2 Yaş Sendromu Nedir Belirtileri Nelerdir

2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ebeveyn olmak mükemmel bir duygu olsa da biliriz kolay değildir.

“Ergenlik dönemi belki biraz zorlu geçer, ancak onun dışındaki her an muhteşem olacak.” diye düşünüyor, ergenlik dönemi gelinceye kadar yavrunuzu tıpkı kitaplarda anlatıldığı gibi, tam da istediğiniz mükemmellikte büyüteceğinizi sanıyorsanız, demek ki 2 yaş sendromu diye bilinen o evlere şenlik dönemden haberiniz yok.

“Yok ben duydum, haberim var.” diyorsanız o zaman bizden söylemesi; bazı şeyleri yaşamadan anlayamazsınız.

2 Yaş Sendromu Nedir?

Önceden bir dediğinizi iki etmeyen, bütün kurallara mutlu bir şekilde kabullenerek uyan ve halinden hiç şikayetçi olmayan bebeğiniz artık değişmeye mi başladı?

O zaman 2 yaş sendromu nedir sorusunu sormanın zamanı geldi demektir. Bebeğiniz şu anda 2 yaş sendromu içerisindeyse “2 yaş sendromu ne kadar sürer?” diye sormakta da oldukça haklısınız… Miniklerin bebeklikten çocukluğa geçtiği ve oldukça sancılı olan bu sendrom, 1,5 ile 3,5 yaş arasındaki dönemdir.

Yürümeyi, hatta koşmayı öğrenen, dilediği yere ulaşabilen bebekler artık özgür olmak ister ve bu uğurda adeta savaş verirler.

“Hadi ayakkabılarını giy de dışarı çıkalım”, “Hadi yemek zamanı” ya da “Uyku vakti geldi” dediğinizde onun kocaman bir “HAYIIIIIIR!” demesi; siz onu giydirmeye çalıştıkça soyunması ya da üzerini çıkarmaya çalıştıkça ısrarla üst üste giyinmeye çalışması bu savaşın en güçlü hücumlarıdır.

2 yaş sendromu gibi 3 yaş sendromu da hem bebeklerin hem de ebeveynlerin derinden hissettikleri bir dönemdir. 3 Yaş Sendromu konulu makalemize ulaşmak için tıklayın:

https://www.bebek.com/3-yas-sendromu/

2 Yaş Sendromu Belirtileri

Çocuk büyütmek sevgi, sabır, özveri ve şefkat ister. Bebeğinizi sonsuza kadar kontrol edemezsiniz. Elbette bir gün kendi kararlarını vermeye başlayacak ve özgür bir birey olacaktır.

İlk özgürlük denemelerinin yapıldığı 1,5-3 yaş döneminde bebeğinize “HAYIR” demek ya da davranışlarına ket vurmak yerine onlara özgürlüğü deneyimleyebilecekleri güvenli ortamlar hazırlamalısınız.

Bunun için ilk yapmanız gereken şey, çocuğunuzu iyi tanımak ve 2 yaş sendromu belirtileri hakkında bilgi edinmektir.

Bu dönemde en çok karşılaşılan 2 yaş sendromu belirtileri şunlardır:

  • Anne ve babasının yardımını reddederek her işini kendisi yapmak ister.
  • Her ne kadar yardımı reddetse de birçok şeyi tek başına yapamayacağının farkındadır. Bu gerçeklik ise onu hırçınlaştırır.
  • Özellikle istekleri ertelendiğinde ya da engellendiğinde çok çabuk sinirlenir.
  • Her söylenene ilk cevabı “Hayır” olacaktır.
  • Vurma, ısırma, itme, eşya fırlatma gibi davranışları sergileyebilir.
  • İnatçılardır, isteklerini yaptırmak için ağlamak, kendisini yerlere atmak, sinir krizleri geçirmekte sakınca görmezler…

Dolayısıyla bu dönemde ağlama krizleri yaşayabilir, sakin olan çocuğunuzun bir anda vurmaya kırmaya başladığını görebilirsiniz.

Sevgili ebeveynler; siz bebek yetiştirirken başta anne, baba, kayınvalide ve kayınpederiniz olmak üzere konuya hâkim ya da alanında uzman olup olmadığı çok da önemli olmayan birçok kişi size çocuk yetiştirmeyle ilgili fikir verecektir.

Üstelik bazıları haklı olsalar da inanın bazıları daha önce hiç çocuklarla uzun süre zaman bile geçirmemiş olacaktır. Bazı şeyleri yaşamadan anlamak zordur. 2 yaş çocuk sahibi olmak da tam anlamıyla böyle bir durumdur.

İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekiyor? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeğiniz 2 Yaş Sendromundaysa Bunları Yaşayabilirsiniz:

  • Evden 2 yaş çocuk ile zamanında çıkmak ve gideceğiniz yere yetişmek mümkün değildir.
  • İşe gitmek, arkadaşlarınızla buluşmak, alışveriş yapmak her ne için evden çıkacaksanız çıkın, 2 yaş çocuk ile zamanında çıkmak mümkün değildir.
Tam kapıdan çıkacakken yanına oyuncak almak ister, alacağı oyuncağa karar veremez ya da resim yapmaya karar verir ve odasına koşar, bazen ayakkabı giymek istemez veya dışarıda kar varsa şort giymek, çok sıcaksa mont giymek ister.

Böyle zamanlarda derin bir nefes alın, geç de olsa evden çıkmayı başaracaksınız size güveniyoruz.

