asilama

Aşılama

Hemen hemen her çift evlendikten sonra çocuk sahibi olmayı ister. Kimisi normal yollarla kolayca hamile kalırken kimi hastalığından veya bilinmeyen sebeplerden dolayı hamile kalmakta güçlük çekebilir. Siz de normal yollarla hamile kalamıyor musunuz?

Teknoloji ve tıp alanlarının geliştiği bu dönemde olduğunuz için çok şanslısınız. Çünkü günümüzde gebe kalmayı kolaylaştıran ve oldukça başarılı olan çeşitli tedavi ve yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi de aşılama yöntemidir.

Aşılama Nedir?


Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin merak ettiği konulardan biri de aşılama nedir sorusudur? Uzun süre düzenli ilişkiye girdiği halde hamile kalamayan çiftler için uygulanan basit ve ağrısız üreme yöntemidir.  Erkeğin sperm hücreleri alınarak, yumurtlama döneminde kadının üreme sistemine (rahim) cinsel birliktelik olmadan enjekte edilmesi esasına dayanan bir işlemdir.

Yöntem ilk olarak 1900’lü yılların başında hayvanlarda kullanıldı. Yapılan başarılı çalışmaların ardından 1940’lı yıllarda  insanların kısırlık tedavisi için de kullanılmaya başlandı. Olumlu sonuçlar vererek birçok çiftin anne baba olmasını  sağladığı için artık günümüzde çok yaygınlaşan bir tedavi haline gelmiştir.

Aşılama Nasıl Yapılır?

Bu işleme başlamadan önce eşlerin sorunlarının tespit edilmesi için anne adayının jinekoloji, baba adayının ise üroloji uzmanına giderek bütün tetkikleri yaptırmış olması gerekir.

Tedavi doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde başlatılır. Eğer erkek veya kadında herhangi bir sağlık sorunu mevcut ise aşılama işlemi sonuç vermeyebilir. Böyle bir durumda aşılama nasıl yapılır iyi bilmeli, anne ve baba adayının yorulmaması, psikolojik açıdan olumsuz yönde etkilenmemesi için derhal mevcut problemler için gerekli tedavilere başlanmalıdır.

Sürece yumurtaları olgunlaştıracak ve doğurganlığını arttıracak ilaçların kullanıldığı hormon tedavileri ile başlanır. Ne zaman yumurtlama olacağını veya hamile kalma olasılığının hangi dönemde yüksek olacağını doktorunuz bu süreçte belirler. İlaçlar bittikten sonra vajinal muayene yapılır. Eğer yumurtalıklar döllenmeye hazırsa anne adayı da artık aşılama işlemi için hazır demektir.

Aşılama öncesi baba adayının en az 3 gün cinsel birlikteliği olmamış veya boşalmamış olması gerekir. Aşılamanın gerçekleştirileceği zaman mastürbasyon yöntemiyle erkekten sperm alınır.
Sadece hamile kalmayı sağlayacak olan sağlıklı  ve hızlı spermler laboratuvar ortamında “sperm yıkama” diye adlandırılan  işlemden geçirilir. Bu yöntem hamile kalmanızı zorlaştıracak spermlerden kurtulmanızı sağlar.

Kadın muayene pozisyonuna geçer. Alınan sağlıklı spermler tüpün içerisine konularak ekipmanlar aracılığı ile rahmin içine yerleştirilir. Spermler yumurtaya yakın bir yere enjekte edilir. İşlem sonrası pozisyon hiç değiştirilmeden  15 – 20 dakika boyunca dinlenilmesi gerekir.  Aşılama sonrası normal hayata devam edilebilir.

asilama-nasil-yapilir

Hangi Durumlarda Aşılama Yapılır?

  • Erkeğin sperm sayısı veya hareketliliği az olduğunda
  • Sebebi belli olmayan kısırlık
  • Kadın yumurtlayamıyorsa veya düzensiz yumurtluyorsa
  • Rahim ağzı salgısına ait problemler
  • Cinsel işlev bozuklukları olan kişiler bu tedaviden faydalanabilirler. Aşılama tekniği hamile kalma olasılığınızı %15-20 ye kadar arttıracaktır. Kadının yaşı ve yumurtalık rezervi de gebe kalma olasılığını etkileyen faktörlerdendir. 35 yaşından sonra yumurta rezervi ve yumurtlama kapasitesi azalacağından  başarı oranı hızlı bir şekilde düşmeye başlar. Çocuk olmama süresi, kilo, sigara veya alkol kullanımı, tüpte ve rahimde oluşan problemler, 40 yaşı geçmiş olmak kadınların tedaviye cevap vermesini olumsuz etkileyen diğer faktörler arasındadır. Erkeklerde ise; yaş, sperm kalitesi, döllenme için yeterli sperm üretilmemesi, spermlerin yumurtaya ulaşabilecek kadar hareketli olmaması gibi problemlerden bir ya da birden fazlasına sahip olunması durumunda tedavi başarısız olabilir.Çünkü bu problemler döllenmenin gerçekleşmesini engelleyecek özelliktedir.

