3 Yaş Sendromu Nedir?

3 Yaş Sendromu Nedir? Atlatmanın 6 Yolu!

3 Yaş Sendromu

Biri 2 yaş sendromu mu dedi? Siz bir de 3. yaşı görün! Pek çok uzman, çocukların 18 ila 24 ay arasında bağımsızlık belirtileri göstermeye başladığını söylemektedir. 3 yaşına geldiklerinde ise çıta gitgide yükselmekte, “Ben bir bireyim” demeye başlamaktadırlar. Fikirlerinin olduğunu ve bunların kabul görmesi gerektiğini dile getirmektedirler. Onlar için küçük ergen (threenager) desek abartmış olmayız. Bu durumda anne baba olarak çıldırma noktasına gelebilirsiniz. Ancak sabırlı olun, 3 yaş sendromu sonsuza dek sürmez!

Çocuklarımız 3 Yaşındayken

Zorlu 2 yıl geride kaldı. Şimdi sıra adeta minik bir ergene dönüşen, 3. yaşa giren çocuğumuzun kaprisleriyle uğraşmakta. Bu çağda çocuklarda dil ve bilişsel becerilerde büyük başkalaşımlar oluyor. Neredeyse bir gecede, çocuğunuz kelime dağarcığına yeni sözcükler ve ifadeler ekler. Üç yaşında olan çocuklar, beş ila altı sözcüklü cümlelerle konuşabilirler. Onu dinleyecek kimselere hikâyeler anlatırlar. Aklınıza ‘3 yaş sendromu ne zaman başlar?’ diye bir soru geldiyse, işte bu fazlalaşan kelime dağarcığıyla başladığını söyleyebiliriz. Yüksek seviyedeki dil gelişimi, 3 yaşın 2’den daha zor olmasının nedenidir. 3 yaşındaki çocuğunuz önceki yaşına göre daha büyük, daha akıllı ve daha kararlıdır.

3 Yaş Sendromu Nedir?

3 Yaş Sendromunun Karakteristik Özellikleri

  • Giyinme ve soyunma kabiliyetine sahip oldukları için dilediklerini giymek isterler.
  • Vereceğiniz ‘Hayır’ cevabı öfke patlamalarına neden olabilmektedir.
  • Daha bağımsız olmak isterler ve inatlaşırlar.
  • Kendilerini beden, zihin ve duygu bütünlüğü içinde görmektedirler.
  • Genellikle hayali ve gerçekliği ayırt edememektedirler.
  • Uyuma istekleri azalır, öğlen uykusuna yatmak istemeyebilirler.

Bu özellikler, çocuklarda 3 yaş sendromunun belirtileri arasında sayılabilir. Anne baba olarak sabırlı olmalı, büyüyen kızlarımızın ve oğullarımızın bu dalgalanmalarla dolu çağının çok uzun sürmeyeceğini unutmamalıyız.

3 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar, Ne Kadar Sürer, Ne Zaman Biter?

Zorlu ikinci yaştan sonra, daha da bağımsızlaşmaya çalışan yavrunuz sizi oldukça zorlamaya başladı. Ah bu sendromlar, sizi çileden çıkarıyor değil mi? Tamam başladı ama, 3 yaş sendromu ne kadar sürer ve daha önemlisi 3 yaş sendromu ne zaman biter? Maalesef bıçakla kesilmiş gibi tarihler veremeyiz. İnsanoğlu doğar, büyür ve ölür. Nasıl yaşanılan evrelerde belirli bir tarih yoksa, 3 yaş sendromunda da kesin olarak verilebilecek bir tarih yoktur. Ancak endişe etmeye gerek yok, bir yıl boyunca süreceğini sanmayız. Onlar, kaprisleriyle sizi çileden çıkarsa bile sizin sevimli minicik yavrularınız. Zorlu dönemi sabırla atlatmayı deneyin.

