4-yas-cocuklarin-bilissel-gelisim-seviyeleri

4 Yaş Çocukların Bilişsel Gelişim Seviyeleri

4 yaşındaki çocuklar, ilkokul döneminin aksine sınırlı ve basit düzeyde akıl yürütürler. Sezgisel olarak düşünen 4 yaş çocuğu, bir olay veya durum hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmasa da sonuca ilişkin tahminde bulunabilir.

Bu yaştaki çocuğun zihni yaşanılan olayların farklı şekillerde gerçekleşebileceğine yönelik akıl yürütme konusunda yeterince olgunlaşmamıştır. Ayrıca  çocukların ilkokul döneminde edinecekleri tümevarım ve tümdengelim yetkinlikleri 4 yaş çocuklarında henüz gelişmediğinden bu yaşlarda çocuklar iki durum veya olay arasında ilişki kurarken genelleme yapamazlar.

Benzer şekilde bu dönem çocukları, eş zamanlı olarak gerçekleşen ve birbiriyle ilişkisi olmayan olayları değerlendirirken neden sonuç ilişkisi kurarak mantık hatası da yapabilirler. Örneğin, bu yaş çocuklar genellikle izledikleri bir çizgi filmi sadece o anda izledikleri televizyon ekranında olduğunu zannederler.

4 Yaş Dönemi Çocuklarda Dikkat Problemi

Dikkat konusunda 4 yaş dönemi çocukları birden fazla nesneye odaklanmada sorun yaşayabilir. Genellikle dikkatlerini sadece bir noktaya toplayıp, diğer noktaları göz ardı ederler. Bu nedenle günlük hayatlarında karşılaştıkları olayların, kişilerin ve nesnelerin tek bir özelliğine odaklanırlar. Örnek verecek olursak;

  • Oyuncağın en dikkat çekici yerine odaklanılması. Bunun sonucu olarak bu dönemde çocuklar genellikle nesnelerin tek bir özelliğine odaklanır.
  • Verilen nesneleri hem rengine hem de biçimine göre gruplandırmada zorluk yaşarlar. En uzun, en kısa, en dar ve en geniş kavramlarını anlayabilirler, fakat aradaki uzunlukları anlayamazlar.
  • Beş farklı uzunlukta nesne verildiğinde bu nesneleri uzundan-kısaya ya da kısadan-uzuna sıralayamazlar.

4-yas-donemi-cocuklarda-dikkat-problemi

4 Yaş Dönemindeki Çocukların Bilişsel Gelişimi

Peki, 4 yaş dönemindeki çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için neler yapılabilir?

  • Bu dönemdeki çocuklardan karmaşık akıl yürütmeler beklenmesi, çocukların gelişimsel özellikleri ile uyuşmamaktadır. Dikkatin sınırlı olduğu düşünüldüğünde, seçeceğiniz eğitim ve oyun materyallerinin ayrıntılardan uzak olması daha yararlı olacaktır.
  • Bu dönemdeki çocuklar için geniş ve çeşitli bir deneyim alanı oluşturulması zihinsel gelişimlerini olumlu yönde destekleyecektir.
  • Deneyim, kişinin durumlarla, olaylarla ve nesnelerle birebir ilişkiye geçmesidir. Özellikle erken dönemde çocukların çeşitli ve zengin deneyimler yaşaması zihinsel gelişimleri açısından önemlidir.
  • Çocuklar karşılaştıkları her yeni durum ve materyalle farklı deneyimler kazanarak yeni zihinsel bağlantılar kurar ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
  • 4 yaş dönemi çocuklarla strateji geliştirmeye yönelik kutu oyunları, oynanması çocuğu gelişimini destekleyecektir.

Bu bilgiler ışığında uzman eğitmenlerimiz ve çocuk gelişim uzmanlarımız 4 yaş ve üstü tüm çocukların bilişsel gelişimini destekleyecek hem de öğrenme sürecine katkı sağlayacak Dudi’nin Maceraları: Hayvanlar kutu oyununu tasarladılar.

Özel olarak akıllı yapboz kartları şeklinde tasarlanan hayvan kartları eğlenceli bir oyun etkinliği sağlamaktadır. Ayrıca kutunun içinde yer alan rehber kılavuz içinde, kutu içinden çıkan kartlarla oynanabilecek, 14 farklı etkinliği kazanımları ile birlikte göstermektedir. Böylece tüm ebeveynler çocuklarının gelişimlerine evde günlük 20-30 dk vakit ayırarak destek olabilecekler.

Ayrıca yine etkinlik rehberinde yer alan etkinlik sonu değerlendirme çizelgelerini yönergeler doğrultusunda doldurup fotoğraflarını pedagog@pedudi.com adresine göndermeleri durumunda, uzman pedagoglarımız çocukların gelişim seviyeleri hakkında yorumlarını ücretsiz olarak kendileri ile paylaşacaktır.

Pedudi  Bilişim Teknolojileri A.Ş.

Post navigation

Bir yanıt yazın

36-48 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

Çocuklarda Altına Kaçırma

Çocuklara Su Tasarrufunu Öğretmek | 22 Mart Dünya Su Günü