1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

Ay ay bebek gelişimi yazı dizisine 1 aylık bebek gelişimi makalesi ile başlıyoruz. 1 aydan 24 aya kadar tüm bebek gelişimlerini okuyarak veya videolarımızı izleyerek öğrenebilirsiniz.

YouTube video

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek İçin İlk Kontroller

Doktorunuz doğum sonrası ilk muayeneden sonra ilk 24 saat içinde bir genel muayene daha yapacaktır. Bu muayenede neler inceleniyor? Gelin birlikte göz atalım.

  • Bebeğin ağırlığı (doğumdan sonra %10 oranında azalmıştır, meraklanmayın)
  • Kafa çevresi ve boy
  • Gözde kırmızı röfle (ışık hüzmesinin gözün arka duvarına çarpıp geri gelmesi)
  • Kalp sesleri ve soluk alıp vermesi
  • Böbrek, karaciğer, dalak gibi iç organların palpasyonla (dışardan elle) muayenesi
  • Yeni doğan refleksleri
  • Kalçalar (çıkık olup olmadığını kontrol etmek için)
  • Eller, ayaklar, kollar, bacaklar, cinsel organlar
  • Göbek kordonunun geri kalan kısmı

1. Ayında Bebeğiniz Neler Yapıyor Olabilir?

1. ayın sonunda yeni doğan bebeğiniz:

  • Düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir
  • Yüze odaklanabilir
  • Çıngırağa bir şekilde yanıt verir (ağlayarak veya sakinleşerek)
  • Yüzünün 15 cm üzerinde yay şeklinde hareket ettirilen nesneyi orta hattın ötesine kadar takip edebilir
  • Ağlama dışında sesler çıkarabilir
  • Sizin gülüşünüze gülüşle yanıt verebilir
  • Kendiliğinden gülmeye başlayabilir

Yeni doğan bebeğiniz bunlardan birini ya da daha fazlasını yapamıyorsa doktorunuza bu konuyu açmanızda fayda vardır. Genelde sonradan normale dönüş gözleniyor.

1 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

Prematüre bebeklerin bu olgunluğa normal doğanlardan daha geç ulaştığını aklınızdan çıkarmayın.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Beslenmesi – Yeni Doğan Bebek Ne Yemeli?

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir.

Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Bebeğinizi tüm hastalıklardan korur, duygusal bağınızı güçlendirir.

İlk 6 ay sadece anne sütü!

Anne sütü ve emzirme ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz aşağıdaki 0-6 ay bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan): https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Bebeğinizi Başarılı Bir Şekilde Emzirmeniz İçin İpuçları

  • Odadaki kalabalığı azaltın. Siz ve bebeğiniz bu erken dönemlerde emzirme seanslarına konsantre olmalısınız ve mümkün olduğunca az konuk ağırlamalısınız.
  • Bez değişikliği yapın. Bebeğiniz biraz sakinleştiğinde bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiştir. Temiz bir bez, beslenme saatini daha rahat bir hale getirir ve hemen sonra bez değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak geceleri gerekmediği sürece bez değiştirmeyin; bu tip bir müdahale bebeğin uykusuna dönmesini güçleştirir.
  • Rahat bir pozisyon bulun. Kas ağrıları ve yaygın vücut ağrıları büyümekte olan bebeği taşıyan yeni anne babalar için bir meslek hastalığı sayılabilir. Bebeği garip bir pozisyonda beslemek problemi daha da artırır. Bebeği memeyle ya da biberonla beslemeye başlamadan önce sırtınıza ve bebeğin altında kalan kolunuzun altına yeterli destek sağlayarak konforunuzu sağlamaya çalışın.
  • Bebeği rahatlatın. Bebeği çok sıkı sarmalamışsanız beslenme sırasında gevşetin.
  • Çığlık atan bebeği sakinleştirin. Bu şekilde bebek emme olayına konsantre olamaz. Yumuşak bir şarkı söylemeyi ya da biraz sallamayı deneyin. Sesiniz kötüyse bile aldırmayın!
  • Bebeğinizle temas kurun. Bebeğinize ellerinizle, gözlerinizle ve sesinizle sarılın ve okşayın. Öğünlerin sadece bebeğinizin günlük besin ihtiyaçlarının değil aynı zamanda anne sevgisi ihtiyacını karşıladığını da unutmayın.
  • Geğirme molası verin. Meme değiştirirken ya da biberon yarılandığında bebeğinize düzenli geğirme molaları verin. Bebeğiniz emmeyi vaktinden önce kesiyorsa yine geğirme molası verin. Neden mi? Gayet basit. Bebeğinizin minik karnını dolduran yemek değil gaz olabilir.

Zamanla bebeğinizin emişinde değişiklikler olabilir. Önceleri 3-4 saatte bir beslenen bebek zamanla daha sık ya da daha seyrek emmek isteyebilir. Bu sizi endişelendirmesin.

Sütünüzün azaldığını ya da bittiğini düşünmeyin. Bir kuyunun tam tersine süt rezervi düzenli kullanılmakla kurumaz. Hatta bebeğiniz emdikçe göğsünüz süt üretir.

Anne sütünü artırmak ve anne sütünün önemi makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Anne sütünü artırmaya yardımcı alkolsüz malt içeceği Promalt‘ı denemenizi tavsiye ederiz.

Bebeğinizi memenize daha sık yönelten olay büyüme veya iştah artışıdır.

İştah artışı en çok üçüncü haftada, altıncı haftada ve üçüncü ayda görülür.

Bazen önceleri geceleri uyuyan bebek, büyümesi hızlandığı için uyanıp emmek ister. Bu durumda, bebeğin aktif iştahı annedeki süt yapımını sürekli arttırarak ihtiyacını karşılayacaktır. Böyle durumlarda sadece rahatlayın ve bebeğinizin ihtiyacına karşılık vermeye çalışın.

Bebeğin iştahını karşılamak için mama vermeye başlamayın, çünkü birden emzirmeyi kesmeniz süt miktarını azaltır ve bebek de daha kolay emeceği biberona yönelir. Eğer işe geri dönmeniz gerekiyorsa, bu bebeğinizi 8-10 saat emziremeyeceksiniz demektir. Bu süt üretiminizi azaltır. Bunu önlemenin yolu bebek yanınızda olmadığı zamanlarda en az 3 saatte bir sütünüzü sağmanızdır.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ya da süt sağma makinesi olarak da bilinen ürünleri inceleyebilirsiniz.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Bakımı

1 Aylık Bebeğe Banyo Yaptırmak

Bebek tamamen kirlenmediği sürece günlük banyo yaptırmak gerekmez. Bez değişimi sırasında ve beslenmelerden sonra yerel temizlik yapmak zaten onun için yeterli.

Bebeğiniz banyodan hoşlanıyorsa her gün yıkayabilirsiniz. Banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada iki-üç kere banyo yaptırılabilirsiniz.

Günlük olarak kritik yerlerin (yüz, boyun, kafa, popo) süngerle silinmesi banyoların arasındaki dönemlerde iyi olur.

Banyo için günün herhangi bir saati uygun olabilir ama yatmadan önce yaptırılan banyo bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturur. Uykusuzluk problemi çeken minikler haydi banyoya!

Bu arada aklınızda olsun, kesinlikle öğünlerden hemen önce ve hemen sonra bebeğinize banyo yaptırmayın.

Karnının dolu olduğu sırada banyo yaptırılması bebeği kusturabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun.

Bebek karnı açken de banyo yapmak istemeyebilir. Bu durumda onu rahat bırakın, asla zorlamayın.

Banyoya yeterli zaman ayırın. Böylece telaşa kapılmamış ve banyo sırasında bebeği bir an bile başka işler yüzünden boş bırakmamış olursunuz.

Taşınabilir bir bebek küveti alın. Bebeği yıkarken çalışma alanınız sizi kısıtlamasın.

Bebeğin rahatı için özellikle ilk aylarda banyo yaptırırken tüm fanları ve klimaları kapatın; odanın sıcak olmasını sağlayın.

1 Aylık Bebek Ne Zaman Yıkanmalı?

Peki bebeğiniz ne zaman küvet banyosu yapmaya hazır hale geliyor?

İşte yanıtı: Göbek kordonu iyileştikten sonra bebeğiniz küvet banyosuna hazır. Bu da doğumdan 1-4 hafta sonra anlamına geliyor. Bebeğiniz suyun içinde bulunmaktan hoşlanmıyorsa birkaç gün daha sünger ile silmenizde yarar var.