Çocuğunuzdaki 3 Yaş Sendromu Belirtileri

  • Üç yaşındakilerin zaman duyguları yoktur. Odaklanmalarında bir sıkıntı yoktur; ancak sadece odaklanmak istedikleri şeylere dikkat ederler. Zorlayarak bir şey yaptırmanız mümkün değildir.
  • Büyük, güçlü duyguları vardır ve onları ifade etmeye çalışırlar. Konuşmalarına bakarak onların eskisinden daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. 
  • Fakat onlar, tanıdıklarına karşı bağımsızlık arzusu ve güven duyma arasında sıkıştıkları için bunaltmaktalar.
  • 3 yaşındaki çocuğunuz sizi çıldırtacak kadar çok soru sorar. Neden? Neden? Neden? Aslında şımarıklıktan sorulan sorular değildir. Sadece bazı şeyleri anlamaya çalıştıkları için çok soru sorarlar. Çok dikkatli olmalı ve yanlış bilgiler vermemelisiniz. Kısa ve öz yanıtlar onu tatmin edecektir.3 Yaş Sendromu Nedir?
  • Çocuğunuz üç yaşına girdiğinde, çoğu zaman kendinin evrenin merkezinde olduğunu düşünebilir. İki ile üç yaşlarındaki küçük çocuklar arasında farklar vardır. En büyük fark ise, üç yaşındaki bir çocuğun sahip olduğu gücü fark etmeye başlaması ve kendilerini iki yaşındakine göre daha iyi ifade edebilmeleridir.
  • 3 yaşına giren çocuğunuz, şimdi bağımsızlığını kanıtlamada daha istekli olmaya başlıyor.

3 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır ve Bu Süreçte Ebeveynler Nasıl Davranmalıdır?

3 yaş sendromunun etkisi altındaki çocuklarınızı, duygusal açıdan sağlıklı birer birey olarak yetiştirmenin anahtarı, çocuğunuzun ihtiyaçlarını kriz anında iyi tanımlayabilmenizdir. Neden siz çamaşır asarken veya arkadaşınızla konuşurken sizi çekiştirir? Ya da neden cep telefonunuzu elinizden almaya çalışır ve yaptığınız işten sizi alıkoyar? Onun yaptıklarını sakince karşılamayı deneyin ve yaptığınız işe ara vererek neden kendini yerlere atarak ağladığını anlamaya çalışın.

  • Kendini yerlere atan ve çıldırmış gibi bağıran 3 yaş sendromu geçiren bir çocuğunuz varsa yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmaktır. Tabii bu dile kolay geliyor, uygulamak zor olacaktır. Fakat çocuklar genellikle anne ve babalarının davranışlarını yansıtırlar. Kriz anında sakin olursanız, ileride yavrunuza bir sorun yaşadığında duygularını kontrol altına alabileceğini öğretmiş olursunuz.
  • 3 yaşındaki çocuklar, bağımsızlıklarını savunmak için değişik yollara başvurabilirler. Aksilikle sonuçlanmaması için sevmediğiniz davranışlar olsa dahi kendi başlarına bir şeyler yapmalarına izin verin.
  • Giyinme konusunda 3 yaşındakilerin zevkleri biraz tuhaf olabilir. O bir moda ikonu değil, bırakın dilediği gibi giyinsin. Zaten çocuklarda 3 yaş sendromu uzun sürmeyecek.
  • Çocuğunuz artık 2 değil, 3 yaşında. Büyüyor ve olgunlaşıyor; ama yeteri kadar değil. Hala öğlen uykusuna ihtiyaç duyabilir. Acıktığı zaman da huysuzluklar artabilir. Dinlenmiş ve karnının tok olmasına dikkat edin.
  • Sabır da bir yere kadar diyorsanız ve avazınız çıktığı kadar bağırıyorsanız, çocuğunuza sandığınızdan daha fazla zarar verebilirsiniz. Bağırdığınızda belki onu hemen durdurabilirsiniz ama psikolojik açıdan onu yaralayabilirsiniz. Bağırmak veya bedensel cezalar vermek yerine olumlu bir tavır sergilemelisiniz.3 Yaş Sendromu Nedir?
  • Saçınızı başınızı yolmaya az mı kaldı? 3 yaşındaki bir çocukla baş etmek zor olabilir, ama yine de yaptığı bazı davranışlarla çok sevimliler. Yaptıkları komiklikleri görmeye çalışın. Sonuçta 3 yaş sendromu sonsuza dek sürmeyecek.

