6 Hafta - 3 Ay Bebek Uyku Düzeni

6 Hafta – 3 Ay Bebek Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları 3-4 defa olmak üzere toplam 5-6 saat
Gece Uykusu 2-3 defa uyanarak toplam 9-10 saat
Uyanıklık Süresi 1-1,5 saat
Toplam Uyku 14-16 saat

6. haftadan itibaren bebeğiniz biyolojik olarak gelişmeye, etrafında olup bitenlerle ilgilenmeye ve sizinle göz kontağı kurmaya başlar. Bu haftadan itibaren artık yavaş yavaş bebeğinizin uykularını düzene sokmak için size vereceği sinyalleri takip ederek harekete geçebilirsiniz.

Bu haftalardan itibaren bebeğinizin gece uykuları düzene girmeye başlar. Geceleri 4-6 saat kesintisiz aralıklar uyuyarak 2-3 defa besleneceği bir döngü oluşur. Ancak gündüz uykuları hala düzene girmemiştir. Bazı uykularını kısa bazılarını uzun uyuyabilir. Bir gün çok güzel uyurken diğer gün çok kısa gündüz uykuları yapabilir. Bunlar çok normaldir.

Yine de bu dönem bebeğinizin uykularını düzene sokmaya başlamak ve doğru uyku adımlarını ona öğretmek için uygun bir zamandır. Buna yardım edecek bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Bebeğinizin Daha İyi Uyuması İçin İpuçları

  • Düzen Oluşturmak

Artık bebeğinize uygun bir günlük düzen oluşturabilirsiniz. Bu saatli bir programdan ziyade beslenme-oyun-uyku adımlarının hep aynı sırayla birbirini takip ettiği sıralı bir düzen olmalıdır.

Henüz gün içindeki uyku saatleri oturmadığından bazı günler bu döngüler daha kısa süreli bazı günlerse daha uzun süreli olabilir. Önemli olan bir sonraki adımın ne olacağını bebeğinize öğretmenizdir.

Böylece sıra o adıma geldiğinde kendini çok daha kolay hazırlayacak ve direnmeden uyum sağlayacaktır. Unutmayın bebekler sürprizleri sevmezler.

  • Günlük Tutmak

Her bebeğin kendine özgü bir ritmi vardır. Bu ritmi görmenizi sağlayacak en güzel şey ise günlük tutmaktır. Gün içerisinde beslenmeye, oyuna ve uykuya ne kadar zaman ayırdığını not ederseniz ilerleyen günlerde düzen oluşturmanız o kadar kolay olacaktır.

  • Uyku Sinyallerini Yakalamak

Bu haftalardan itibaren artık bebeğiniz uykusu geldiğinde uyku sinyalleri vermeye başlar. 1-1,5 saat uyanıklık süresinden sonra onu dikkatlice gözlemlediğinizde siz de bu sinyalleri mutlaka göreceksiniz.

Her bebekte farklı olmakla birlikte başlıca uyku sinyalleri; huysuzluk, huzursuzluk, ağlama, esneme, gözleri ovuşturma ve durgunluktur. Bunlardan herhangi birini gördüğünüzde vakit kaybetmeden uyku için hazırlıklara başlamalısınız.

  • Rutin Oluşturmak

Bebeklerde saat kavramı yoktur. O nedenle çok yorulsalar bile uyumaları gerektiğini bilmezler. Onlara uyku saati geldiğini gösterecek olan sizlersiniz. Bunu en iyi anlatacak olansa uyku öncesi rahatlatıcı rutinlerdir.

Bebeğinize ve size en uygun olan rutinleri seçerek hem gündüz hem de gece her uykusundan 5-10 dk. önce odaya geçip bu rutinleri uygulayabilirsiniz. Böylece ona “uyku saati geldi” mesajını verecek ve kendini uykuya hazırlaması için fırsat vermiş olacaksınız.

0-12 Aylık Bebeklerde Uyku Problemleri konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

  • Akşam Yatma Saatini Düzenlemek

6-8.haftadan önce düzensiz bir uyku programı olan bebeğinizin bu haftalardan itibaren akşam uykusuna geçtiği saati yavaş yavaş düzenleyebilirsiniz.

Eğer çok geç yatmaya alışıksa her 3 günde bir yatma saatini yarım saat öne çekerek akşam uykusuna geçtiği saati 20:00 civarlarına alabilirsiniz. Böylece bebeğinizin aşırı yorulmasına izin vermeden gece daha iyi uyuması için yardım etmiş olursunuz.

