Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?

Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?

Bebeğim Beni Duyuyor mu?

Yenidoğan bebeklerdeki işitme kaybının olumsuz sonuç doğurmaması için erken teşhis edilmesi gerekiyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan, “Anne babalar, bebeklerin seslere karşı tepkilerini dikkatli şekilde gözlemeli” diyor.

Bebekte işitme kaybı olup olmadığı çoğu zaman fark edilmiyor. Yüksek sesleri duyan bir bebeğin daha düşük sesleri duymadığı anne-babanın dikkatinden kaçabiliyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan, bebekteki işitme kaybının nasıl anlaşıldığını şöyle anlatıyor:

“3 aylık bir bebek, konuşma şiddetindeki seslere, özellikle annesinin sesine tepki gösterir, gürültüde uyanır. 6 aylık bebek sesin geldiği yöne bakar. 9 aylık bir bebek ismi söylendiğinde döner. 1 yaşında artık, konuşmaları dinler, basit komutları anlar, konuştuğu en az bir-iki kelimesi vardır. Tabii bu noktada dikkatli gözlem çok önemlidir. Bizim için ailelerden gelen tepki birinci kriter olmasa da ipucu sayılabilir. Bu ipuçlarından yola çıkarak işitme kaybını çok net yöntemlerle anlayabiliyoruz. Zaten artık hastanelerde bebek doğar doğmaz işitme testi yapılabiliyor.”

Bebekte işitme kaybı erken dönemde fark edilmezse, belirli bir yaştan sonra çocuğun normal şekilde konuşamadığını vurgulayan Ceyhan, “Çocuk duyduğu sesleri taklit ederek konuşmaya başlar.Sesleri duymuyorsa konuşma çağına gelince konuşamaz. Yetişkinler, sonradan işitme kaybı ortaya çıktığında, bazı sesleri duymasa da geçmiş bilgilerine dayanarak sesleri tamamlar. Ama çocuk bunu yapamaz, onun kelimeleri tam olarak duyması lazım. Ayrıca çocukta belli derecede işitme kaybı olduğunda, konuşmada ses hataları ortaya çıkabilir. O nedenle işitme kaybının erken dönemde yakalanıp tedavisinin yapılması gerekiyor. Eğer böyle bir sorundan şüphe ediliyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. İşitme cihazı takılması gereken çocuklar olabilir; bunun tespiti gerekebilir” diyor.

Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?

Bebeklerde İşitme Azlığı Neye Neden Olur?

İşitme azlığı şikayeti ile gelen bebeklerde, öncelikle nedenin tespit edildiğini belirten Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan, nedenleri şöyle anlatıyor:

İşitme azlığı orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olabilir. O dönemde çocuk eskiden tepki verdiği seslere dönüp bakmayabilir, televizyonun sesini çok açar. Enfeksiyon tedavi edilirse problem de ortadan kalkar. Orta kulak iltihabı çok ileri derecede işitme kaybı yapmıyorsa da eğer sık tekrarlıyorsa problemdir. Tek kulağın duymadığı vakalarla da karşılaşıyoruz. Bu durumda çocuk sesin nereden geldiğini ayırt edemez.

Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?

Özellikle kalabalık ortamlar bu çocuklar için sıkıntı yaratır. İşitme kaybı doğuştan ya da sonradan geçirilen bir hastalıkla ilgili de olabilir. Birden ya da yavaş gelişen işitme kayıpları vardır.
Yavaş yavaş geliştiği durumlarda baştan anlaşılmaz. Çocukta eğer böyle bir sorun varsa özellikle gürültülü ortamlarda dikkati dağılmaya başlar.

Okula giden çocuklar öğretmenini takip edemez, arkadaşlarının ne söylediğini anlayamaz. Bu nedenle aileler çocuklarında okul başarısının düşmesi, arkadaşları ile uyumsuzluk gibi durumlarda işitme kaybı olabileceğini de akıllarına getirmeli. Böyle durumlarda çocuklarda davranış problemi de olabildiğinden psikiyatr desteği de gerekebiliyor.”

”Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?” ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?: https://www.bebek.com/bebegin-doydugu-nasil-anlasilir/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emzirme Döneminde Size Destek Olacak 5 Ürün!

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy-Kilo Cetveli

Anne Sütünü Sağma Teknikleri