3 Yaş Sendromunu Hafif Bir Şekilde Atlatmanın Yolları

Yaratıcı Bir Şekilde Başka Aktivitelere Yönlendirin:

Kendini yerden yere vuran, çıldırmış gibi bağıran çocuğunuzu sakin ve sevgi dolu bir ses tonuyla, sessizce yapılabilecek boyama, kâğıt kesme, yapıştırma gibi etkinliklere yönlendirebilirsiniz. Bir oyuncak için tepiniyorsa biraz bisikletle dolaşması için teşvik edebilirsiniz. Sevdiği kitapları okuyarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz

Çocuğunuzu Kucaklayın:

Üç yaşındaki afacanlar, kucaklaşmayı çok sever. Siz işinizi yaparken birden bire sarılabilirler ya da kucağınıza gelmek isteyebilirler. Hele ki dışarıya çıktıysanız hemen yorulup kucağınızda taşımanızı isteyebilirler. Onu reddetmeyin. Çünkü dışarıdan gelebilecek tehlikelerden korkmaktadır ve sizin kucağınızda kendini güvende hissedecektir. Kucağınıza almadan önce bir anlaşma yapabilirsiniz. Uzun süre onu taşırsanız belinizin ağrıyacağını ve dinlenmeniz gerektiğinde kendisinin yürümesi gerektiğini belirtin. Gün içerisinde ona onu sevdiğinizi söyleyerek sarılmayı ihmal etmeyin.

Çocuğunuzu Övmeyi Abartmayın:

Yaptığı olumlu davranışlar sonrası onu doğru bir aferinle ödüllendirebilirsiniz. Ancak fazla da abartmayın, çünkü aşırı övgü çocukların başarısı üzerinde ters bir etki yaratabilir. Onu fazlaca övdüğünüzde çıta yükselecektir ve başarısızlıktan korkmalarına neden olacaktır.

Davranış Tabloları Asın:

Kartondan yapacağınız basit bir çizelge ve çıkartmalarla 3 yaş sendromu yaşayan çocuğunuzun davranışlarını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Kendi yatağında tek başına yattığı, çamaşırları kuru kalktığı ve buna benzer davranışları olumlu hale dönüştürmek istediğinizde, çocuğunuzun tabloda işaretleme yapmasına izin verin.

Tutarlı Olun:

Anne ve babanın davranışları kendileriyle ve birbiriyle çelişmemelidir. Bir gün olumsuz davranışlara hayır derken birkaç gün sonra çocuğunuzu başınızdan savmak için evet dememelisiniz. Ev içi basit ve herkes için geçerli kurallar koyun. Ayrıca çocuğunuz bir kreşe gidiyorsa kreşteki ve evdeki kurallar mümkün olduğunca benzer olmalıdır.

Bir Süre Düşünmesine İzin Verin:

Ağlama krizine girdiği anlarda, ömrünün her yılı için ona bir dakika verin ve onunla birlikte sakince bekleyin. Çok kızgın olabilir ve size meydan okuyabilir. Bekleme süresince onunla iletişim kurmaktan kaçının.

3 yaş sendromu ile sizi çıldırtmayı başarsa da o sizin biricik evladınız. Bu sendrom da yaşamın gerektirdiği tüm süreçler gibi elbet son bulacak. Onu, sağlıklı bir birey olarak yetiştirebilmeniz için sabrınızı ve en önemlisi sevginizi eksik etmeyin.

“Otoritenizi kabul etmeyen çocuğunuza nasıl davranmalısınız?” izlemek için tıklayın.

Çocuğunuz 3 yaşında ve hala siz olmadan uyuyamıyor mu? Tıklayarak hemen izleyebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın