bebegim-krese-nasil-alisacak

Bebeğim Kreşe Nasıl Alışacak?

Eylül ayının gelmesiyle birlikte hepimizde başladı bir okula dönüş telaşı… 🙂 Bebeği ilk kez kreşe başlayacak annelerin telaşı ise bambaşka. Onların alışverişten farklı dertleri var, acaba kreşe alışacak mı? Beni çok arar mı? Ağlar mı? Bu soruların ardı arkası gelmez. Haydi gelin size bu konuda birkaç öneri verelim.

Kreş Nedir?

Kreş ile anaokulu birbiriyle en sık karıştırılan kavramlar arasındadır. Her ne kadar genellikle aynı şeymiş gibi görünse de işleyişinde farklı amaçlar esas alınmaktadır.  Bağlı olduğu resmi kurumlar, tabi utulan yasal düzenlemeler ve eğitim programları birbirinden farklıdır.  Kreş nedir ya da kreş yaşı nedir sorularını soracak olursak kısaca; 0-3 yaş çocukları kabul eden gündüz bakımevi diyebiliriz.

Kreş ile anaokulu arasındaki farkların neler olduğunu bilirsek kurumun ne olduğunu daha iyi anlarız. 

  • Anaokulları birer eğitim kurumu iken kreşler bir eğitim kurumu değil sosyal bir kuruluştur.
  • Kreşler 0-3 yaş arasındaki çocukları kabul ederken anaokulları 3-6 yaş arasını kabul eder.
  • Kreş miniklerin öz bakım becerilerinin sağlanması ve oyun odaklı bir eğitim anlayışına sahipken anaokulunda amaç ilkokula hazırlıktır.

krese-uyum-sureci

Miniğinizi Kreşe Hazırlamak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Güven duygusu bebeklerin gelişimini ve ileride şekillenecek olan karakterini etkileyen en önemli faktördür. Güven duygusunun temelleri ise bebeğin temel ihtiyaçlarının giderilmesi ile ilişkilidir. Bebeklerin acıktığında karnının doyurulması, altını ıslattığında kuru bezle değiştirilmesi, ağladığında kucağa alınması ve sevilmesi onun ileride kendine güvenen ve başkalarıyla olumlu iletişim kurabilen bir birey olmasını sağlar.

Miniklerin en güvende oldukları yer evleridir. O sınırlardan dışarı çıktıklarında ise anne ve babasının yanında olması gittiği yerlerde de yine aynı güveni hissetmesine yardımcı olur. Ancak bu zamana kadar içerisinde yaşadığı evinden ve sonsuz güven duyduğu anne ve babasından ayrılmak, tanımadığı bir ortamda kalmak bebekler için elbette çok zor. Fakat işleri kolaylaştırmak ise siz yetişkinlerin elinde.

  1. Duruma önce kendiniz alışın

Evinde, ebeveynlerinin yanında her ihtiyacı karşılanan minikler güvenli ortamlarından çıktıklarında panik yaşamaları ne kadar doğalsa her an yanınızda olan yavrunuzu kalabalık ve tanımadığınız insanların içerisinde bırakıp gitmeye korkmak da o kadar normal. Ancak çocuğunuzu kreşe kayıt ettirdiyseniz demek ki daha önce bu konuda uzun uzun düşünüp belli bir karar verdiniz. Öyleyse o kararınızın arkasında durun.

O kurumdaki tek çocuk sizin çocuğunuz değil, çocuğunu kreşe bırakıp giden tek aile de siz değilsiniz. Gerçekçi olun ve olayı dramatize etmeyin. İnanın sürece alıştıktan sonra evde olduğunda daha çok fazla eğlenecek ve her gün yeni bir şeyler öğrenecek. Bunu düşünün ve duruma alışın.

  1. Süreci olağanüstü bir olaymış gibi yansıtmayın

Korku ve endişelerinizi anlıyoruz fakat yapacağınız en büyük hata ona bunu hissettirmek olacaktır. Sizin korkunuz onun korkularını daha da çok büyütür. Düşünsenize onun gözünde herkesten güçlü olan annesi ve babası bile korkuyorsa… Bu sürecin sağlıksız geçmesi durumunda çocuğunuzun bütün eğitim hayatı olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple aşağıdaki konularda hassasiyetiniz önemli.