Sağlık sorunlarınızı ortadan kaldırıp kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz tedavinin olumlu sonuçlanmasına yardımcı olur. Hem sağlığınıza kavuşmanızı sağlarken hem de bebek sahibi olma fırsatınızı arttırır.

Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

  • Aşılama yapıldıktan sonra hemen hareket halinde olmayın.
  • Doktorunuzun belirlediği süreye kadar cinsel ilişkide bulunmayın.
  • Normal hayata devam ederken ağır kaldırmaktan ve kendinizi yoracak şeylerden kaçının.
  • Tedavinin yapıldığı gün banyo yapmayın.
  • Aşılamadan sonra kanama gelmez. Farklı akıntılara karşı duyarlı olun ve kendinizi takip edin. Devam eden kanama veya akıntılarda doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
  • Düzenli uyuyun ve sağlıklı besinler tüketin.
  • Stresten uzak durun.
  • Enfeksiyon kapılacak ortamlardan uzak durun.
  • Doktora danışılmadan farklı ilaç kullanmayın.
  • Regl ağrısına benzer ağrılarla karşılaşılabilir Bu ağrılar karşısında panik yapmayın ve doktorunuzu bilgilendirin.
  • Aşılamadan 2 hafta sonra hamilelik testi yaptırın. Eğer tedavi başarılı olduysa sonucunuz pozitif çıkacaktır. Aşılama ile hamile kalanlar sonraki süreçlerde normal yolla hamile kalanlar gibi ilerler.
  • Mide bulantısı, baş dönmesi gibi klasik belirtiler kendini göstermeye başlayabilir. Bazı kadınlar bu gebelik belirtilerini ilk zamanlarda hissederken bazı anne adayları ise ciddi belirtileri bile fark edemeyebilir. Emin olabilmek için aşılamadan iki hafta sonra gebelik testi yaptırmak, kafanızdaki soru işaretlerini gidermenize yardımcı olacaktır. Eğer sonuç negatif çıktıysa adet olmanız gereken zamanda yine adet göreceğiniz anlamına gelir. Ancak bu süreçte yoğun tempo ve stres içerisinde kalmış olduğunuzdan adet gecikmesi yaşanabilir. Bu durumda hamile olduğunuzu düşünme ihtimaline karşı  uzun süre adet görmediyseniz doktorunuza başvurmanız gerekir. İlk yaptırdığınız aşılama olumlu sonuç vermiyorsa hemen ümitsizliğe kapılmayın.Bu tedaviyi için belirli bir sınırlama yoktur. Fakat 3 – 4 denemeden sonra hala sonuçlar olumsuz sise tüp bebek gibi daha ileri yöntemleri denemek faydalı olacaktır.
  • Aşılama

    Aşılama ve Tüp Bebek Arasındaki Farklar Nelerdir?

   Aşılama

  • Erkek üreme sistemi ve spermlerle alakalı sorunlarda uygulanır.
  • Sperm enjekte yoluyla döllenmesi için rahime konulur.
  • Tedavi edilebilecek kısırlık durumlarında yapılır.
  •  3-4 defaya kadar yapılabilir.
  • Maddi açıdan uygundur.
  • Tedavide ameliyat gibi zorlu bir süreç yoktur. Herhangi klinikte narkoz vermeden, 15 dakikada bile tedavi uygulanabilir.

    Tüp Bebek

  • Kadın üreme sistemindeki sorunlarla alakalı kısırlıkta uygulanır.
  • Sperm ve yumurtanın rahim içinde değil laboratuvar ortamında döllenmesi gerçekleşir.
  • Tedavi edilemeyen kısırlık durumlarında uygulanır.
  •  2-3 kez yapılabilir fakat zamanla tedaviye sonuç verme oranı düşer.
  • Maddi açıdan diğer tedavilere göre oldukça maliyetlidir.
  • Tedavi süresi uzundur ve sabır gerektirir.

Gelişen teknoloji ile geliştirilen tedavi yöntemleri bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin umut kaynağı olmuştur. Bu nedenle bebek sahibi olamama problemi ile karşılaşıldığında umutsuzluğa kapılmamalı, bunun yerine başta aşılama olmak üzere alternatif tedavi yöntemleri araştırılmalıdır. Araştırmalar sonucu doktorunuzla birlikte en doğru olan yönteme karar verip vakit kaybetmeden hemen tedaviye başlamakta fayda var.

“Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey!” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey! : https://www.bebek.com/tup-bebek-tedavisi-hakkinda-merak-edilen-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Dış Gebelikte Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?

Taşıyıcı Annelik İle İlgili Tüm Detaylar!

Gebe Olduğunu Bilmeden İlaç Kullanımı