Yüksek Riskli Gebelikler

Yüksek riskli gebelikler denince akla; aşırı kanamalar, preeklampsi olarak bilinen tansiyon yüksekliği ile seyreden hastalık, kontrol altına alınamayan gestasyonel diyabet, hastada daha önce var olan ama gebelik esnasında kötüleşen bir takım kronik hastalıklar(örneğin; tip1 diyabet, tiroid bozuklukları, büyük myomlar, çeşitli kan hastalıkları, kanserler), çoğul gebelikler, ileri anne yaş gebelikleri, yüksek riskli tarama testi sonucu olan hastalar, fetusda görülen çeşitli anormallikler gelmektedir. Bir önceki gebelikte yaşanan erken doğum tehditleri, rahim ağzı yetmezlikleri, yaşanan düşükler bir sonraki gebelik için az miktarda olsada var olan riski arttırmaktadır. Bunların bir kısmı gebelik öncesi yapılan rutin muayeneler ve tetkikler sonucu ortaya konabilir. Bir kısmı ise ön görülemeden, gebelik esnasında ortaya çıkar veya daha ağırlaşır.

Tüm bunlarla gebelikte mücadele etmek yerine, gebelik planlandığı zaman ortaya konup kontrol altına alınması daha kolaydır. Tansiyon yüksekliği, kan şeker sevyesindeki düzensizlikler, tiroid, kansızlık problemlerine erken yapılacak müdahaleler sayesinde gebelik daha konforlu ve güvenli geçirilir.

Sıkı takip altında olmak her zaman erken müdahale şansına sahip olmak anlamına gelir. Birçok sistemik hastalık gebelikten iyi veya kötü yönde etkilenebilir. Gebe kalmadan önce bir takım rutin testler hastanın ahip olduğu temel riskler göz önüne alınarak mutlaka yapılmalıdır. Eğer gebeliğe sağlıklı bir hazırlık yapılırsa gebelik süresince herşey daha iyi gelişecektir.

Gebelik oluştuktan sonra yapılacak rutin tarama testleriyle bebekte veya anne adayında görülebilecek problemler ortaya çıkarılabilir. İkili veya üçlü tarama testleri, detaylı ultrason incelemeleri ve rutin takip süreciyle oluşabilecek sorunlar %60-70 ekarte edilebilir. Burada akılda tutulması gereken bir olayda hiçbir zaman sıfır risk diye birşeyin olmadığıdır. Gebeliğin öğrenildiği andan, doğuma kadar geçen süreç içinde her türlü olayla karşılaşmak mümkündür. Önemli olan bunların farkına varılıp profesyonel şekilde yönetilmesidir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir çocuğa sahip olunabilir.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın