2-3 yaş sendromu ve korkular

2 Yaş Sendromu ve Korkular

2-3 Yaş Sendromu

Çocukların yaşadığı korkular çoğu zaman mantıksız ve gerçek dışı görünse de, çocuklar için dünya gerçek ve hayal ürünü tehditlerle doludur.

Anne babadan ayrılmak, karanlıkta uyumak, odayı basan öcüler…

Biliyor musunuz? Bazı kaygılar, çocuğun dikkatli olmasını sağlayarak güvenliğine hizmet ettiği için sağlıklıdır. Hatta bebek içgüdüsel olarak düşmekten ve yüksek seslerden korkar.

Korkular, çoğu zaman çocuğun büyümesiyle kendiliğinden yok olur. Ancak bu korkular sürer ve çocuğu tamamen etkisi altına alırsa, üstesinden gelebilmek için çocuğunuz yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Bu noktada çocuğunuzu gözlemlemeniz ve onun hareketlerini, korkularını anlayabilmeniz çok önemlidir.

0-2 Yaş Anne Bebek İlişkisi hakkındaki bu yayını izleyerek yaşadığınız zorluklara çözümler bulabilirsiniz:

YouTube video

 

2-3 Yaş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

2 ve 3 yaşlarındaki çocuklar alışkanlıklarına son derece bağlı olur.

Alışılmışın dışında herhangi bir görüntü ya da ses paniğe kapılmasına neden olabilir. Aniden çalıştırılan elektrik süpürgesi bile korkmasına yol açabilir, çünkü çevresini tanıdığı halde henüz neler olup bittiğini tam olarak anlayamaz.

Bebeğinizi ve onun korkularını anlamak istiyorsanız size şu örneği verebiliriz:

Elektrik süpürgesinin evi temizleyip tozları içine çektiğini bilse de, kendisini de içine çekmeyeceğinden emin olamayabilir.

Bu yaştaki çocukların korkuları yaşanılan kötü bir tecrübeyle filiz verir. Örneğin, yaş gününde aniden patlayan balon yüzünden korkup ağlayan çocuk ondan sonra tüm balonlardan korkabilir.

2-3 Yaş Sendromundaki Çocuklara Nasıl Davranmalı?

Dedektiflik Yapabilirsiniz

Eğer çocuğunuz neden korktuğunu söyleyemiyorsa, ipuçlarını değerlendirin.

Örnek: İki yaşındaki çocuğunun giyinirken korktuğunu fark eden anne, belirli bir süre gözlemledikten sonra sorunun sadece düğmeli gömlek olduğunu keşfeder; çocuk henüz düğmelerini tek başına açamadığından, kendini gömleğin içine hapsedilmiş hissetmektedir.

Yaratıcı Olmalısınız

Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacak yolları deneme-yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Bu yaştaki çocuk için başvuracağınız yol ne kadar görsel olursa, alacağınız sonuç o kadar başarılı olur.

Örnek: Eğer çocuğunuz küvetin deliği tarafından yutulmaktan korkuyorsa, deliği bir bez parçasıyla tıkayabilirsiniz.

Çocuğunuzun Bakış Açısını Değiştirin!

Çığlığı basması için böceğin gölgesini bile görmesi yeterli geliyorsa, ona zararsız böcekler hakkında kitaplar, hikayeler okuyun, onunla birlikte böcek resimleri çizin. Eğer çocuğunuz böcekten korkma düşüncesine son verirse, gerçek böceklere karşı duyduğu korkuyu da yenebilir.

Yanlış Düşünceleri Kafasından Silin!

Saç kestirmenin büyütülecek bir şey olmadığını, zira saçların acımayacağını, kanamayacağını, kuaförün kulağınızı kırpmayacağını biliyorsunuz. Çocuğunuz da doğru bilgileri öğrendikçe daha az korkmaya başlayacaktır.

4–5 Yaş Evresindeki Çocuklar

Soyut konuları anlamaya başladıkça, okul öncesi çocuğun korkuları daha karmaşık bir hal alır. Gözlerinin gördükleri kadar zihninin oynadığı oyunlar da korkmasına neden olur. Çocuk, yatağın altındaki canavarlardan, anneyle baba giderse kendisine ne olacağından bu yaşta korkmaya başlar.

Dolayısıyla bu yaş dönemi kâbusların da en çok görüldüğü dönemdir. Henüz gerçekle hayal ürününü birbirinden ayırmakta güçlük çeken okul öncesi çocuk için gece gördüğü kâbuslar fena halde gerçektir.