Bebek Nasıl Yıkanır?

  • Bebeği yıkamadan önce suyun sıcaklığının uygun olmasına ve bebeğin doğuştan gelen düşme korkusunu gidermek için onu sıkı tutmaya özen gösterin.
  • Bebek küvetine 5 cm kadar su koyun ve suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin.
  • Küvete sabun ya da banyo köpüğü koymayın bunlar bebeğinizin cildini kurutabilir.
  • Bebeğinizi tamamen soyduktan sonra yavaş yavaş suya daldırın ve ürkme refleksini önlemek için onu sıkı tutun.
  • Nazik bir şekilde en kirli yerlerinden başlayarak bebeğinizi bebek sabunu ile sabunlayın.
  • Bebeğin gözleri için ayrı steril pamuklar kullanın. Daha sonra temiz bir yıkama beziyle bebeğinizi durulayın.
  • Bebeği havluya sarın ve küçük dokunuşlarla kurulayın.

Bebek banyosu nasıl yaptırılır öğrenmek için rehberimizi mutlaka okuyun.

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

 

YouTube video

Bebeğinizin meme veya biberonla süt emerken yuttuğu şey sadece süt değil elbette.

Besleyici sıvı ile beraber hava da yutuyor ve bebek öğününü tamamladığında bu gazdan rahatsız olabiliyor. Bu nedenle meme emilirken her 5 dakikada bir veya biberonla beslenirken ara sıra bebeğin gazının çıkarın.

Bunun yapılması için üç yol var:

  • Omzunuza dayayın.
  • Yüzü yana bakacak şekilde kucağınıza yatırın.
  • Dik oturtun.

Bunların hepsini deneyerek hangisinin en iyi yol olduğunu bulmanız mümkün.

Hafif vuruşlar veya sırtını ovalama çoğu bebeğin gazını çıkarmak için yeterli. Ancak bazıları için daha kuvvetli dokunuşlar gerekebiliyor.

Dilerseniz teknikleri nasıl uygulayacağınızı birlikte öğrenelim:

  • Omzunuza dayama: Bebeği omzunuzda sıkıca tutun ve bir elinizle poposundan kavrayarak diğer elinizle sırtına hafifçe vurun. Bu yöntem birçok bebekte en iyi sonucu veren tutuş biçimidir. Ancak temiz bir havlu ile omzunuzu korumayı unutmayın.
  • Yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırma: Bebeği yüzü bir bacağınızın üstünde yana bakacak, midesi diğer bacağınızın üstünde olacak şekilde kucağınıza yatırın. Bir elinizle bebeği sıkıca kavrayın ve diğeri ile hafifçe sırtına vurun.
  • Dik oturtma: Bebeğinizi kafası öne eğik olacak şekilde kucağınıza oturtun ve bebeği koltuk altından tutarken bir elinizle göğüs bölgesine destek yapın. Bebeğin sırtını bu şekilde ovalayın.

Bebeklerde Gaz Problemi hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Nasıl Bezlenir?

Özellikle ilk aylarda bebeğiniz bez değişikliğine sık sık ihtiyaç duyuyor.

Hem bebeğiniz hem de sizin için angarya olsa da, en azından öğünlerden önce ve sonra bez değiştirmenizde yarar var. Böylece bebeğinizin hassas poposunda pişik ve tahrişleri önleyebilirsiniz.

Bebeğin bezini değiştirmek için uyuyan bebeğinizi kaldırmanız gerekli değil ve bebek çok ıslak ve rahatsız olmadığı sürece gece boyunca olan beslenmeler sırasında bezi değiştirmeniz için bir sebep yok. Böyle yaptığınız takdirde bebeğinizin uykusu bölünebilirve bir daha uykuya dalması zor olabilir.

