bebeklerde-zaturre-pnomani-tedavisi

Bebeklerde Zatürre (Pnömoni) ve Tedavisi

Dünyanın en güzel varlıkları olan bebekler, savunma gücünden yoksun olarak doğsalar da anne kucağına verildiği ilk andan itibaren, kendini güvende hissetmeye başlarlar. Yeme, içme, sevgi ve güven ihtiyaçları karşılandıkça sakinleşir ve kendilerini huzurlu hissederler. Siz ebeveynler yavrunuzun sağlıklı ve zinde olması için her şeyi mükemmel şekilde yapsanız dahi hastalıklar gelir.

Anne ve babaları bir panik haline sokan hastalıklardan biri de adını sık duyduğumuz zatürredir. Zamanında müdahale, uygun tedavi ve doğru bakım ile bebeklerde zatürre hastalığı kısa sürede geçecektir. Bunun için ise önce problemi yakından tanımak, hastalık sürecinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilmek önemlidir.

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Akciğerlerin bakteri ya da virüsler kaynaklı enfeksiyon kapması durumuna Pnömoni, diğer adıyla zatürre denir. İltihapla dolan akciğerler hem öksürüğe sebep olur hem de nefes almayı zorlaştırır. Genelde kış mevsiminde geçirilen soğuk algınlığı, üst solunum yolları enfeksiyonları veya grip benzeri hastalıklardan sonra oluşur.

Bebeklerde en yaygın görülen pnömoni virüsü; Solunum Sinsitiyal Virüsü (RSV) olarak bilinir. Bu virüs bebeğinizin nefes almasını güçleştirerek göğsünde ağrıya sebep olabilir.

Akciğer enfeksiyonuna sebep olan bir diğer durum ise bakteriyel pnömonidir. Bir anda ateş yükselmesiyle ortaya çıkan bu problem aynı zamanda hızlı nefes alıp verme ile bebeği zorlayabilir. Genelde çocuklarda tehlikesizdir, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülen belirtilere nazaran çok daha kolay geçecektir.

Bebeklerde Zatürre Belirtileri

Her problemde olduğu gibi pnömonide de erken teşhis önemlidir. Hastalığın en kısa sürede fark edilip, sorun ilerlemeden uzman bir hekime gitmek için bebeklerde yaygın görülen zatürre belirtileri ile ilgili bilgi edinmekte fayda var.

  • Yüksek ateş
  • Öksürük
  • Ciltte kızarıklıklar
  • Solgun ve hâlsiz görünme
  • Vücutta terleme ya da titreme hissi
  • Hızlı nefes alıp verme veya nefes almada zorluk çekme
  • Sürekli ağlama durumu
  • Yemek yemede zorlanma, iştahsızlık
  • Tırnaklarda veya dudaklarda renk değişikliği

Bebeklerde Zatürre Tedavisi

Çocuğunuzun hangi pnömoni türünü geçirdiğinin anlaşılabilmesi için bir uzman tarafından yapışkan sıvı (mukus) ya da kan testleri yapılması gerekebilir. Bununla beraber akciğerlerin dinlenmesi ve nefes alışverişlerinin kontrolü de gerekir.

Ayrıca akciğerlerin durumunu görebilmek açısından doktorunuz röntgen isteyebilir. Bu kontrollerden sonra bebeğinize bakteriyel pnömoni teşhisi konulursa, bunun için muhtemelen antibiyotik tedavisi verilir ve evde bakıma devam edilmesi istenir.

Siz ebeveynler zatürre tedavisi için evde yapabilecekleriniz ile doktorun verdiği tedaviyi destekleyebilirsiniz.

  • Çocuğunuza, sadece doktorunuzun yazdığı veya tavsiye ettiği ateş düşürücü ilaçları uygun zamanda ve uygun dozda vermelisiniz. Yetişkinler için önerilen ilaçları asla kullanmamalısınız. Aksi halde yan etki yaratabilir.
  • Bebeğinizin rahat ve huzurla dinlenebilmesi için, odasını steril edip, havalandırabilirsiniz. Böylelikle sağlıklı uyuyarak hastalığı daha rahat atlatabilir.
  • Beslenmeye dikkat edilmelidir. Nefes alışveriş esnasında zorluk ya da öksürük gibi semptomlar bebekleri susuz bırakabilir. Böyle bir durumda bol bol emzirmelisiniz. Eğer biberon ile besleniyorsa susuz kalmaması için biberonla su verebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı daha büyükse ve katı gıdaya geçtiyse yine bol su vermeye ve öğünlerde sulu gıdalar hazırlamaya özen gösterilmelidir.
  • Tedaviye destek olmak amacıyla alternatif ilaç, bitkisel besinler ya da tedavi şekilleri düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmadan herhangi bir tedavi uygulamamalısınız.

Evde devam edilen bakımdan 48 saat sonra bebeğinizin ateşinde yükselme, vücudunda huzursuzluk ya da nefes alışında zorlanma hissederseniz, çocuğunuzun doktoruyla iletişime geçmeli ve derhal bir sağlık kuruluşuna götürmelisiniz.

Doktorunuz yapacağı muayene ve tetkiklerle hastalığın şiddetine bakarak hastanede kalmasına karar verebilir. Kontrol amaçlı yeniden röntgen isteyebilir. Aynı zamanda nefes alışverişlerini inceleyerek, oksijen takviyesi verebilir. Buna ek olarak sıvı ve antibiyotik desteği de olasıdır.

