Anne Sütü Sağma Teknikleri

Anne Sütünü Sağma Teknikleri

Anne Sütünü Sağma Teknikleri

Doğumdan yaklaşık dört gün sonra memeler,ilk günlerde gelen “ilk süt” yerine gerçek süt yapmaya başlar. Bir sabah uyandığınızda memelerinizi şişmiş, sertleşmiş bulabilir ve rahatsızlık duyabilirsiniz. Buna süt şişmesi adı verilir ve 48 saat içinde geçer.

Bu durum bebeğiniz için sorun yaratabilir. Hem şişliği gidermek hemde memelerinizi rahatlatmak için aşağıdaki önlemleri almanızda yarar var.

Bebeğinizi emzirmeden önce sıcak, temiz bir havluyu göğsünüze bastırarak memelerinizi yumuşatın. Duşa girip memelerinize sıcak su tutmak da işe yarıyor!
Elinizle memelere masaj yaparak fazla sütün çıkmasını sağlayın. Bu süt bebeğin memeyi bulmasına da yardımcı olur.
Bebeği emzirirken serbest kalan elinizle emzirdiğiniz memeyi alttan destekleyerek biraz yukarı kaldırın. Böylece içeri dönmüş olan meme başı dışarı doğru çıkacak ve bebeğiniz dudakları ile kolayca tutacaktır.

Anne Sütünü Elle Sağma Tekniği

Elle sütünüzü sağmayı öğrenmeniz size sağladığı bazı yararlar var. Sağdığınız sütü derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Siz yokken bir başkası bebeğinize sütünüzü verebilir. Sütünüzü elle boşaltmak kolay ve ağrısızdır.

İşlemden önce kullanacağınız gereçleri sterilize edin ve ellerinizi iyice yıkayın. Sütün gelmesini kolaylaştırmak için sıcak duş alın ya da göğsünüze sıcak bir havlu bastırın.

Yüksekçe bir yerde rahat oturun. Bu iş için gerekenler: mikrop öldürme gereçleri (sterilizasyon), geniş bir kap, biberon şişesi ve memesi ve plastik huni, o kadar.Önce memenizi bir elinizle alttan destekleyip, diğer elinizle yukardan aşağıya sıvazlayarak masaj yapın.

Masaj için elinizin tümünü kullanın; sadece parmak uçlarınızla yapmayın.Alttan üstten tüm memeye masaj uygulayın.

Sütün kanallardan akmasını kolaylaştırmak için memeyi her tarafından en az on kez sıvazlamalısınız.

Tırnaklarınızla aerolaya doğru kesik kesik bastırın. Meme dokusunu ezmemeye özen gösterin. Daha sonra parmaklarınızla aerolanın gerisindeki bölgeye aşağı doğru hafif basınç uygulayın. Avuçlarınızla alt ve yanlardan memeye bastırırken parmaklarınızla uca yakın yerden sıkın.

Meme başından sütün fışkırdığını göreceksiniz. Bunu birkaç dakika sürdürün. Diğer memeye de aynı masajı uygulayın ve bu memeden de biraz süt sağın. Yeniden ilk memeye döndüğünüzde aynı işlemleri tekrarlayın.

Süt salınması uyarılmış olduğundan işiniz daha kolaylaşacaktır. Memelerinizi hiç süt çıkmayıncaya kadar sıra ile sağın. Elle sağma tekniği meme çatlaklarının oluşumunu engeller.

Emzirme döneminde beslenme önerileri makalemizi aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Emzirme döneminde beslenme önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Bir huni yardımı ile sütü sağdığınız kaptan biberona boşaltın. İlk haftalarda 60 ml kadar süt elde edebilirsiniz.

Anne sütünün saklanmasında 3 kuralı; anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir.

Sütün Pompa ile Boşaltılması

Bu işlem elle yapilan yöntemden daha kolay ve çabuktur ancak bazı kadınlarda agrıya neden olabilir. Şırınga tipi pompalar balonlu tipe göre daha iyidir. Çok fazla süt boşaltacaksanız elektrikli olanları tercih edin.

Her zaman olduğu gibi önce gereçleri sterilize edip ellerinizi de iyice yıkayın. Sıcak su ve masaj uygulayarak memelerinizi yumuşatın.

Pompanın hunisini aerolaya yapıştırın. Huni, memenin ucuna vantuz gibi yapışarak süt kanalları üzerinde bebeğin çenesi ile yaptığı etkiyi yapmalıdır. Huniyi memeye iyice yapışık tutarken dış silindiri yavaş yavaş çekin.

Süt saklama poşeti ve süt sağma pompası size bu dönemde destek olabilir. Süt saklama poşeti ve süt sağma pompasına kolay ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/baby-me-anne-sutu-saklama-poseti-25-adet-p-bae-bsb25/

https://www.e-bebek.com/sut-pompasi-c3789/

Anne Sütü Nasıl Artırılır?

Anne sütünü artırmak için öneriler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler,

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Geri bildirim: Stoktaki Anne Sütünü Nasıl Değerlendirebilirsiniz ? - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Doğum Lekeleri ve Yenidoğan Deri Hastalıkları

Doğum Sonrası Cinsellikten Korkmayın!

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?