aşamaları belirli aralıklarla, ancak acele etmeden tekrarlarsanız yavaş yavaş bebeğiniz alkış yapmayı öğrenir. Zamanla Haydi alkış yap bakalım!” dediğinizde bunu anlar ve öğrendiğini size göstermeye çalışır.

İlk başlarda acemi bir şekilde ellerini birbirine vurmaya çabalaması dışarıdan bakıldığında oldukça sevimli görünecek, her yaptığı tekrarda koordinasyonu gelişmeye başlayacak ve sonunda başarılı şekilde alkışlamayı öğrenecektir.

Buna benzer birçok hareketi bu şekilde oyuna çevirerek bebeğinize öğretebilirsiniz. Alkış öncesi ellerini keşfetmesi ve kontrol edebilmesi için ona bay bay yapmayı gösterebilirsiniz. Önemli olan bu hareketleri yaparken onun ilgisini çekebilmektir. Bu sebeple oyunlarınızı şarkılarla desteklemeli ve böylece akılda kalıcı olmasını sağlamalısınız.

Tel sarar şarkısı çoğumuzun çocukken öğrendiği ve söylerken el hareketleriyle eşlik ettiği bir şarkıdır. Bu hem görsel hem de işitsel hafızamıza yerleşmiştir. Yaşımız kaç olursa olsun hatırladığımız bir çocuk şarkısı ve oyunu olarak bilincimize yerleşmiştir. Bu gibi şarkılarla bebeğinizle hem oyun oynayabilir hem de fiziksel gelişimine yardımcı olursunuz.

Bebeğim Alkış Yapmıyor, Endişelenmeli miyim?

Gelişim süresince bebeğiniz bu hareketleri kabul görmüş aylar içinde yapamayabilir. Etrafınızdaki annelerle bir araya geldiğinizde başkasının bebeğinin alkış yapmayı 5. aydan itibaren yaptığını duyabilirsiniz. Sizin bebeğiniz belki 11 aylıktır ve hâlâ bu hareketleri yapamıyor olabilir.

Bu aşamada “Acaba ben iyi bir anne değil miyim?” ya da “Bebeğimde bir sorun mu var?” diye düşünmeniz hem sizi hem de bebeğinizi strese sokar. Eğer düzenli kontrollerinde doktorunuz bir sorun olmadığını söylüyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Her bebek farklıdır ve gelişimde bireysel farklılıklar doğaldır. Bu sebeple bebeğinize zaman tanımalı ve bu tarz hareketleri öğretmek için onu teşvik etmelisiniz.

Büyük bir merakla beklediğiniz yavrunuz dünyaya geldikten sonra heyecanınız bitmez. Bebeğinizin doğumuyla birlikte her geçen gün hayatınızda yeni heyecanlar oluşmaya başlar. Her gün yeni hareketleriyle sizi şaşırtan bebeğinizin ilk alkışı, ilk adımları, ilk kelimeleri unutulmaz anlarınız olacaktır. Bu sebeple bu anların keyfini doyasıya çıkarın ve endişeyi hayatınızdan uzaklaştırın.

EV İÇİ 20 OYUN ÖNERİSİ! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

EV İÇİ 20 OYUN ÖNERİSİ! https://www.bebek.com/ev-ici-20-oyun-onerisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Çocuğunuza Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmek için Öneriler