4-5 Yaşındaki Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

Onun Sorularını Dikkatle Yanıtlayın

Bu yaşlardaki çocuğu en çok endişelendiren şey neler olabileceğini düşünmektir.

“Dikkat köpek var” yazısını gördüğünde korkarsa, onu sakinleştirmek için köpek davranışını izah edin. Ancak, kısaca “Köpek sana zarar vermez” demek yerine daha ayrıntılı bir anlatımı tercih edin: “Köpek tanımak için önce seni koklar. Köpek havlar, çünkü köpekler böyle konuşur” gibi bir iletişimi tercih etmelisiniz…

Kâbuslarına Nasıl Tepki Vereceğinizi Bilin

2 Yaş Sendromu ve Korkular

Kâbus gördüğünde çocuğunuzu sakinleştirin, ancak, örneğin gece sizinle uyumasına da izin vermeyin. En iyisi kısaca onu teselli ederek yatağına geri yatırmaktır, aksi halde korkusunu onaylamış olursunuz.

Olumlu Örnekler Gösterin

Eğer çocuğunuz atlıkarıncadan korkuyorsa, baskı yapmadan ağabeyini ya da korkmadan atlıkarıncanın keyfini çıkaran bir yaşıtını örnek gösterebilirsiniz. Kendisiyle özdeşim kurabileceği birini görmek, korkusuyla yüzleşmesini sağlayarak onu bir parça cesaretlendirebilir.

Duygularına Saygı Gösterin

Çocuğun korkularıyla dalga geçmek ya da onu, kendisini ürküten bir durumla yüzleşmeye zorlamak çoğu zaman ters teper. Fakat korkularına gereğinden fazla ilgi göstermek de doğru olmaz; gerçekten tehlikede olduğuna kendini ikna edebilir.

Örnek: Her şimşek çaktığında çocuğunuzun ödü kopuyorsa, ona kızmak ya da sıkı sıkı sarılmak gibi içinizde kabaran duygularınızı bastırın, bunun yerine onun boyuna inerek, yüzüyle aynı hizaya gelerek onunla konuşmayı deneyin.

duygularına saygılı olun

Unutmayın, onlar henüz çok ufak olsalar da yaşadıkları şeyler çok da ufak olmayabilir… Onları anlamaya, anlamlandırmaya ve sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmaya özen gösterin.

Post navigation

  • merhaba benım kızım 2.5 yaşında. herşeyden korkuyor. Elektrikli süpürge sesinden, zilden,ufak bir sesden dahi korkuyor. ağlıor. Gelişimi cok gecikti. hala konusamıyor,tuvaletini yapamıyor,hep aglıyor, ağlayarak birseyleri yaptırıyor.hayır dedıgımde aglamayabaslıyor. ben onun dedıgı seyı yaparsam ona zarar verecegını soyledıkce susmuyor. saatlerce aglıyor bu sefer tıkanıyor zor durumdayım ne yapmalıyım. iştahsızlıgı var gelişimi zayıf korkulaarı var lütfen yardım edin

  • BENİM OĞLUMDA İKİ AY SONRA 3 YAŞINDA OLACAK. CİŞİNİ SÖYLÜYOR. TUVELETE KESİNLİKLE GİTMİYOR. DUŞAKABİNİN İÇİNE ÇİŞİMİZİ YAPIYORUZ. KOMŞUNUN EVİNDE DE ÇİŞİ GELDİĞİNDE BANYOYA GÖTÜRDÜM AMA KORKTUM DEDİ. O YÜZDEN EVE GÖTÜRDÜM. ZATEN BÜYÜK TUVALETİNİ YAPMAK FACİA , AĞLAMA KRİZLERİ, KENDİNİ SIKMALAR, İKİ ÜÇ GÜN SAKLAMAYA ÇALIŞMALAR… ÖMÜRDEN ÖMÜR GİDİYOR. ÇOK ÜZÜLÜYORUM. ÇALIŞAN ANNEYİM. BU SIKINTIMIZDAN DOLAYI KREŞE BİLE VEREMİYORUM. BABASI YOK. NE YAPABİLİRİM. ZAMANLA GEÇER Mİ? EVDE ÇOK HUZURLUYUZ. MUTLUYUZ. ETKİNLİKLER YAPIP OYUNLAR OYNUYORUZ. BEN İŞE GİDERKEN SABAHLARI AĞLAMIYOR. İŞE GİTMEMİ SAKİNCE KARŞILIYOR. ÇOK AKILLI VE DUYGUSAL Bİ ÇOCUK.

Bir yanıt yazın

19 Aylık Bebek Gelişimi

Çocuklarda İçe Kapanıklık

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı: Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?