Bebeğinizin bezini değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Gereken her şeyin elinizin altında bulunmasını saglayın. (temiz bez, ıslak mendil, kurulama havlusu, temiz bir ıslak bez)
  • Ellerinizi bez değiştirmeye başlamadan önce yıkayın
  • Bebeğinizin altına bebek bakım örtüsü ya da alt değiştirme örtüsü adı verilen koruyucu örtü serin ve bebeğinizi altını değiştirirken hiç yalnız bırakmayın
  • Bebeğin bezini çözün, eğer dışkı varsa bebek beziyle temizleyin. Bebeğin ön tarafını sıcak su veya temizleme bezi ile temizleyin, tüm kıvrımlara ulaşmaya çalışın.
  • Sonra bacaklarını kaldırın ve poposunu temizleyin; kirlenmiş bezi kaydırarak bebeğin altından alın ve temiz bezi altına koyun. Su kullanmışsanız bebeği yumuşak bir havlu ile kurulayın.
  • Bezleri hijyene uygun şekilde atın. Eger katı dışkı varsa bunları tuvalete atın.

Bebek bezi seçerken nelere dikkat etmeli? öğrenmek için tıklayın.

 

Bebek Tırnak Kesimi – Tırnak Nasıl Kesilir?

Yeni doğan bebeğin tırnaklarını kesmek çoğu anneyi endişelendiriyor. Yoksa siz de mi öyle düşünüyorsunuz? Ancak bebeğin kendi yüzünü çizmesi riskine karşı bunu yapmak zorundasınız.

Bebeğinizin tırnaklarını kesmeniz en az kağıt kesmek kadar kolay aslında. Zor olan tırnak keserken bebeği sabit pozisyonda tutmak.

Bebek derin uyuyorsa ve bebeği uyandırmaktan çekinmiyorsanız bebeğinizin tırnaklarını uyku sırasında kesmeye çalışın. Bebek uyanıksa siz tırnaklarını keserken bebeği tutan birinin olmasını sağlayın.

Her zaman yuvarlak uçlu ve bebeklere özel tırnak makası kullanın. Son seçenek olarak kesme aleti kullanamıyorsanız anne dişleri ile bebeğinin tırnaklarını kesebilirsiniz.

Bebek Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı

 

YouTube video

Bebek göbek bağı ne zaman düşer? sorusunun cevabı: doğumdan birkaç gün sonra kordon kalıntısı kararır ve 7-10 gün sonra düşer.

Bölgenin hava almasını sağlayarak ve kuru olmasına dikkat ederek iyileşmeyi hızlandırın. Bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Bebeği bezlerken bezin ön tarafını aşağıya doğru kıvırıp bölgenin hava almasını sağlayın ve idrar ile teması önleyin.
  • Küvette banyo yaptırmayın ve kordon düşene kadar göbeği ıslatmayın.
  • Kordonu alkol ile silin. Bu kordonun temiz ve kuru kalmasını sağlar.
  • Göbek etrafındaki bölge kızarır veya bir sızıntı olursa doktora danışın.

İyot içeren antiseptikleri doktorunuza sorarak kullanın çünkü bu maddelerde bulunan iyot ciltten emilerek tiroid (guatr) hormonlarını baskılayabilir.

Anneyle Bebek Arasındaki Destek Hattı: Göbek Kordonu makalemiz bu konudaki birçok sorunuza cevap bulacaktır.

1 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolleri

Genelde bebeğiniz iki-dört haftalıkken yapılacak ilk kontrolde şunlara dikkat edilir:

  • Bebeğin beslenmesi, uykusu, genel gelişimi incelenir
  • Bebeğin kilosu, boyu, kafa çevresi ölçülür
  • Görme ve işitme muayenesi yapılır
  • Bebeğin genel fiziksel muayenesi yapılır
  • Göbek kordonu iyileşmesi kontrol edilir
  • Bebeğin yaşına özgün refleksleri kontrol edilir
  • Bıngıldaklar elle muayene edilir
  • Doktorunuz D vitamini hakkında önerilerde bulunur.”Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.

Kendinizi ihmal etmeyin. Annenin düzenli sağlık kontrolleri nelerdir? makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

Yeni doğan bebek için ebebek’te bulabileceğiniz yeni doğan hastane çıkışı ve yeni doğan bebek kıyafetleri ürünlerini inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

Yeni doğan bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu dönemin üstesinden nasıl geldiniz? Diğer annelere yeni doğan bebek bakımı konusunda önerileriniz nelerdir? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 1 aylık (yeni doğan) bebek gelişimi ve bakımı konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Hidrosefali

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Bebeğimin Eşyalarını Nasıl Dezenfekte Edebilirim?