Bebeklerde Zatürre Aşısı

Pnömoni aşısı çocuğunuzu zatürre hastalığından yüksek oranda korur. Fakat bu koruma derecesi için yüzde yüz denilemez. Yine de hastalığa yakalanabilir. Anacak aşı uygulaması yapılmış olanlar, aşı olmamış çocuklara nazaran hastalığı daha hafif geçirirler.

Türkiye’de iki çeşit aşı mevcuttur. Bunlar; Pnömokokal Polisakkarid (PPV) ve Pnömokokal Konjuge (PVC) aşılarıdır. PVC aşısı, bebeğinizin doğumundan sonra 6. hafta ile 9 yaşa kadar kullanılabilir.

Öncesinde bakterilere karşı aşı uygulanmamış bebeklerde 6. haftadan başlayarak, 4. ve 6. ay, sonrasında da 1 yaşında yenilenir. PPV aşısı ise 2 yaşından büyük çocuklarda uygulanır. Daha çok yüksek risk taşıyanlar için önerilir. Eğer bu riskin devam ettiği düşünülürse, aşı 5 yılda bir yaptırılabilir.

Bebeklerde Zatürre Aşısı Ateş Yapar mı?

bebeklerde-zaturre-asisi-ates-yapar-mi

Pnömokok aşısı 2 yaşından küçük bebeklere uygulandığında, aşağıdaki yan etkilere sebep olabilir:

  • Bebeğin vücut sıcaklığında artış.
  • Uykuya geçişte zorlanma.
  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık veya şişme.
  • Uyanıkken yaşanan huzursuzluk hâlleri.
  • Nadiren de olsa alerjik durumlar ya da ateşli nöbetler.

Bebeklerde Pnömoni Bulaşıcı mıdır?

Bebeklerde zatürre hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında rol oynayan virüs ve bakteriler, insanlar arasında yayılabilen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar kişiden kişiye bazı semptomlar göstererek bulaşır. Öksürmek ve hapşırmak önemli semptomların başında gelir.

Bu nedenle bebeğinizin kişisel materyallerinin diğer çocuklar tarafından kullanılması uygun değildir. Biberon, yeme kabı, emzik veya lastik oyuncak gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması tavsiye olunur.

Pnömoninin kolayca bulaşmasına neden olan bir diğer durum da kış aylarında ortaya çıkan enfeksiyonların, kapalı mekanlarda yayılma tehlikesinin ortaya çıkmasıdır. Bu tarz yerlerde çocuklar birbirlerine daha yakın temasta olabilecekleri için, virüs ve bakterilerin yayılmasını hızlandırır. Bu sebepten, soğuk havalarda bebeğimizi kapalı yerlere çok sık götürmemeli ve enfeksiyon belirtisi gösteren kişilerden uzak tutmalıyız.

Çocuğunuzun Pnömoni Olmaması için Alınabilecek Önlemler

Bebeklerde zatürre hastalığının görülmesi tehlikesini en aza indirmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Ebeveynlerde tütün kullanımı çocuklar için çok zararlıdır. Sigara dumanına maruz kalan bebeklerin hasta olma potansiyeli daha yüksektir. Pnömoni, grip, soğuk algınlığı ve astım gibi hastalıklara yakalanma riski daha fazladır. Bu nedenle onları sigara dumanından uzak tutmalısınız.
  • Çocuğunuzun aşılarını eksiksiz şekilde yaptırmalı ve takibini düzenli olarak tutmalısınız. Aşılar, zatürre hastalığının önlenmesinde büyük rol oynar.
  • Bebeğinizin hijyeni ve bakımına dikkat etmeli, ellerini yıkamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda evde yaşayan her birey için de aynı temizlik ve hijyen kuralları geçerlidir.
  • Beslenmesinin de en az temizliği kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Anne sütü en önemli besin kaynaklarının başında gelir. Çünkü bebeğinizi hastalıklara karşı koruyan bir kalkan gibidir. Ne kadar düzenli emzirirseniz çocuğunuzun da bağışıklık sistemi o kadar güçlü olur.
  • Hastalıkların en yaygın görüldüğü aylarda, özellikle kapalı mekânlardan bebeğinizi uzak tutun. Bu tarz kalabalık yerlerde, çocuğunuzun hastalık kapma ihtimali her zaman daha yüksektir.

Bebeğiniz büyürken karşılaşacağı hastalıklar sizi endişelendirebilir. Fakat atlattığı her hastalık, onun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Etrafta bulunan birçok virüse karşı bağışıklık kazandıkça, oluşabilecek rahatsızlıklar da en aza inecektir. Önemli olan ebeveynlerin, görülebilecek rahatsızlıklarda yaşanan belirtileri iyi anlamalarıdır.

Özellikle de bebeklerde zatürre belirtileri kısa sürede hissedildiğinde, tedavisi de kolay ve rahat atlatılacak, bir hastalıktır.

 

“Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır? : https://www.bebek.com/hamilelikte-zaturre/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğiniz İçin Antioksidan Deposu Çorba Tarifi!

Çocuklarda Ayrılık Anksiyetesi

Çocuğunuzun büyüyünce ne olacağını söylüyoruz!