  • Arkadaşlarınızla telefonla ya da yüz yüze konuştuğunuzda çocuğunuzun yanında bu konuda sohbet etmeyin. İlle de konuşmanız gerekiyorsa sizi duymayacağı başka bir odaya geçin.
  • Çocuğunuzun yanında olağanüstü bir durummuş gibi abartılı bir coşku ve heyecanla “Artık kreşe başlayacak!” modundan uzaklaşın. Olayı çok odağa almadan bu durumdan mutlu olduğunuzu söyleyin.
  • “Kreşe gidince arkadaşlarınla oyna tamam mı?”, “Yemeklerini bitir olur mu?”, “Merdivenlerden dikkatli in, öğretmeninin elini sakın bırakma.” gibi soru ve telkinlerle ona sürekli bu konudan bahsetmeyin.

krese-alisma-sureci

  1. Oryantasyon programına mutlaka ama mutlaka katılın

Kreşler ilk hafta kısa süreli bir oryantasyon programı hazırlar. Yani en fazla 1 hafta süreyle çocuklar kreşe ebeveynleriyle birlikte gider ve yaklaşık 1-2 saat kalırlar. Genelde çoğu ebeveyn “Zaten 1 saat durulacakmış. Gitmesek de olur. Oryantasyon bitince başlar zaten.” Diye düşünerek bu kısa süreli programa katılmaz. Oysa bu kısacık süre onun ortama adapte olmasını sağlamak amaçlı planlanmıştır.

Bu sürede çocuk ailesinin orada olduğunu bilir ve kendini güvende hisseder. Bu güven duygusu da ailem yok diye ağlayıp ortalığı ayağa kaldırmak yerine etrafındaki materyaller, öğretmeni ve arkadaşlarıyla ilgilenmesine olanak tanır. Katılmadığı durumda pazartesi bakımevine gittiğinde bütün arkadaşlarının birbiriyle kaynaştığını, öğretmenle çekinmeden iletişim kurabildiğini görür. Zaten ailesi de yanında değildir. Bu yüzden kendini yalnız hissedip içine kapanabilir.

  1. İlk günler kreşe siz götürün

Servisle gidip gelecek olsa bile ilk günler çocuğunuzu mutlaka siz götürün. Zaten kendisine yabancı bir kurum içerisine girmenin gerginliğini yaşayan kreş çocuğu, sizin de okula kadar gitmiş olmanızdan mutlu olur. Yalnız hissetmez. Size duyduğu olumlu duyguları kuruma genelleyebilir.

  1. Ayrılık seremonisini kısa tutun

Kreşin ya da evinizin kapısı fark etmez. Ayrılırken kocaman, sevgi dolu bir şekilde sarılın ve sıcacık bir öpücük verin. Ancak bütün bunları çok seri bir şekilde yapın. Tam gidecekken son bir kez el sallamak için sakın seslenmeyin. Arkasına baktığı an aklı sizde kalacak ve gitmek istemeyecektir. Sonra size hüzünlü bakışlar atıp ağlamaya başlayınca muhtemelen siz de göz yaşlarınıza hâkim olamayacaksınız. Böylece durum iyice çıkmaza girecek ve ayrılık tahammül edilemez bir hâl alacaktır.

YouTube video
  1. O yokken çok da eğlenceli şeyler yapmadığınızla ilgili ince mesajlar verin

“Ben gidiyorum onlar evde bensiz eğlenecek.” Bu tam da yeni kreşe başlayan çocuk düşüncesidir. Böyle düşünmesine mahal vermeyin. O gidince onun pek de hoşlanmadığı şeyle yapacağınızdan bahsedin. “Sen kreşteyken ben de temizlik yapayım bari. Böylece sen dönünce akşam birlikte oyun oynamaya daha çok zamanımız olur.” gibi…

  1. Gerekiyorsa rehberlik servisinden yardım alın

Bu süreci en kolay nasıl atlatacağınız ile ilgili kurum rehber öğretmeninin siz velilere eğitim vermesini talep edebilirsiniz. Yahut çocuğunuz kreşte çok fazla ağlıyor, gitmek istemiyorsa durumu mutlaka rehber öğretmene bildirin. Size çocuğun durumuna göre nasıl davranacağınız ile ilgili fikir verip okulda da eş güdümlü olarak çocuğa destek olabilir.

Kreş çocuğu için çok önemli iki şey var. Biri dahil olacağı kurumun temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği, güvenli ve sevgi dolu bir ortam olması. Diğeri de o gittikten sonra evdeki hayatın parti tadında geçemeyeceğini bilmesidir. Bebeğim kreşe nasıl alışacak sorusunun cevabı da tamamen bu bakış açısının ortadan kalkmasıdır. Aşağıdaki yolları sabırla ve adım adım gittiğiniz takdirde süreç hem siz hem de bebeğiniz için daha kolay olacaktır.

15-18 Aylık Bebek Beslenmesi

Kardeşler Arası İletişim Nasıl Güçlendirilir?

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Sebepleri ve Tedavisi!