  • Karanlıkta Uyutmak

Yenidoğan döneminde sıkça karşılaşılan gece-gündüz karmaşası 2.aydan itibaren son bulmaya başlar. Gündüz uykularının kalitesini ve süresini artırmak için artık bebeğinizi hem gündüz hem de gece tamamen karanlık ortamda uyutmaya başlayabilirsiniz.

Karanlık hem uyku hormonunun salgılanmasını sağlayacak hem de bebeğinizin etrafındaki nesnelere bakarak ilgisinin dağılmasını engelleyecektir.

  • Yatağına Alıştırmak

Hem gündüz hem de gece uykuları için bebeğinizi kendi yatağında yatırmaya başlayabilirsiniz. Bu hem güvenli bir ortam oluşturacak hem de bebeğinize ilerleyen günlerde düzen kurmasını sağlayacak ayrı bir yatak hissi verecektir. Bu nedenle başka yerde uyuyakalsa bile bebeğinizi yatağına yatırarak alışmasını sağlayabilirsiniz.

Yatağında dikkatini dağıtacak ve güvenliğini tehdit edecek nesne ve oyuncak bulunmadığından emin olmalısınız.

  • Uykulu Ama Uyanık Yatağa Yatırmak

Bebekler ilk uykuya daldıkları koşulları ararlar ve eğer bulamazlarsa ağlayarak uyanırlar. Bebeğinizi uyku saati geldiğinde rahatlatıcı rutinlerle sakinleştirip henüz gözleri kapanmadan yatağına yatırırsanız doğru uyku alışkanlıkları kazanması için fırsat vermiş olursunuz.

Bunu belki hemen başaramasa da sizin desteğinizle tekrar ede ede yatağında kendi başına uykuya dalmaya alışacaktır. Böylece ilk uykuya daldığı koşullar uykusu boyunca da değişmeyeceğinden kendini güvende hissederek uykularını uzatmaya başlayacaktır.

  • Kundak Kullanmak

Bebekler ilk 3-4 ay kendilerini hala anne karnında zanneder. Bu nedenle dış dünyada anne karnına ne kadar yakın bir ortam oluşturursanız uykuya dalmasını da o ölçüde kolaylaştırmış olursunuz.

Kundak hem bebeğinize anne karnındaki sıkışıklık ve sıcaklık hissini vereceğinden rahatlatır hem de uyurken yaptığı ve bazen de uyanmasına neden olan kontrolsüz el-kol hareketlerinin önüne geçmiş olur.

Bu kontrolsüz el-kol hareketleri 3-4. ay civarı son bulacağından bu döneme kadar uyku zamanı kundak kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta kundağı bebeğinizin tüm vücuduna değil, sadece kollarını saracak şekilde yarım kundak olarak yapmanızdır.

  • Emzik Denemek

Bebeklerin doğuştan gelen ve rahatlamalarını sağlayan bir emme refleksleri vardır. Bunu çoğu zaman anne karnındayken de yaparlar. Bu nedenle anne memesini almaya iyice alıştıktan sonra, ilk ayın sonlarına doğru rahatlaması için bebeğinize emzik deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz ihtiyaç duyduğu emme refleksini sizinle değil emzikle karşılar. Ancak emziği sadece uyku zamanları vermeli ve sevmiyorsa kesinlikle zorlamamalısınız.

Beyaz Gürültü Seslerinden Faydalanmak

Anne karnı bebekler için baya gürültülü bir ortamdır. Dışardaki tüm sesleri uğultu şeklinde duyarlar. Dışarısı tamamen sessiz olsa bile annenin organlarının sesi, damarlarda dolaşan kanın akışı hepsi bebeklerin her an sesli bir ortamda olmalarına neden olur.

Bu yüzden doğduktan sonra sessiz bir ortam sağlamak onları rahatlatmak yerine tam tersine endişelendirir. Güvende hissetmelerini sağlamak için anne karnında duyduklarına benzer seslere ihtiyaç duyarlar. Bu konuda en büyük yardımcı beyaz gürültü sesleridir.

Uyku zamanı açacağınız beyaz gürültü sesleri hem bebeğinize anne karnındaymış hissi vererek rahatlatacak hem de dış sesleri bastırarak uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

Websitesi      : www.bebekuykudanismani.com

Instagram     : https://www.instagram.com/bebekuykudanismani_/

Facebook      : https://www.facebook.com/bebekuykudanismani/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yenidoğan Bebeğinizin ve Ailenizin Fotoğraflarını Evinizde Çekin!

Promalt ve Vitamom’s Barları’nı Keşfedin!

Bebekler için Organik Ürünlerin Önemi