Onu giydirmek için harcadığınız efor ile tüm evin temizliğini yapabilirsiniz.
Bu dönemin en belirgin özelliği bebeğinizin özgürleşme çabasıdır.

Özgürleşme isteği o kadar önemlidir ki, sadece davranışları konusunda değil kıyafetleri konusunda da tam bağımsızlık isterler. Kıyafetlerin bile esaretinde olmak istemeyen minikleri en çok mutlu eden şeylerden biri de çıplak olmaktır.

Bu nedenle onu giydirebilmek pek kolay değildir. Siz bir çorabını giydirip ötekisine geçmeden onun ilkini çıkarmış olması, pijamalarını giydirmek amacıyla kıyafetlerini çıkarmanız ve başaramayınca uyumasını beklemeniz, montunu giymek istemediğinden yol boyunca çığlıklar atması ya da dış kapıyı açık gördüğü gibi çıplak ayaklarla sokağa koşmaya çalışması onlar için normal davranışlardır.

İstediği yapılmadığında, hatta yapıldığında bile kıyameti koparır.

2 Yaş Sendromu ve Ağlama Krizleri

Ağlamak, bebeklerin doğdukları andan itibaren kullandıkları en güçlü iletişim aracıdır.

2 yaş sendromu döneminde ise ağlamak, araç olmaktan çıkıp amaç haline gelir. Yani minikler ağlamaya bahane ararlar ve yanlışlıkla yerden kaldırdığınız bir oyuncak, dokunduğunuz bir eşya, odadan dışarı çıkmanız, televizyonun kanalını değiştirmeniz hatta telefonunuzun çalması bile onun çığlıklar atması için bir sebep olabilir.

  • 2 yaş bebekler İnatçılıkta sınır tanımazlar!

2 yas sendrom

O kadar inatçı olurlar ki, sırf inatlarından en sevdikleri şeylerden bile vazgeçebilirler. Artık iradeyi ele almak lazım deyip “Oyuncaklarını toplamazsan onları çöpe atacağım!” gibi çıkışlarda bulunduğunuzda inanın zararlı çıkarsınız.

Çünkü 2 yaşında bebekler, atmakla tehdit ettiğiniz şeyden inadı uğruna vazgeçecek ve bu onun çok da umrunda olmayacaktır. Üstelik atmakla kendi paranızı ziyan etmiş olacaksınız. “Giyinmezsen dışarı çıkmayacağız!” cümlesini kurmanızla birlikte giyinmeyecek ve dışarı çıkamayan siz olacaksınız. Size tavsiyemiz, alıkoymakla tehdit etmek yerine anlaşma yoluna gidin.

  • Sofra adabını ne kadar küçük yaştan itibaren öğretmeye çalışırsanız çalışın o istediği zaman, istediği şekilde ve istediği yerde yemeğini yer.

2 yaş bebekBebeği 2 yaş sendromunda olan ebeveynler, “Hayatta etrafta gezdirerek yedirmem!” “Küçük yaşta çatal kaşık kullanmayı öğrenmeli!” gibi çabalara girmez. Çünkü onlar bilirler ki, kontrol kendilerinde değil, minik afacandadır.

Hele ki mevzu annelerin en hassas olduğu konu olan yemekse, o zaman tüm tabular yıkılacaktır. Bebek yesin de nerde, nasıl, ne zaman yerse yesin diyen anneler ipleri iyice bebeklere kaptırabilirler.

  • Benim bebeğim asla … yapmaz!” dememek gerekir.

Bu sendromu yaşayan ya da daha önce yaşamış olan bir ebeveyn asla benim çocuğum asla … yapmaz şeklinde çok net cümleler kurmaz. Çünkü bilir ki bebekler kontrolü ellerine almak uğruna her şeyi yapabilirler.
“Hayır” demek asla çözüm değildir.

Tecrübeli anne ve babalar 2 yaş sendromu yaşayan bir bebeğe hayır demenin sorunu çözmeyeceğini çok iyi bilir, onun yerine seçenekler üretirler.

Uyumak istemeyen bebeğe hayır, uyku vaktin geçti demek yerine “Uyumadan önce kitap mı okumak istersin, ninni mi dinlemek?” gibi seçenekler sunarlar. Böylece çocuk kendi fikri sorulduğu ve karar kendisine ait olduğu için uyumamaya değil de uyku öncesi ne yapacağına odaklanır. Böylece tercihi yerine getirildikten sonra kolayca sürece uyum sağlayarak yatağına gider.

Ebeveynlerin özgür çocuk yetiştireyim derken şımarık çocuklar ya da akıllı saygılı olsun şımarık olmasın derken çocuğu kısıtlayıp özgüvensiz çocuklar yetiştirmemesi için bebeklerini bilinçli yetiştirmeleri gerekir.

2 yaş sendromunu öğrenmek, bu dönemden neler yapılacağını bilmek ve bu dönemin belirtilerinin farkına vararak ne yapacağına karar vermek çok ama çok önemlidir.

“2-3 yaş sendromlarıyla nasıl baş edilir?” sorusunun cevabının peşine düşen ebeveynler özgüveni yüksek, kendi kararlarını verebilen, potansiyelini ortaya çıkaran ve gerektiğinde kurallara uymayı bilen çocuklar yetiştirebilirler.

Çevrenizde çocuğu 2-3 yaşlarına gelmiş ve benzer problemler yaşamaya başlamış ebeveynler varsa makalemizi onlarla da paylaşmayı unutmayın olur mu?

Sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dileriz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

İndigo – Kristal Çocuk Nedir?

2 Yaş Sendromu ve Korkular

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı